Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Διάσημη ιστορικός αποκαλύπτει την ύπαρξη των Αμαζόνων

Νέα ευρήματα υποδεικνύουν την ύπαρξη της γυναικείας φυλής ιππέων πολεμιστριών

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία οι Αμαζόνες ήταν φοβερές και τρομερές γυναίκες πολεμίστριες που ζούσαν στην άκρη του γνωστού κόσμου. Ο Ηρακλής έπρεπε να αποκτήσει τη μαγική ζώνη της βασίλισσας των Αμαζόνων Ιππολύτη σε έναν από τους 12 άθλους του και ο Αχιλλέας σκότωσε μια άλλη βασίλισσα, την Πενθεσίλεια την οποία ερωτεύτηκε καθώς το όμορφο πρόσωπό της αναδύθηκε από το κράνος της.

Αυτές οι γυναίκες οι ιππείς που πολέμησαν και κυνηγούσαν όπως και οι άντρες θεωρούνταν μυθολογικά όντα αλλά οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι όντως υπήρχαν.

Οι ανασκαφές τάφων σε νεκρόπολη της εποχής του Χαλκού στο Ναχτσιβάν στο Αζερμπαϊτζάν αποκάλυψαν ότι γυναίκες είχαν ταφεί με όπλα, όπως αιχμηρές αιχμές βελών, ένα χάλκινο στιλέτο και ένα μαχαίρι, καθώς και κοσμήματα. Οι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσαν να ήταν Αμαζόνες που έζησαν πριν από 4.000 χρόνια. Αυτές οι δυναμικές γυναίκες φημίζονταν για την κοινωνία τους χωρίς άνδρες και την ανδρεία τους στο πεδίο της μάχης, ιδιαίτερα με τόξο και βέλος.

Η διάσημη ιστορικός Μπέτανι Χιούζ γνωστή από την οργάνωση και παρουσίαση ιστορικών ντοκιμαντέρ πολλά από τα οποία έχουν αντικείμενο τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό λέει ότι τα νέα ευρήματα  «Δείχνουν ότι υπάρχει αλήθεια πίσω από τους μύθους και τους θρύλους της αρχαίας Ελλάδας». Είπε ότι αυτά τα στοιχεία ήταν ακόμη πιο σημαντικά όταν συνδέονταν με προηγούμενα ευρήματα.

Τα συμπεράσματα

Το 2019, τα λείψανα τεσσάρων γυναικών πολεμιστών που είχαν θαφτεί με αιχμές βελών και λόγχες βρέθηκαν στη Ρωσία και το 2017 Αρμένιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα μιας γυναίκας που φαινόταν να πέθανε από τραύματα μάχης καθώς μια αιχμή βέλους ήταν θαμμένη στο πόδι της. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 τα λείψανα μιας γυναίκας θαμμένης με στιλέτο βρέθηκαν κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν.

«Ένας πολιτισμός δεν αποτελείται από έναν μόνο τάφο. Αν μιλάμε για έναν πολιτισμό που διασχίζει τον Καύκασο και τη Στέπα, όπως έλεγαν όλοι οι αρχαίοι, προφανώς χρειάζεσαι άλλα κατάλοιπα. Μερικοί από τους σκελετούς αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες είχαν χρησιμοποιήσει τόξα και βέλη εκτενώς. Τα δάχτυλά τους είναι στρεβλά επειδή χρησιμοποιούν τόσο πολύ τόξα. Οι αλλαγές στις αρθρώσεις των δακτύλων δεν θα συνέβαιναν μόνο από το κυνήγι. Αυτή είναι μια σταθερή, μεγάλη πρακτική. Αυτό που είναι πολύ συναρπαστικό είναι ότι πολλά αποδεικτικά στοιχεία για τα οστά δείχνουν επίσης ξεκάθαρα στοιχεία παρατεταμένου χρόνου στη σέλα. Οι γυναικείες λεκάνες βασικά ανοίγουν επειδή ιππεύουν άλογα. Τα οστά τους διαμορφώνονται από τον τρόπο ζωής τους. Τα κοσμήματα περιλαμβάνουν κολιέ από καρνεόλη που είναι μια ημιπολύτιμη πέτρα. Το βλέπεις συχνά σε αρχιέρειες ή θεές. Είναι λοιπόν ένα σημάδι γυναικών με στάτους όπως και τα σκήπτρα» λέει η Χιουζ.

Τα ευρήματα θα αποκαλυφθούν σε μια νέα σειρά του Channel 4 τον Απρίλιο, με τίτλο Bettany Hughes’ Treasures of the World.

Naftemporiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button