Δροσιστικό και χωνευτικό ζελέ κανέλας, από τη Σικελία
Μια τυπική παραδοσιακή συνταγή ζαχαροπλαστικής της Σικελίας για εξαιρετικό, αρωματικό και ελαφρύ δροσιστικό επιδόρπιο, ιδανικό για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Το ζελέ κανέλας αποτελεί επίσης ένα υπέροχο χωνευτικό που μπορεί να σερβιριστεί στο τέλος ενός πλούσιου γεύματος.
1 λίτρο μεταλλικό νερό
40 γραμμάρια ξυλάκια κανέλας
90 γραμμάρια κορν φλάουρ
170 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
Για τη διακόσμηση
Φιστίκια Αιγίνης, χοντροσπασμένα
Αμύγδαλα καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
Μερικά ανθάκια γιασεμιού
Εκτέλεση
Το γλυκό αυτό απαιτεί προετοιμασία τουλάχιστον μιας ολόκληρης νύχτας (ιδανικά 48 ωρών), οπότε ξεκινήστε από την προηγούμενη μέρα του σερβιρίσματος. Σε ένα μπολ ζυγίστε 1 λίτρο μεταλλικό νερό, προσθέστε τα ολόκληρα ξυλάκια κανέλας, σκεπάστε το με μια πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο. Το πρωί ή μόλις περάσει ο χρόνος έγχυσης, βράστε το νερό μαζί με τα ξυλάκια και αφήστε το να ξεκουραστεί και να κρυώσει εντελώς. Σουρώστε το νερό με λεπτή σίτα, γάζα ή τουλπάνι και ζυγίστε το. Προσθέστε όσο νερό έχει χαθεί έτσι ώστε να έχετε ξανά 1 λίτρο υγρού. Στη συνέχεια βάλτε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη με το κορν φλάουρ εκτός φωτιάς και ανακατέψτε με ένα σύρμα (αυγοδάρτη). Ρίξτε λίγο από το υγρό κανέλας και ανακατέψτε μέχρι να έχετε έναν ρου (μια ζύμη). Συνεχίστε να προσθέτετε υγρό σταδιακά, ανακατεύοντας ώστε να μην σχηματιστούν σβώλοι, μέχρι να έχετε ένα ρευστό μίγμα. Βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια ένταση, ανακατεύοντας συνεχώς προς την ίδια κατεύθυνση μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα. Θα χρειαστούν περίπου 15 με 20 λεπτά μέχρι το χρώμα να είναι κεχριμπαρένιο, να έχει κολλώδη υφή και να καλύπτεται με ζελέ η πίσω μεριά ενός κουταλιού που θα βυθίσουμε μέσα στο μίγμα. Όταν είναι έτοιμο το ζελέ, βρέξτε με λίγο κρύο νερό τα φορμάκια ή τα ποτήρια που θα χρησιμοποιήσετε και μοιράστε την κρέμα ζελέ μέσα σε αυτά. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπάστε με ζελοφάν και τοποθετήστε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 6-8 ώρες. Σερβίρετε με τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, ένα κανελόξυλο από το βράσιμο και μερικά ανθάκια γιασεμιού.
topontiki.gr