Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

“Όρια και ελευθερία: Η διάκριση των εννοιών στο εκπαιδευτικό και οικογενειακό περιβάλλον”: Σεμινάριο στο Μουσείο Σχολικής Ζωής & Εκπαίδευσης (20/1)

Το Infokids.gr συνεχίζει την επιτυχημένη του συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, με το δωρεάν σεμινάριο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στις 19:00, στο οποίο ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, Σύμβουλος Γάμου, Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας, Μέλος Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων τ. Συνεργάτης Νοσοκομείων  “Αγ. Σοφία” & “Ευγενίδειο” θα αναπτύξει το θέμα “Όρια και ελευθερία: Η διάκριση των εννοιών στο εκπαιδευτικό και οικογενειακό περιβάλλον”.

Μιλάμε συνέχεια για τα όρια στις σχέσεις μας με τα παιδιά. “Να βάζουμε όρια”, “ξεπέρασε τα όρια”,” δεν υπάρχουν όρια”, είναι φράσεις που ακούμε σχεδόν καθημερινά. Η οριοθέτηση των παιδιών είναι η αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη για την ομαλή ανάπτυξη του ίδιου του παιδιού και την εύρυθμη λειτουργία ολόκληρης της οικογένειας αλλά και της κοινωνίας. Γιατί;

Μέσα από την οριοθέτηση διδάσκουμε στο παιδί πρακτικά τους κανόνες της κοινωνικής ζωής, του παρέχουμε υγιή πρότυπα συμπεριφοράς και, τέλος, το καθιστούμε ικανό να διακρίνει μεταξύ του ορθού και του ανάρμοστου. Μέσα από τους κανόνες και τη μίμηση το παιδί μαθαίνει να μαζεύει τα παιγνίδια του, να συνεργάζεται, να παίζει, να διαβάζει και καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει πάντα αυτό που θέλει.

Οριοθέτηση δε σημαίνει καταπίεση. Σαφώς, κομμάτι των ορίων είναι τα «όχι» και τα «μην», τα οποία και είναι απαραίτητα, προκειμένου να εξαλειφθούν συμπεριφορές που δεν είναι αποδεκτές, αλλά και να συνηθίσει το παιδί στις ματαιώσεις, που αναγκαστικά θα συναντήσει σε διάφορες στιγμές στη ζωή του. Σκοπός όμως των κανόνων και της οριοθέτησης είναι η εκπαίδευση του παιδιού, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κόσμου, να εκφραστεί μέσα σε επιτρεπτά πλαίσια και να καταλάβει τη σημασία της ύπαρξης αυτών των κανόνων, ώστε να τους εσωτερικεύσει και όχι να τους εφαρμόζει επιφανειακά.

Σας περιμένουμε για μια όμορφη συζήτηση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20/1 στις 19:00-20:30 στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Όταν η διαδικασία της οριοθέτησης είναι επιτυχημένη μειώνονται σε μεγάλο βαθμό οι εντάσεις, η επίλυση προβλημάτων πραγματοποιείται μέσα σε ένα κλίμα σταθερότητας και υπάρχει μια αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ γονέα και παιδιού αλλά και δασκάλου και παιδιού. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπακοή σε ορισμένους κανόνες καθίσταται απαραίτητη για την κοινωνική μας επιβίωση. Από την άλλη, η έλλειψη κανόνων μπορεί να οδηγήσει ανυπακοή και σοβαρή παραβατικότητα η οποία με τη σειρά της σχετίζεται με σοβαρές διαταραχές της διαγωγής.

Κλείστε θέση για το σεμινάριο «Όρια και ελευθερία: Η διάκριση των εννοιών στο εκπαιδευτικό και οικογενειακό περιβάλλον» στέλνοντας e-mail με τα στοιχεία σας (όνομα, τηλέφωνο) στο info@infokids.gr. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button