Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Πυρηνικά ρωσικά υποβρύχια αναδύονται από τους πάγους σε θεαματικό βίντεο από την Αρκτική

Τρία πυρηνοκίνητα υποβρύχια σχεδιασμένα για εκτόξευση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων αναδύθηκαν ταυτόχρονα στο αρχιπέλαγος της Αρκτικής διαπερνώντας τον επιφανειακό πάγο, σε μια στρατιωτική άσκηση που επιβεβαιώνει την υπεροχή της Ρωσίας στον παγωμένο βορρά.

Βίντεο που δημοσιοποίησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δείχνει τους πυργίσκους των τριών σκαφών να διαπερνούν περίπου ένα μέτρο πάγου βόρεια της Θάλασσας του Μπάρεντς στις 20 Μαρτίου.

Τα υποβρύχια πήραν μέρος στην άσκηση Umka («πολική αρκούδα» στη γλώσσα τσούκσι της Σιβηρίας) με τη συμμετοχή 600 αξιωματικών και ερευνητών της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας.

Ήταν  «η πρώτη φορά στην ιστορία του ρωσικού ναυτικού» που τρία υποβρύχια αναδύθηκαν ταυτόχρονα σε απόσταση 100 μέτρων το ένα από το άλλο, ανέφερε ο Barents Observer.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δύο από τα υποβρύχια ανήκουν στην κλάση Delta V που χρονολογούνται από την εποχή της ΕΣΣΔ, ενώ το τρίτο ανήκει στη νεότερη κλάση Boreas, που παίρνει το όνομά της από τον θεό Βορέα της αρχαιοελληνικής μυθολογίας.

Καθένα από τα υποβρύχια πιστεύεται ότι μπορεί να μεταφέρει έως και 16 βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι φέρουν έως και έξι πυρηνικές κεφαλές ο καθένας.

Αν και δεν είναι γνωστό πόσοι πύραυλοι υπήρχαν στα υποβρύχια στην άσκηση, τα τρία σκάφη θα μπορούσαν δυνητικά να εκτοξεύσουν περίπου 200 πυρηνικές κεφαλές συνολικής ισχύος 28,8 μεγατόνων, ανέφερε το Popular Mechanics (συγκριτικά, η πυρηνική βόμβα της Χιροσίμα είχε ισχύ 15 κιλοτόνων).

Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου αποτελούσε πάγια τακτική της Σοβιετικής Ένωσης να κρύβει τα πυρηνικά υποβρύχιά της κάτω από τους πάγους της Αρκτικής, όπου ήταν πρακτικά αόρατα για τα αμερικανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη και υποβρύχια.

Τα υποβρύχια μπορούν να σπάσουν στρώματα πάγου με πάχος έως 2,5 μέτρα. Αρχικά φέρνουν τον πυργίσκο σε επαφή με τον πάγο και στη συνέχεια χρησιμοποιούν πεπιεσμένο αέρα για να εκτοξεύσουν νερό από τις δεξαμενές έρματος και να δημιουργήσουν μια ανοδική πίεση μέχρι να σπάσει ο πάγος.

Τα αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια τείνουν να επιχειρούν σε μεγάλα βάθη στους ωκεανούς και σπάνια ταξιδεύουν κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής. Το 2018, πάντως, δύο αμερικανικά και ένα βρετανικό υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων αναδύθηκαν ταυτόχρονα από τους πάγους της Αρκτικής.

Τρία άλλα αμερικανικά υποβρύχια της κλάσης Seawolf είναι σχεδιασμένα ειδικά για την αναζήτηση και καταστροφή ρωσικών υποβρυχίων στην Αρκτική.

tovima.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button