Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Πολιτική

Μικρό δημοσκοπικό προβάδισμα για τη Νέα Δημοκρατία

Σε δημοσκόπηση  η οποία διεξήχθη από την 5η Σεπτεμβρίου έως την 13η Σεπτεμβρίου 2022 το τελικό σταθμισμένο δείγμα εγκύρων συμμετοχών που ανέρχεται σε 1018 πολίτες άνω των 17 ετών έδειξε την νέα δημοκρατία, να προηγείται με βραχεία κεφαλή.

Γενικά στατιστικά 

1) Όπως καταδεικνύει και το παρακάτω διάγραμμα το 84% εκ των συμμετεχόντων είναι άνδρες και το 16% γυναίκες.

 

2) Το  24% των πολιτών που ψήφισαν ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 17 – 44 ενώ το 63% στην κατηγορία των 45- 64 . Το 13% ανήκει στην κατηγορία των άνω των 65.

3) Το 87% των ψηφισάντων κατοικούν σε αστικά κέντρα ενώ το 3% στην Περιφέρεια.

4)  Εξειδικεύοντας το δείγμα στο παρακάτω διάγραμμα, το 49% των συμμετεχόντων στην έρευνα κατοικούν στην Θεσσαλονίκη, το 41% στην Αττική και το 10 % σε άλλες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας.

5) Το 45% των ψηφισάντων έχουν πτυχίο ανώτατης πανεπιστημιακής σχολής , το 27% Ανώτερης και το 28% έχει τελειώσει την Μέση Εκπαίδευση.

Πως βλέπουν και σχολιάζουν οι πολίτες την κοινωνική, οικονομική και πολιτική πραγματικότητα

6) Η πρώτη ερώτηση αφορά την γνώμη των πολιτών ως προς τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Ένας στους δύο πολίτες δηλώνει πώς το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια. Στην δεύτερη θέση με 16% έρχεται η ενεργειακή κρίση ενώ αμέσως μετά βρίσκουμε το μεταναστευτικό. Είναι αξιοπρόσεκτο πως παρά την επικαιρότητα και την σημαντική προβολή από τα ΜΜΕ τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται στην 7η θέση, πολύ χαμηλά δηλαδή και αμέσως μετά την εγκληματικότητα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μόλις  ένα 11% των ψηφισάντων θεωρεί πώς το θέμα των υποκλοπών είναι εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα.

Δείτε το σχετικό διάγραμμα:

7) Το επόμενο ερώτημα έχει ως εξής: «Πώς θα είναι η ζωή σας την επόμενη περίοδο». Οι απαντήσεις είναι χαρακτηριστικές. Το  64%, μία μεγάλη πλειοψηφία δηλαδή, υποστηρίζει πώς η ζωή του θα είναι χειρότερη. Το 20% θεωρεί πώς η ζωή του θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα και μόνον ένα 12% δηλώνει πώς αναμένει πώς η ζωή του θα είναι καλύτερη. Ένα 4% ψηφίζει δεν ξέρω – δεν απαντώ.

8) Στο επόμενο γράφημα καταγράφονται οι εκτιμήσεις των πολιτών ως προς την σοβαρότητα των επιπτώσεων από την υπόθεση των υποκλοπών. Μοιρασμένες οι απαντήσεις λοιπόν. Το 39,8% θεωρεί πώς θα υπάρχει βαρύ πολιτικό κόστος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το 31,8% εκτιμά πως θα υπάρχει μικρό πολιτικό κόστος για τον πρωθυπουργό. Το 19,4% εκτιμά πώς δεν θα υπάρξει κανένα πολιτικό κόστος. Ένα 9% δεν παίρνει θέση και δηλώνει δεν ξέρω δεν απαντώ.

9-10) Το επόμενο διάγραμμα αποτυπώνει τις απαντήσεις των πολιτών σε δύο διαδοχικά ερωτήματα. Πώς κρίνουν δηλαδή την διαχείριση της υπόθεσης των υποκλοπών από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευσηαντιπολίτευση. Δείτε το διάγραμμα:

 

Είναι φανερό πώς οι συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν την απογοήτευση τους ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς αφού το 71% τους κρίνει ανεπαρκείς και λάθος ενώ ένα 50% εκτιμά ως λανθασμένους και τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

11) Προβληματισμό προκαλεί η στάση των συμμετεχόντων στην έρευνα ως προς την συμπεριφορά του Νίκου Ανδρουλάκη, στην υπόθεση των υποκλοπών. Το 48% εκτιμά πώς η στάση που κράτησε ήταν η ενδεδειγμένη. Ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 34% θεωρεί πώς η στάση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ήταν λανθασμένη. Ένα αξιοσημείωτο όσο και δυσεξήγητο μεγάλο ποσοστό του 18% δηλώνει «Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ».

Δείτε το παρακάτω διάγραμμα:

Καταλληλότερος Πρωθυπουργός 

Στην κλασσική πια ερώτηση ποιος κατά τη γνώμη σας είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός  η απάντηση «Κανένας από τους δύο» έρχεται πρώτη με 39,2%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται κατά 1,4 ποσοστιαία μονάδα του Αλέξη Τσίπρα. Το εύρος της διαφοράς δηλαδή έχει εκμηδενιστεί.

Εκλογικός νόμος, μετεκλογική αστάθεια, κυβερνήσεις συνεργασίας

Καλά πληροφορημένοι οι πολίτες σε γενικές γραμμές, δηλώνουν κατά ένα σαρωτικό ποσοστό πώς γνωρίζουν με ποιόν εκλογικό νόμο θα διεξαχθούν οι επερχόμενες εκλογές.

 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button