Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα…

Υπάρχουν έθιμα και παραδόσεις που συνοδεύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα καθιστώντας την μια από τις σπουδαιότερες και πλούσιες σε συμβολισμό περιόδους του Χριστιανισμού.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Ο καιρός περνά γρήγορα και η Μεγάλη Εβδομάδα έφτασε και για φέτος.

Κάθε μέρα της έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς  μας προετοιμάζει πνευματικά να δεχθούμε την Ανάσταση του Χριστού. Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Ελληνισμού. Η Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση είναι στιγμές που κάθε Έλληνας Χριστιανός τις βιώνει με ευλάβεια,  προσευχή και αγάπη.

Ο Γ. Σεφέρης λέει: Καμιά από τις παραδόσεις μας Χριστιανικές ή προχριστιανικές δεν έχει πεθάνει πραγματικά. Συχνά όταν πηγαίνω στην Ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής μου είναι δύσκολο να αποφασίσω αν ο θεός που κηδεύεται είναι Χριστός κι ο Αδωνις.

Υπάρχουν έθιμα και παραδόσεις που τη συνοδεύουν καθιστώντας την μια από τις σπουδαιότερες και πλούσιες σε συμβολισμό περιόδους του Χριστιανισμού.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…

Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Τετάρτη
Η  Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει με νηστεία, εκκλησιασμό και το Μέγα Ευχέλαιο.

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ- τον πιο αγαπητό υιό του Ιακώβ- που τον οποίο πούλησαν τα αδέλφια του σε εμπόρους από την Αίγυπτο. Τότε, διαβάζεται στην εκκλησία και η παραβολή της καταραμένης συκιάς από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου.

Τη Μεγάλη Τρίτη στην εκκλησία διαβάζεται η Παραβολή των Δέκα Παρθένων, ενώ το βράδυ στον Εσπερινό ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής.

Τη Μεγάλη Τετάρτη διαβάζεται το μύρωμα του Ιησού από την αμαρτωλή, κατά τη διάρκεια του οποίου μιλά για τον επερχόμενο θάνατό του. Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, στις εκκλησίες μας τελείται το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχέλαιου.

Μεγάλη Πέμπτη
Την ημέρα αυτή γίνεται ο Μυστικός Δείπνος, όπου ο Ιησούς κοινωνεί τους μαθητές του δίνοντάς τους από ένα κομμάτι ψωμί που συμβολίζει το σώμα του και κρασί που συμβολίζει το αίμα του. Το βράδυ ψέλνονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια και στην εκκλησία περιφέρεται ο Σταυρός με τον Ιησού. Αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια, κοπέλες στολίζουν τον Επιτάφιο. Κάθε σπίτι προετοιμάζεται για τον εορτασμό της Ανάστασης  και καθώς η μέρα πλησιάζει, οι προετοιμασίες γίνονται πιο εντατικές. Σύμφωνα με την παράδοση, οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα τσουρέκια και βάφουν κόκκινα αβγά. Το βράδυ, μετά την τελετουργία της Σταύρωσης, οι πιστοί στολίζουν τον Επιτάφιο με λουλούδια.

Μεγάλη Παρασκευή
Θεωρείται η  πιο ιερή ημέρα της Εβδομάδας των Παθών. Είναι η ήμερα που συντελούνται η Αποκαθήλωση και η Ταφή του Χριστού. Η Μεγάλη Παρασκευή αναπαριστά τη δίκη του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, τη μαρτυρική του πορεία προς τον Γολγοθά και τη Σταύρωση. Λόγω του πένθους , οι νοικοκυρές δεν πρέπει να ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού, ούτε να μαγειρεύουν. Όταν βραδιάσει, οι χριστιανοί ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου, ραίνοντάς τον με άνθη.

Μεγάλο Σάββατο
Στην εκκλησία γίνεται η πρώτη Ανάσταση. Από το πρωί ξεκινούν οι ετοιμασίες για το αναστάσιμο τραπέζι με την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα. Το βράδυ οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία με τις λαμπάδες τους για τρεις λόγους: για πάρουν το Άγιο Φως, να ακούσουν το «Χριστός Ανέστη» και να δώσουν το Φιλί της Αγάπης στους δικούς τους ανθρώπους. Μετά την Ανάσταση επιστρέφουν στο σπίτι για να καθίσουν στο γιορτινό τραπέζι, να   τσουγκρίσουν τα κόκκινα αβγά και να ανταλλάξουν ευχές.

Κυριακή του Πάσχα
Το γιορτινό τραπέζι συνοδεύεται με δημοτικά τραγούδια και χορούς. Το σουβλιστό αρνί, το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι έχουν την τιμητική τους.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button