Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Μπορεί ένας ουρανοξύστης να καταπολεμήσει την πείνα;

Ένας μεταφερόμενος ουρανοξύστης είναι η πρόταση δύο αρχιτεκτόνων για να καταπολεμηθεί η φτώχεια και η πείνα στον πλανήτη.
Στο αιώνιο πρόβλημα της πείνας και της εξαθλίωσης σημαντικών ποσοστών του παγκόσμιου πληθυσμού, όσες προσπάθειες και αν έχουν γίνει, ποτέ δεν δόθηκε μια σοβαρή λύση. Συνήθως, το  ενδιαφέρον σβήνει μαζί με τα φώτα και τις κάμερες που καταπίνουν λαίμαργα τις βαρύγδουπες δηλώσεις «σημαντικών» ανθρώπων στα διάφορα συνέδρια και γκαλά. Την ίδια στιγμή, στην Αφρική, χωριά ολόκληρα ξεκληρίζονται από την πείνα και την ανέχεια. Αν και τα ποσοστά της φτώχιας έχουν πέσει κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία 30 χρόνια οι αριθμοί είναι ακόμη αμείλικτοι.

Το 40% του πληθυσμού στα εδάφη της υποσαχάριας Αφρικής, βιώνουν την απόλυτη φτώχεια. Αντίθετα με ό, τι σκέφτονται οι περισσότεροι, δεν είναι η ζέστη και η ποιότητα των εδαφών οι κύριοι παράγοντες που συμβάλουν σε αυτό. Τα ευρήματα μιας μελέτης δύο αρχιτεκτόνων, έδειξαν πως η απουσία υποδομών και οργανωμένης αγοράς, οι συνεχείς εμφύλιοι και οι αδύναμες κυβερνήσεις είναι πολύ ψηλά στη λίστα των προβλημάτων.

Οι Pawel Lipiński και Mateusz Frankowski βρήκαν μια λύση που θα μπορούσε να συμβάλει στην έστω και μικρή αντιστροφή του κλίματος. Μια μικρή βοήθεια που μπορεί να γίνει η αρχή μιας «πράσινης επανάστασης» που θα αλλάξει ριζικά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που μόνο βασανίζονται. Και όσο και αν ακούγεται περίεργο, η δική τους λύση βρίσκεται μέσα σε έναν ουρανοξύστη.

Η δημιουργία τους λέγεται “Mashambas” και δανείζεται το όνομά της από τη λέξη που οι Swahili χρησιμοποιούν για να περιγράψουν την καλλιεργήσιμη γη. Το Mashambas είναι ένας σπονδυλωτός και εύκολα μεταφερόμενος ουρανοξύστης. Επιβλητικός, αλλά εντελώς διαφορετικός από αυτούς που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε μια μεγαλούπολη. Οι στηριγμένοι σε καμάρες όροφοι, μπορούν να πάρουν ύψος ανάλογα με τις ανάγκες κάθε φορά και ο κάθε όροφος να εξυπηρετεί διάφορες χρήσεις. Από καταστήματα και αποθήκες, μέχρι αίθουσες διδασκαλίας και καλλιεργήσιμα σημεία, όλα θα κοιτάζουν στη μεγάλη αγορά που θα μπορεί να φιλοξενηθεί στο ισόγειο. Μια αγορά που θα φέρνει σε επαφή παραγωγούς, εμπόρους, επενδυτές και καταναλωτές, δίνοντας σε μια μικρή κοινωνία μια δυναμική ανάπτυξης.

Ο σκοπός του Mashambas είναι να δείξει ένα δρόμο. Φέρνοντας κοντά όλους αυτούς τους ανθρώπους, θέλει να δώσει απαντήσεις στα διαφορετικά προβλήματα που έχουν οι συνεργασίες μεταξύ τους. Να τους διδάξει μέσα από την τριβή και τη συνύπαρξη. Και όταν τελικά μάθουν, όταν πλέον θα μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από τα νέα δεδομένα, το Mashamba θα βρει ένα νέο σημείο να τοποθετηθεί και νέους ανθρώπους να εκπαιδεύσει πάνω στο πως θα ξεφύγουν από τη φτώχεια.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button