Φλεγμονή: Ποιες τροφές την καταπολεμούν
Ακολουθώντας μια αντιφλεγμονώδη διατροφή μπορείτε να θωρακίσετε την υγεία σας, να φρενάρετε την εξέλιξη σοβαρών χρόνιων νόσων ακόμη και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας
Πολλές από τις χρόνιες νόσους που μαστίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιαγγειακών νόσων, του σακχαρώδους διαβήτη, της αρθρίτιδας, της κατάθλιψης και της άνοιας, έχουν συνδεθεί με την χρόνια φλεγμονή του οργανισμού.
Επιλέγοντας έξυπνα τα τρόφιμα που καταπολεμούν την φλεγμονή μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο χρόνιων νόσων, ενώ επιλέγοντας συστηματικά τα λάθος τρόφιμα επιταχύνουμε την διαδιακασία της φλεγμονής, της επιδείνωσης της υγείας και της εμφάνισης χρόνιων νόσων.
Για να περιορίσουμε τον κίνδυνο καλό είναι να περιορίσουμε τα τρόφιμα που έχουν συσχετιστεί με αύξηση του κινδύνου φλεγμονής όπως:
–Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως λευκό ψωμί και αρτοσκευάσματα
-Τηγανητές πατάτες και άλλα τηγανητά τρόφιμα
– Αναψυκτικά με ζάχαρη
Οι παραπάνω ανθιυγιεινές επιλογές μπορούν να οδηγήσουν και σε αύξηση του βάρους που αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα φλεγμονής.
Οι πολύτιμες τροφές
Ποιες τροφές θα ήταν προτιμότερο να εντάξουμε στη διατροφή μας αν θέλουμε να δούμε τον κίνδυνο φλεγμονής και χρόνιων νόσων να μειώνεται; Ακολουθούν οι προτάσεις των ειδικών βάσει των διαθέσιμων στοιχείων:
–Ντομάτες
-Ελαιόλαδο
-Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, μαρούλι
-Ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια
–Λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός και ο τόνος
– Φρούτα όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα και γενικότερα τα μούρα, αλλά και τα εσπεριδοειδή
Η βασική φιλοσοφία της αντιφλεγμονώδους διατροφής είναι η επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων, ενώ η μεσογειακού τύπου διατροφή πληροί θαυμάσια τα κριτήρια ενός διατροφικού πλάνου που καταπολεμά τη φλεγμονή.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί πέρα από τη μείωση της φλεγμονής, μια πιο φυσική διατροφή χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα θα έχει ευεργετικές δράσεις και στην νοητική και ψυχική υγεία. Ας τη δοκιμάσουμε!
Πηγή: ygeiamou
Photo By Pixabay