Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Το ρωσικό χωριό που βγήκε κερδισμένο από την πανδημία

Οι κάτοικοι ενός γραφικού ρωσικού χωριού είδαν την τιμή της γης τους να διπλασιάζεται καθώς κάτοικοι της Μόσχα και άλλων πόλεων αναζητούν ακίνητα ως καταφύγιο από τον Covid-19 στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εργασίας.

Το Krasnaya Polyana (Κόκκινο Λιβάδι) είναι ένα όμορφο χωριό με πέντε δρόμους στα βουνά κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Πλαισιωμένο από βουνά, διαθέτει καλής ποιότητας νερό βρύσης, καθαρό αέρα και γαλάζιο ουρανό – στοιχεία που δεν είναι δεδομένα στη Μόσχα.

Το χωριό έχει 5.000 κατοίκους, κάτι που είναι χαρακτηριστικό για τη Ρωσία. Αυτό που δεν είναι συνηθισμένο είναι ότι υπάρχουν 20 καφετέριες, εστιατόρια, μια παμπ και ένα μπαρ, μαζί με γρήγορο Wi-Fi.

Μερικά από τα εστιατόρια υπήρχαν και πριν από την πανδημία για να καλύψουν τους σκιέρ που χρησιμοποιούν κοντινά θέρετρα τα οποία χτίστηκαν για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014. Όμως οι ντόπιοι αποφάσισαν να ανοίξουν όλο το χρόνο αφού ξεπέρασαν τον φόβο ότι οι επισκέπτες από τη Μόσχα θα έφερναν τον κορωνοιό.

Η ζήτηση για δεύτερη κατοικία τροφοδότησε μια έκρηξη στην αγορά real estate. Οι τιμές της ρωσικής γης αξιολογούνται σε μονάδες 100 τετραγωνικών μέτρων, ή sotki. Η τιμή ενός sotka στην Krasnaya Polyana έχει αυξηθεί σε 5 εκατομμύρια ρούβλια (68.000 δολάρια) από 2 εκατομμύρια πριν από την πανδημία, δήλωσε ο στο Reuters ο Νικολάι Ρογκάτσεφ, τοπικός μεσίτης.

Είναι πιθανό να φτάσει τα 7 εκατομμύρια στο τέλος του 2021, είπε, λόγω της έντονης ζήτησης καθώς οι επιλογές ταξιδιού στο εξωτερικό είναι περιορισμένες.

REUTERS/MAXIM RODIONOV

«Το ονομάζουμε αποκάλυψη ζόμπι», είπε ένας άλλος κτηματομεσίτης, αναφερόμενος στη ζήτηση από τους κατοίκους της πόλης για οποιοδήποτε είδος περιουσίας στο χωριό.

Οι τιμές για εξοχικά στο χωριό κυμαίνονται από 40 εκατομμύρια έως 900 εκατομμύρια ρούβλια, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων ακινήτων CIAN.

Η ζήτηση προέρχεται κυρίως από πλούσιους επιχειρηματίες μεγάλων πόλεων, καθώς οι τιμές δεν φτάνονται από τους απλούς Ρώσους πολίτες.

Τα ενοίκια αυξήθηκαν επίσης, λόγω της ζήτησης από άτομα που εργάζονται εξ αποστάσεως και βλέπουν την Krasnaya Polyana ως απόδραση από την πόλη. Το αεροδρόμιο απέχει 40 λεπτά με το αυτοκίνητο και μονοπάτια πεζοπορίας ξεκινούν απευθείας από το χωριό.

EPA/YURI KOCHETKOV

«Μου αρέσει να περπατάω στα μονοπάτια του βουνού και να βρίσκομαι με ευχάριστη παρέα ντόπιων τα βράδια», δήλωσε ο Κίριλ Ριζχόνκοφ, αναλυτής δεδομένων από τη Μόσχα.

Ένας χώρος συνεργασίας άνοιξε τον Οκτώβριο, κυρίως για ειδικούς πληροφορικής και νεοσύστατων επιχειρήσεων.

Οι ιδιοκτήτες του αναμένουν ότι η Krasnaya Polyana θα γίνει η ρωσική Silicon Valley ανεξάρτητα από το πώς εξελίσσεται η πανδημία.

«Οι άνθρωποι έχουν ήδη παρατηρήσει τα πλεονεκτήματα: Την ίδια ζώνη ώρας με τη Μόσχα, 2ωρη πτήση προς τη Μόσχα, σκι τον χειμώνα, θάλασσα το καλοκαίρι και υποδομές που άφησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες», δήλωσε η Ίλια Κράιμερ, διευθύντρια του συνεταιριστικού χώρου εργασίας.

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button