Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Πιο κοντά στο τέλος του Android;

 

Για να παραφράσουμε τον Μαρξ, τα τελευταία χρόνια ένα «φάντασμα» στοιχειώνει τον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας: το «φάντασμα» του νέου λειτουργικού της Google.

Όπως έχει γράψει στο παρελθόν και το topontiki.gr, ο τεχνολογικός κολοσσός εδώ και κάμποσα χρόνια έχει εντάξει στα σχέδιά του και το «Project Fuchsia», το οποίο αφορά στην δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος για μια μεγάλη γκάμα συσκευών, από κινητά τηλέφωνα και tablets μέχρι «έξυπνες» συσκευές και υπολογιστές, το οποίο θα αντικαταστήσει το υπάρχον κυρίαρχο OS της Google, το Android.

Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες γύρω από το Fuchsia OS είναι εξαιρετικά περιορισμένες: ξέρουμε ότι πρόκειται για ένα περιβάλλον ανοιχτού κώδικα παρόμοιο με το Android, που μπορεί να τρέξει σε πολλές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων έξυπνων οικιακών συσκευών, φορητών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και άλλων. Ξέρουμε ότι δημιουργείται «εκ του μηδενός». Ξέρουμε ότι ο στόχος της Google είναι να είναι απολύτως συμβατό με το «οικοσύστημα» τόσο του Android όσο και του Chrome OS, που χρησιμοποιείται σε laptops.

Η επιτυχία του Android

Και κάπου εδώ τελειώνουν οι πληροφορίες, αφού και οι άνθρωποι της Google που ασχολούνται με το Fuchsia OS όταν μιλούν γι’ αυτό είναι τελείως αφαιρετικοί, κάνοντας λόγο για «ένα νέο είδος λειτουργικού συστήματος», για αυξημένη ασφάλεια και προστασία των δεδομένων των χρηστών και άλλα τέτοια γενικά χαρακτηριστικά. Ακόμα και η ιστοσελίδα που η Google έχει δημιουργήσει για το σύστημα αναφέρεται αποκλειστικά σε developers και δεν δίνει και πολλές πληροφορίες για τους κοινούς θνητούς.

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα της Google –πέρα από οιοδήποτε τεχνικό χαρακτηριστικό του νέου λειτουργικού- θα είναι η αποδοχή του από τους κατασκευαστές και από το κοινό. Η μεγάλη επιτυχία του Android ήταν ότι το «αγκάλιασαν» όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας (πλην της Apple, φυσικά) και μέσω των πολλών και ποικίλων συσκευών και «εκδοχών» του, το έκαναν το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα στον πλανήτη, με περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια καθημερινούς χρήστες.

Ο ρόλος της Samsung

Γι’ αυτό και έχει πολύ ενδιαφέρον η είδηση που μετέδωσε ένας αξιόπιστος leaker (άτομο με εσωτερική πληροφορηση), ότι η Samsung πιθανότατα θα υιοθετήσει το Fuchsia OS στις συσκευές της, όταν αυτό είναι έτοιμο για εγκατάσταση σε μηχανές. «Είναι πάρα πολύ πιθανό ότι η Samsung θα υιοθετήσει το Fuchsia OS στο μέλλον», έγραψε ο/η Ice Universe, που μοιάζει να έχει πολύ καλή πληροφόρηση σχετικά με τα σχέδια του κορεατικού γίγαντα, ο οποίος παραμένει εδώ και πολλά χρόνια πρώτος στις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων στον κόσμο.

Η πληροφορία αυτή έχει πολλαπλή σημασία για το μέλλον του Fuchsia OS: η Samsung δεν κατασκευάζει μόνο smartphones, αλλά και έξυπνες οικιακές συσκευές, ενώ τα τελευταία χρόνια –ιδίως μετά την αποτυχία της να αναπτύξει το δικό της λειτουργικό, το Tizen– έχει ιδιαίτερα στενή συνεργασία με την Google και μάλιστα λέγεται ότι θα κατασκευάσει το τσιπ που θα περιέχεται στο νέο τηλέφωνο της Google, το Pixel 6, ενώ πρόσφατα δεσμεύτηκε για τρία χρόνια αναβαθμίσεις λειτουργικού και ασφαλείας σε όλες τις νέες Android συσκευές της και όχι μόνο στα κορυφαία μοντέλα.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Αν η πληροφορία ευσταθεί, τότε ο ισχυρότερος συνεργάτης της Google στον κόσμο των smartphones και όχι μόνο «δίνει ψήφο εμπιστοσύνης» στο Fuchsia OS, το οποίο, μάλιστα, λέγεται ότι θα μπορεί να κάνει κάτι που μέχρι τώρα έκανε μόνο η Apple και αποτελούσε πρόβλημα για το Android: να αναβαθμίζει ταυτόχρονα όλες τις επιλέξιμες συσκευές στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού, κάνοντάς τις πιο ασφαλείς και πιο σταθερές. Αν η Samsung όντως στηρίξει το νέο λειτουργικό όταν αυτό κυκλοφορήσει, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι και οι υπόλοιποι κατασκευαστές που σήμερα «τρέχουν» Android στις συσκευές τους θα ακολουθήσουν.

Φυσικά, όλα αυτά κινούνται ακόμα στο επίπεδο των πληροφοριών, οπότε μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η ανάπτυξη του Fuchsia OS, πριν αρχίσουμε να μιλάμε για το τέλος του Android. Ωστόσο, όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο πιθανό μοιάζει να γίνεται αυτό το ενδεχόμενο.

topontiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button