Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Η συνολική πτώση στα ακίνητα θα αγγίξει το 70% έως το 2018

Συνολική πτώση, που δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμα και το 70%, κατά μέσον όρο, αναμένεται να καταγράψουν οι αξίες των κατοικιών στην Ελλάδα, από την αρχή της οικονομικής κρίσης στο τέλος του 2008 και μέχρι την ολοκλήρωση και του τρίτου μνημονίου, έως το 2018.

Ηδη οι αξίες έχουν καταγράψει απώλειες 40-45%, κατά μέσον όρο, έπειτα και από την ολοκλήρωση του φετινού πρώτου τριμήνου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι τιμές συνέχισαν να υποχωρούν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5%, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Μάλιστα, ακόμα και πριν από τη γνωστοποίηση των νέων φόρων στην αγορά ακινήτων, οι ειδικοί του κλάδου δεν προσδοκούσαν σε άμεση ανάκαμψη της κτηματαγοράς, εκτιμώντας ότι οι τιμές θα συνέχιζαν την πτωτική τους πορεία, τόσο κατά το 2016, όσο και κατά το 2017, έστω και αν η κάμψη αυτή θα επιβραδυνόταν σταδιακά.

Ο ΕΝΦΙΑ

Μετά και τον νέο ΕΝΦΙΑ, πλέον, αλλά και τα γενικότερα υφεσιακά μέτρα, που είναι δεδομένο ότι θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα των νοικοκυριών, ιδίως εκείνων που θα μπορούσαν να κινηθούν για την απόκτηση κατοικίας στο μέλλον, εκτιμάται ότι ο ρυθμός της πτώσης των τιμών θα επιταχυνθεί εκ νέου, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο η σταθεροποίηση των τιμών στην αγορά.

Η εκτίμηση αυτή έχει αρχίσει να επιβεβαιώνεται. Σύμφωνα με την ΤτΕ, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν 5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, έναντι μείωσης 4,1% που είχε σημειωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 (σε σχέση με το 2014). Η συνολική πτώση των τιμών από το 2008 μέχρι σήμερα αγγίζει το 41,3% πανελλαδικά, αλλά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη φθάνει το 45%. Κατά το πρώτο τρίμηνο, η πτώση των τιμών στην Αθήνα άγγιξε το 4,1% (από 5,1% πέρυσι), αλλά στη Θεσσαλονίκη οι αξίες μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 6,4% (από 4,6%). Αντίστοιχα, στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 6,1%, έναντι πτώσης 3,4% κατά το περυσινό πρώτο τρίμηνο.

 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button