Πλιγούρι πιλάφι με πιπεριές και ψητά λαχανικά
Το πλιγούρι είναι ένα πολύ κοινό δημητριακό στις κουζίνες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας. Είναι ένα νόστιμο και υγιεινό τρόφιμο και αξίζει να το προσθέσουμε στο διαιτολόγιό μας χάρη στην υψηλή διατροφική του αξία και το αίσθημα κορεσμού που μας προσφέρει.
Υλικά
2,5 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
1,5 φλιτζάνι χοντρό πλιγούρι
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσινη ή πορτοκαλί πιπεριά κομμένη σε μικρούς κύβους
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρούς κύβους
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια του γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά)
½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
¼ φλιτζανιού μαϊντανό ή φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι για 3-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Βάζετε τις πιπεριές και τις σοτάρετε κι αυτές μέχρι να μαραθούν.
Προσθέστε το μπούκοβο (αν χρησιμοποιήσετε) και το σκόρδο και ανακατέψτε καλά. Έπειτα ρίχνετε και το πλιγούρι και το σοτάρετε κι αυτό για λίγα λεπτά (4-5), ανακατεύοντας συνεχώς.
Στη συνέχεια σβήστε το φαγητό με το κρασί και μόλις πάρει μια καλή βράση, προσθέστε τα 2 φλιτζάνια από το ζωμό και ανακατέψτε.
Αλατοπιπερώστε, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για 8 λεπτά. Αν στεγνώσει, προσθέστε κι άλλο λίγο ζωμό.
Δοκιμάστε και διορθώστε τις γεύσεις, αν χρειάζεται.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάστε το με μια καθαρή πετσέτα και το καπάκι από πάνω και αφήστε το έτσι για 10 λεπτά, να τραβήξει τα υγρά. Ξεσκεπάστε, αφρατέψτε το πλιγουροπίλαφο με το πιρούνι, πασπαλίστε με τον μαϊντανό κάθε πιάτο ξεχωριστά και σερβίρετε!
Συμβουλή
Αν δεν σας αρέσουν οι πιπεριές, μπορείτε να προσθέσετε στο πιλάφι και ψητά λαχανικά της αρεσκείας σας όπως κολοκυθάκια, μελιτζάνες, καρότα και να διαφοροποιήσετε τη γεύση του.
topontiki.gr