Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Πώς οι νέοι παίκτες στο ρεύµα εξαφανίζουν την κυριαρχία της ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου 

Νέες εταιρείες φέρνουν καλύτερες τιµές και φρεσκάδα καινοτοµιών στην αγορά. Όµως αυτό δεν θα είναι η µόνη διαφορά στο µέλλον. Από τον πάροχο µέχρι τον τρόπο που καταναλώνουµε και πληρώνουµε την ηλεκτρική ενέργεια, τα πάντα θα είναι διαφορετικά. Με µεγάλο κερδισµένο τον καταναλωτή.

Από τις αρχές του χρόνου έχει συντελεστεί µια σηµαντική αλλαγή στην αγορά ηλεκτρισµού: οι 8 ενεργοί ιδιωτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασαν αθροιστικά έπειτα από αρκετά χρόνια το 10% της συνολικής αγοράς προµήθειας. Οι εταιρείες αυτές θα κληθούν το επόµενο διάστηµα να οδηγήσουν την αγορά στον στόχο που έχει τεθεί ώστε το µερίδιο της ΔΕΗ να πέσει κάτω από το 50% µέχρι το τέλος του 2019, δηλαδή σε 3 χρόνια και 3 µήνες.

Γιατί έχει τεθεί αυτός ο στόχος; Η απάντηση είναι απλή. Ο ανταγωνισµός, όπως έδειξε η εµπειρία σε άλλους κλάδους –όπως η τηλεφωνία–, αλλά και σε άλλες χώρες –όπως η Αγγλία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Σουηδία–, ωφελεί τον καταναλωτή, του προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες και καλύτερες τιµές. Επιπρόσθετα, η εµπειρία έδειξε ότι η απελευθέρωση περιόρισε τις αναποτελεσµατικότητες και τις σπατάλες και οδήγησε σε πιο αποδοτικά και ανταγωνιστικά σχήµατα, απελευθερώνοντας κεφάλαια για επενδύσεις σε πιο σύγχρονες υποδοµές µεταφοράς και διανοµής της ενέργειας.

Ακόµα και στην Ελλάδα, όπου η αγορά βρίσκεται στα πρώτα στάδια της απελευθέρωσης, είδαµε το καλοκαίρι ένα πρώτο θετικό δείγµα, όταν, υπό την πίεση των εναλλακτικών παρόχων, η ΔΕΗ οδηγήθηκε να κάνει εκπτώσεις.

Όµως, ακόµα και έτσι, τα πακέτα που υπάρχουν στην αγορά από τους ιδιώτες παρόχους παραµένουν ανταγωνιστικότερα από τις χρεώσεις του κυρίαρχου παρόχου και δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να βρει τη λύση που του ταιριάζει: Στην αγορά πλέον κυκλοφορούν πολλά ανταγωνιστικά προγράµµατα, ανάλογα µε την κατηγορία τιµολογίου. Οι εκπτώσεις στη Χαµηλή Τάση φτάνουν ακόµα και το 20%, ενώ στη Μέση Τάση οι προσφερόµενες εκπτώσεις µπορεί να φτάσουν σε ακόµα µεγαλύτερα επίπεδα, ανάλογα µε το προφίλ κατανάλωσης.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button