Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Σοκ στο Eurogroup για την Ελλάδα: Ολοι οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα

Να νομοθετήσει προληπτικά συγκεκριμένα μέτρα μετά το 2018 ζήτησαν οι θεσμοί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup κάτι που ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε δηλώνοντας ότι δεν συνάδει με τις δημοκρατικές αξίες της ΕΕ.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του το Eurogroup επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς, ότι συνιστά προϋπόθεση η ψήφιση προληπτικών μέτρων για να κλείσει η αξιολόγηση. αντιδρώντας, κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι «πρέπει να βρεθεί χρυσή τομή χωρίς την θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων»

Τα μέτρα αυτά, που ζητούν ο θεσμοί ομοφώνως, θα τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δηλαδή από το 2019 και αφορούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί ξεκαθάρισα ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι «έχασε» και τον τελευταίο «σύμμαχό» της, την Κομισιόν η οποία συντάσσεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Σόιμπλε για νομοθέτηση μέτρων από τώρα για την περίοδο μετά το μνημόνιο, από το 2018 και μετά.

Αντιδρώντας, κυβερνητικοί κύκλοι διεμήνυαν πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ικανοποίησης παράλογων απαιτήσεων εκ μέρους των εταίρων, όπως για την νομοθέτηση τώρα μέτρων, προκειμένου να εφαρμοστούν μετά το 2018.

Ενταση στις συναντήσεις Τσακαλώτου-κουαρτέτου

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε μεγάλη πίεση και ένταση στη συνάντηση Τσακαλώτου με τους θεσμούς, όπου ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ δεν δέχθηκε την προκαταβολική θεσμοθέτηση μέτρων από τώρα για να ισχύσουν μετά το 2018.

«Δεν είναι δυνατόν να ζητάς να νομοθετήσει μια χώρα για το τι θα κάνει το 2019 και μετά. Με τον τρόπο αυτό παραγκωνίζονται οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες» δήλωσε μετά το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών.

Οπως είπε «θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε για δύο λόγους: Αφενός γιατί τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας είναι σε ανοδική τροχιά. Αφετέρου γιατί δεν είναι ορθό σε μια χώρα που θα έχει βγει από το πρόγραμμα να της ζητείται να θεσμοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button