Ρολάκια μελιτζάνας αλά ιταλικά
Ένα πιάτο εμπνευσμένο από τη ιταλική κουζίνα που αποτελείται από φέτες μελιτζάνας ρολαρισμένες γύρω από μια πλούσια γέμιση τυριών και ψημένες μέσα σε αρωματική σάλτσα ντομάτας. Είναι μια ελαφρύτερη εκδοχή της αυθεντικής συνταγής από τη γειτονική χώρα, καθώς οι μελιτζάνες δεν πανάρονται σε μίγμα αυγών – φρυγανιάς, ούτε και τηγανίζονται. Παραμένει όμως μια συνταγή “έμπνευση” και χαρακτηρίζεται άξια ως ένα από τα ιδανικά φαγητά της ψυχής.
2 μελιτζάνες
Αλάτι κατά βούληση
Ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια σπιτική ή έτοιμη σάλτσα ντομάτας
Για τη γέμιση
1 φλιτζάνι ανθότυρο ή ρικότα
2 αυγά, χτυπημένα
½ φλιτζάνι μοτσαρέλα, χοντροτριμμένη + λίγη επιπλέον για πασπάλισμα
3 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα, τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας έτοιμη ή σπιτική σάλτσα πέστο + λίγη επιπλέον για την επιφάνεια
Μερικά κλωναράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Αρχικά κόψτε κατά μήκος σε λεπτές φέτες τις μελιτζάνες με ένα μαντολίνο ή με το μαχαίρι. Θα πρέπει να καταλήξετε με 12 φέτες ομοιόμορφου μεγέθους και πάχους. Πασπαλίστε τις με λίγο αλάτι και αφήστε τις σε απορροφητικό χαρτί για 20 λεπτά περίπου, να ιδρώσουν και να ξεπικρίσουν. Ξεπλύντε τις με νερό και ταμπονάρετέ τις με χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν καλά. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190ο C και αλείψτε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετήστε τις φέτες μελιτζάνας σε μια στρώση στο ταψί, αλείψτε τις με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και ψήστε τις σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, ώστε να τυλίγονται. Μόλις είναι έτοιμες, αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσουν. Στο μεταξύ ετοιμάστε τη γέμιση, ανακατεύοντας σε ένα μπολ τα τυριά, τα αυγά, την σάλτσα πέστο και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Απλώστε το ¼ από την ποσότητα της σάλτσας ντομάτας στον πάτο του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε και ξεκινήστε να τυλίγετε τα ρολάκια. Βάλτε περίπου 2 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση στην άκρη της κάθε φέτας μελιτζάνας και απλώστε την ομοιόμορφα με την πίσω μεριά του κουταλιού. Τυλίξτε σφικτά τις μελιτζάνες σε ρολά και τοποθετήστε τις στο προετοιμασμένο ταψί. Περιχύστε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και λίγη επιπλέον σάλτσα πέστο, πασπαλίστε με λίγη μοτσαρέλα και ψήστε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν καλά τα ρολά. Αφήστε στον πάγκο για 10 λεπτά να κρυώσουν και απολαύστε!!!
topontiki.gr