Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Σε πλειστηριασμό τσάντα με σκόνη από τη Σελήνη

Είναι μια απλή, τετράγωνη, λευκή τσάντα που ταξίδεψε στο φεγγάρι το 1969 με την αποστολή Απόλλων 11 και μετέφερε πίσω στη Γη τα πρώτα δείγματα που συλλέχθηκαν ποτέ από τη Σελήνη.

Η τιμή αυτής της τσάντας μπορεί να φτάσει έως και τα 4 εκατομμύρια δολάρια όταν δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby’s τον Ιούλιο στην Νέα Υόρκη.

Η τσάντα – που περιέχει απομεινάρια σκόνης της σεληνιακής επιφάνειας και φέρει την ετικέτα «Επιστροφή Δειγμάτων από τη Σελήνη» – είναι μία από τις τσάντες συλλογής που χρησιμοποίησε ο αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη, κατά τη διάρκεια της διαστημικής αποστολής. Η τσάντα χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει πετρώματα και χώμα από την αμμώδη επιφάνεια της Σελήνης, γνωστή και ως «Θάλασσα της Ηρεμίας» (Sea of Tranquility).

Προγραμματισμένη για τις 20 Ιουλίου, στην 48η επέτειο της προσσελήνωσης της αποστολής, η δημοπρασία θα είναι η πρώτη νόμιμη πώληση ενός παρόμοιου τεχνουργήματος του Απόλλων 11, δήλωσε σε τηλεφωνική του συνέντευξη ο Τζιμ Χαλ, επικεφαλής εκθεμάτων και τεχνουργημάτων στην Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (NASA).

Ενώ υπάρχουν νομικοί περιορισμοί στις πωλήσεις δειγμάτων που ελήφθησαν από αποστολές στη Σελήνη, όπως σεληνιακά πετρώματα και χώματα, πιστεύεται ότι κάποια έχουν πωληθεί στη μαύρη αγορά.

Η τσάντα κατέληξε στην ιδιοκτησία του Sotheby’s, έπειτα από πολλαπλές διαδρομές της που περιελάμβαναν και μία απόπειρα της NASA να την πάρει πίσω από την τωρινή της κάτοχο.

Η αποστολή Απόλλων 11 εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις 16 Ιουλίου 1969, με τριμελές πλήρωμα αποτελούμενο από τους Νιλ Άρμστρονγκ, τον Μπαζ Όλντριν και τον Μάικλ Κόλινς. Τέσσερις μέρες αργότερα ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν προσσελήνωσαν τη σεληνάκατο Eagle και συνέλεξαν δείγματα από τη Σελήνη.

Έπειτα από περίπου 22 ώρες στην επιφάνεια της Σελήνης, ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν επέστρεψαν στο όχημα διακυβέρνησης Columbia και γύρισαν στη Γη.

Η τσάντα όμως μπερδεύτηκε με άλλες και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για τη μεταφορά δειγμάτων από τη Σελήνη, τόνισε ο Χαλ.

Σε κάποια στιγμή, η τσάντα κατασχέθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας έρευνας κι έπειτα, κατά λάθος, πουλήθηκε σε πλειστηριασμό στην τωρινή της κάτοχο, τη δικηγόρο από το Σικάγο, Νάνσι Λι Κάρσλον, η οποία κατέβαλε μόλις 995 δολάρια για την αποκτήσει.

Έχοντας ενδιαφέρον για να μάθει την ιστορία της τσάντας, η Κάρλσον την έστειλε για ανάλυση στη NASA, η οποία επιβεβαίωσε την προέλευσή της.

Η ιδιοκτησία σεληνιακών πετρωμάτων και χωμάτων και τεχνουργημάτων από αποστολές στη Σελήνη γενικά απαγορεύεται, επισήμανε ο Χαλ και μόλις ταυτοποιήθηκε η προέλευση της τσάντας και βρέθηκε ότι περιείχε απομεινάρια σεληνιακής σκόνης, η Υπηρεσία Διαστήματος προσπάθησε να την κρατήσει.

Εντούτοις, τον Φεβρουάριο, ένας δικαστής επαρχιακού δικαστηρίου διέταξε την επιστροφή της στην Κάρλσον.

Εμπειρογνώμονες του Sotheby’s εκτιμούν ότι η τιμή της τσάντας στη δημοπρασία θα κυμανθεί μεταξύ 2 και 4 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου.

Ο Χαλ χαρακτήρισε «ανεκτίμητης αξίας» την τσάντα, καθώς περιέχει σκόνη της σεληνιακής επιφάνειας και χρησιμοποιήθηκε σε μία τέτοια διάσημη αποστολή.

Ο Sotheby’s ανέφερε η Κάρλσον σχεδιάζει να δωρίσει ένα μέρος των χρημάτων τής πώλησης για φιλανθρωπικούς σκοπούς και για την εγκαθίδρυση προγράμματος υποτροφιών στο πανεπιστήμιο από το οποίο φοίτησε, το Northern Michigan University.

Πηγή: ΑΜΠΕ

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button