Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Σαν Σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ-Φραγκλίνος Ρούσβελτ:Το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος…

Οι άνθρωποι δεν είναι αιχμάλωτοι της μοίρας τους, αλλά αιχμάλωτοι των μυαλών τους, έλεγε ο 32ος πρόεδρος των ΗΠΑ που έθεσε γερά θεμέλια για να οικοδομηθεί η αμερικανική ηγεμονία του 20ου αιώνα. Έφυγε από τη ζωή στις 12/4/1945.-Από τη Μανταλένα Μ. Διαμαντή

Φραγκλίνος Ρούσβελτ… Γνωστός και ως FDR. Ένα όνομα που συνδέθηκε με την προσπάθεια ανάκαμψης μετά το κραχ του 1929 και με τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Μάρτιο του 1933 εκλέγεται ο 32ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχοντας εντολή από το κόμμα των Δημοκρατικών και τον αμερικανικό λαό να επουλώσει τις ανοιχτές πληγές από την οικονομική κρίση.

Λίγο καιρό πριν, όταν αποδέχεται το χρίσμα του υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι λόγω πολιομυελίτιδας από το 1921. Τότε δηλώνει:“Σε όλο το Έθνος, άνδρες και γυναίκες, ξεχασμένοι από την πολιτική φιλοσοφία της κυβέρνησης, αναζητούν από εμάς καθοδήγηση και δικαιότερες ευκαιρίες στη διανομή του εθνικού πλούτου… Δεσμεύομαι για μια νέα συμφωνία με τον αμερικανικό λαό.” Θέτει σε εφαρμογή εκείνο το περίφημο New Deal  με διαρθωτικές αλλαγές που πραγματοποιούνται σχεδόν αμέσως. Η περίοδος της διακυβέρνησής του  μένει γνωστή στην ιστορία ως η περίοδος των “εκατό ημερών”.

Ο Ρούσβελτ αναμόρφωσε την αμερικανική οικονομία με σειρά νόμων  που εφαρμόστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες την τριετία 1933-1936 προκειμένου να ανακουφιστούν τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας και κυρίως οι άνεργοι- που έφτασαν τα 15 εκατομμύρια. Βασικός, βέβαια, στόχος ήταν να ορθοποδήσει η βορειοαμερικάνικη οικονομία ύστερα από το κραχ του `29 και τη μεγάλη οικονομική ύφεση που ακολούθησε. Τότε, οι καπιταλιστές και οι τραπεζίτες βρίσκονταν σε μεγάλη σύγχυση σχετικά με τις προοπτικές του καθεστώτος και η ταξική πάλη είχε αρχίσει πάλι να απασχολεί μεγάλα κομμάτια της εργατικής τάξης.

Ο Ρούσβελτ, λοιπόν, υιοθετεί έναν νέο νόμο για μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων των βετεράνων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αποτέλεσμα αυτής του της απόφασης ήταν η λαική έκρηξη με απεργιακές κινητοποιήσεις και δυναμικούς αγώνες στο Τολέντο το Σαν Φρανσίσκο και τη Μινεάπολη. Αυτό στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 88 εργάτες. Η αναγνώριση των εργατικών σωματείων -που μέχρι τότε ήταν ανίσχυρα- ήταν ένα από τα βασικά αιτήματά τους.

Εφαρμόζει ένα νέο αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο για το τραπεζικό σύστημα, δίνοντας εντολή για προσωρινό κλείσιμο των τραπεζών και συγχωνεύσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Καταργεί τον κανόνα του χρυσού, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τα υψηλά αμερικανικά επιτόκια και κάνοντας ελκυστικότερο το δολάριο.

 Οι νόμοι “Βάγκνερ” (που ενισχύει το δικαίωμα συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη δύναμη των συνδικάτων) και “Κοινωνικής Ασφάλισης”(που καθιερώνει το γενικό σύστημα συνταξιοδότησης, προστασίας από την ανεργία και κοινωνικών παροχών προς τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα) σταματούν την εργατική αντίδραση.

Δημιουργεί τη Διοίκηση Aγροτικής Προσαρμογής με την οποία βάζει όριο στην εθνική παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ώστε να στηριχθούν οι τιμές τους. Η βιομηχανία ελέγχεται κι εφαρμόζεται και πρόγραμμα εκτεταμένων δημοσίων επενδύσεων.

Στην εξωτερική πολιτική, ο Ρούσβελτ ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας με τη Σοβιετική Ένωση, η οποία μέχρι εκείνη την περίοδο  δεν είχε αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ. Στη Λατινική Αμερική εφαρμόζει το δόγμα του “καλού γείτονα” υπογράφοντας τις πρώτες εμπορικές συμφωνίες.

Το 1937 επανεκλέγεται και το 1941 γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος διεκδικεί  και κερδίζει για  τρίτη συνεχόμενη θητεία στο Λευκό Οίκο. Δεν ήταν λίγες οι αντιδράσεις στο κόμμα των   Ρεπουμπλικανών όσο και μέσα στο ίδιο του το κόμμα για την πρωτοφανή επιτυχία του Προέδρου.

Ο Ρούσβελτ βάζει τις ΗΠΑ στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο με αφορμή την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ.  Λίγο μετά την τέταρτη επανεκλογή του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, θα παρευρεθεί στη διάσκεψη της Γιάλτας, μαζί με τους Ιωσήφ Στάλιν και Ουίστον Τσώρτσιλ.

Ο Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούσβελτ έχει αιφνίδιο θάνατο από εγκεφαλική αιμορραγία, στις 12 Απριλίου του 1945, είχε προλάβει όμως να γράψει τη δική του μεγάλη ιστορία στην πολιτική σκηνή.

Σας παραθέτω κάποιες από τις σπουδαίες ρήσεις του…

Το σημάδι της προόδου μας δεν είναι αν προσθέτουμε περισσότερα στην αφθονία αυτών που έχουν πολλά, αλλά αν δίνουμε αρκετά σε αυτούς που έχουν λίγα.Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προχωρήσεις μπροστά, αλλά μόνο ένας τρόπος για να μείνεις ακίνητος.

Αυτή η γενιά Αμερικανών έχει ραντεβού με το πεπρωμένο.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος.

Σας ζητώ να με κρίνετε από τους εχθρούς που έκανα.

Οι άνθρωποι δεν είναι αιχμάλωτοι της μοίρας τους, αλλά αιχμάλωτοι των μυαλών τους.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button