Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ψωμί από κουκιά για την υγεία του ανθρώπου και του πλανήτη

Βρετανοί επιστήμονες προτείνουν αρτοσκευάσματα από αλεύρι κουκιών ως πιο υγιεινά και φιλικά στο περιβάλλον.

Το ψωμί αλλά και γενικότερα τα αρτοσκευάσματα αποτελούνται στη πλειοψηφία τους από αλεύρι σίτου ή αλεύρι προερχόμενο από σόγια. Όμως είναι διαπιστωμένο ότι το ψωμί από αλεύρι σίτου έχει χαμηλή διατροφική ωφέλεια στον άνθρωπο ενώ για την καλλιέργεια σόγιας χρησιμοποιούνται δυστυχώς αποψιλωμένες δασικές εκτάσεις. Ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου Reading ανακοίνωσαν την έναρξη ενός ερευνητικού προγράμματος με την επωνυμία «Raising The Pulse» το οποίο έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μεθόδων χρήσης των ξερών κουκιών (αυτών που χρησιμοποιούμε στη φάβα) για τη δημιουργία αλεύρων που θα χρησιμοποιούνται στη δημιουργία αρτοσκευασμάτων τα οποία θα είναι πιο υγιεινά από τα σταρένια και πιο φιλικά στο περιβάλλον κατά την παραγωγή των κουκιών από ότι η σόγια.

Το αλεύρι που παρασκευάζεται από κουκιά έχει 2,5 φορές περισσότερες πρωτεΐνες, τετραπλάσια ποσότητα φυτικών ινών και σχεδόν τριπλάσια ποσότητα σιδήρου από το αλεύρι σίτου. «Τα ταπεινά ξερά κουκιά υπόσχονται υπόσχονται βελτίωση της διατροφής αφού είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών και των μικροθρεπτικών συστατικών ενώ είναι μια ευεργετική περιβαλλοντικά καλλιέργεια» αναφέρει η καθηγήτρια Τζούλι Λαβγκρόουβ, επικεφαλής του προγράμματος.

Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nutrition Bulletin» τα ξερά κουκιά δεν βρίσκονται στο διαιτολόγιο των περισσότερων ανθρώπων όχι επειδή δεν τους αρέσουν αλλά επειδή δεν ξέρουν πώς να τα μαγειρέψουν οπότε η κατανάλωση τους μέσω του ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων μπορεί να αποτελέσει μια καλή για την υγεία τους εναλλακτική λύση βοηθώντας παράλληλα και το περιβάλλον. Τα αρτοσκευάσματα από αλεύρι κουκιών που θα δημιουργούνται από το ερευνητικό πρόγραμμα θα δίνονται για κατανάλωση-δοκιμή στους φοιτητές του πανεπιστήμιου ώστε να λένε στη συνέχεια την γνώμη τους.

naftemporiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button