Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Πάνω από 150 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη ταλαιπωρούνται από κάποια χρόνια αλλεργία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργιών, στις 8 Ιουλίου, ήρθε στη δημοσιότητα νέα έρευνα η οποία έγινε από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργιών και Κλινικής Ανοσολογίας (EAACI) και η οποία, έδειξε ότι περισσότερα από 150 εκατομμύρια άτομα σε όλη την Ευρώπη ταλαιπωρούνται από κάποια χρόνια αλλεργία, ενώ, υπολογίζεται ότι έως το 2025 ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί φτάνοντας στον μισό πληθυσμό της Ευρώπης.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι αλλεργίες αποτελούν την πιο κοινή χρόνια ασθένεια στην Ευρώπη. Το 20% των ασθενών ζει με κάποια σοβαρή μορφή και με τον φόβο κάποιου ασθματικού ή αναφυλακτικού σοκ ή ακόμη και με τον φόβο του θανάτου εξαιτίας της αλλεργίας. Ενώ, ο ζεστός καιρός φαίνεται ότι είναι αυτός που πυροδοτεί μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα γύρης από τα δέντρα.

Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ασθενών πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα η οποία σε πολλές περιπτώσεις παύει να είναι εποχική και γίνεται χρόνια με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του ατόμου. Επιπλέον, η κατάσταση αυτή είναι κουραστική για το άτομο που την περνάει, καθώς επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνη για τη ζωή του.

Η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου και παιδο-ΩΡΛ κα Ανατολή Παταρίδου, μας εξηγεί για ποιο λόγο αυξάνονται τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά αλλεργικής ρινίτιδας τόσο στην χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως λέει, η έντονη υγρασία αυξάνει την πιθανότητα να αναπτυχθούν αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργικές καταστάσεις. Η παρουσία νερού με μορφή υδρατμών στο περιβάλλον είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Τα φυσιολογικά επίπεδα είναι 40%-50%.  Αν όμως, είναι πολύ χαμηλή ή πάνω από 60%, τότε διευκολύνει την δημιουργία μυκήτων, οι οποίοι προκαλούν αλλεργίες.

Η ιγμορίτιδα είναι το 1ο στάδιο και αυτή που ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους ανθρώπους, τόσο παιδιά όσο και ενήλικες. Η ιγμορίτιδα αποτελεί το βασικό παράγοντα αύξησης της αλλεργικής ρινίτιδας, η οποία είναι η πιο συνηθισμένη αλλεργική πάθηση στην Ελλάδα και επηρεάζει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Εκτός από την όποια θεραπεία μας συστήσει ο γιατρός μας όταν ήδη πλέον βιώνουμε μια κατάσταση αλλεργικής ρινίτιδας, καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα που θα μας φανούν χρήσιμα στο να «προλάβουμε» ή να «αποφύγουμε» την αλλεργική ρινίτιδα. Όπως αναφέρει οι ειδικός, οι αλλεργίες «κρύβονται» παντού, στο σπίτι που μένουμε, στον αέρα που αναπνέουμε, στο φαγητό που τρώμε.

 • Αποφεύγουμε τις βόλτες στην εξοχή και στο βουνό, κυρίως όταν φυσάει ή έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια.
 • Καθαρίζουμε καλά το σπίτι διώχνοντας έτσι τη σκόνη και τα ακάρεα, που επιδεινώνουν πολύ την κατάστασή μας.
 • Φοράμε γυαλιά ηλίου όταν είμαστε εκτός σπιτιού για να προστατεύουμε τα μάτια μας και κράνος όταν είμαστε σε μηχανή, ώστε να μένει κλειστή η δίοδος για τα αλλεργιογόνα από τη μύτη και από το στόμα.
 • Αποφεύγουμε ή περιορίζουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι ή στη δουλειά μας.
 • Χρησιμοποιούμε ένα υγρόμετρο για να υπολογίζουμε την υγρασία στο σπίτι καθώς και παγίδες υγρασίας και αφυγραντήρες σε χώρους που γνωρίζουμε ότι έχει υγρασία.
 • Υιοθετούμε ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιορίζουμε το πρόχειρο και έτοιμο φαγητό και τα ανθυγιεινά σνακ.
 • Και τέλος, δεν κάνουμε ποτέ αυτοδιάγνωση. Η εξέταση πρέπει να γίνει σε ωτορινολαρυγγολόγο ο οποίος παίρνει το ιστορικό μας έτσι ώστε να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης μας για να μπορεί να μας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

naftemporiki.gr


Διαβάστε Περισσότερα

 • «Διακριτή Περιοχή» στην γκαλερί Genesis
 • Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε λιγότερο από 6 ώρες το βράδυ
 • Μαθηματικοί ανακάλυψαν ένα πρόβλημα που δεν θα μπορέσει να λύσει ποτέ κανείς
 • Τα χιονισμένα Μετέωρα από ψηλά
 • Καρδιακή ανεπάρκεια: Με αυτό το συμπλήρωμα διατροφής μειώνετε τον κίνδυνο
 • H Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που θα αναπτύξουν το 2019 μία πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης
 • ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΝΟΥΡΕΓΙΕΦ: Ο ΜΑΓΟΣ ΧΟΡΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΟΜΗ, ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΑΔΟΞΑ!
 • Υπερθέρμανση του πλανήτη: Ιση με την ενέργειας μιας ατομικής βόμβας
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

  *

  Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com