Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ο πλανήτης φλέγεται

Η Μεσόγειος φλέγεται θα μπορούσε να πει κάποιος κοιτάζοντας τις πυρκαγιές που μαίνονται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις γειτονικές Τουρκία και Ιταλία. Αλλά δεν είναι μόνο στη Μεσόγειο. Μεγάλες φωτιές αφάνισαν δάση στη Φινλανδία, ενώ οι δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια δημιούργησαν το δικό τους μικροκλίμα στέλνοντας καπνούς στις βορειοδυτικές πολιτείες. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και οι ακραίες θερμοκρασίες ταλαιπωρούν εκτός από τη χώρα μα και την Ιταλία, το βορειοδυτικό και το νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, ενώ η Γροιλανδία έχασε την Τετάρτη μια τεράστια ποσότητα πάγου.

Στην Τουρκία

Σε ετοιμότητα η ΕΕ για παροχή βοήθειας στην Τουρκία καθώς για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να ελέγξουν τις δασικές πυρκαγιές στη νότια χώρα, την ώρα που ο απολογισμός των θυμάτων ανέβηκε στα έξι και περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Μια νέα πυρκαγιά ξέσπασε στο τουριστικό θέρετρο Μπόντρουμ. Πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα ξενοδοχεία όπου διέμεναν.

REUTERS/KAAN SOYTURK

Δέκα πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται στην περιοχή, ενώ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τα αεροπλάνα που τα ελικόπτερα που έστειλε η Μόσχα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.

Σε ετοιμότητα η ΕΕ

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ για τις πυρκαγιές στην Αττάλεια επισημαίνοντας την ετοιμότητα της ΕΕ για παροχή βοήθειας.

Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει: «Μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τις προσπάθειες αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών κοντά στην Αττάλεια. Αυτό δείχνει έκθεση σε κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Πλήρης αλληλεγγύη με την Τουρκία και ετοιμότητα για παροχή υποστήριξης».

Στη Σικελία

Πάνω από εκατόν εξήντα πυρκαγιές κατέκαψαν το νησί της Σικελίας. Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, ένα μεγάλο μέρος είναι αποτέλεσμα εμπρησμών.

ROBERTO VIGLIANISI VIA REUTERS/ROBERTO VIGLIANISI

Στην ευρύτερη περιοχή της Κατάνης οι επιχειρήσεις των πυροσβεστών ξεπέρασαν τις εκατόν εβδομήντα. «Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες», μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ο περιφερειάρχης της Σικελίας Νέλο Μουζουμέτσι έφτασε να δηλώσει ότι «οι εμπρηστές, στο εξής, θα έπρεπε να καταδικάζονται σε ισόβια».

Στη Σικελία το μεγάλο κύμα ζέστης ευνοεί και το ξέσπασμα πυρκαγιών. Στη συνοικία Φόσα Κρέτα της Κατάνης, δεκάδες οικογένειες αναγκάσθηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Σε σειρά μεγάλων δρόμων της πόλης η κυκλοφορία διακόπηκε, ενώ οι φλόγες κατέστρεψαν και την οργανωμένη πλαζ «Λε Καπανίνε». Οι εστίες, στην Κατάνη και στα περίχωρά της, είναι συνολικά δεκατέσσερις.

Για να διευκολυνθεί το έργο της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε το προσωρινό κλείσιμο του αεροδρομίου «Φονταναρόσα» της Κατάνης.

Ο ιταλικός νότος

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Ιταλική Πολιτική Προστασία λόγω του μεγάλου κύματος καύσωνα που από σήμερα το βράδυ θα ανεβάσει αισθητά της θερμοκρασίες, κυρίως στον ιταλικό Νότο αλλά όχι μόνον.

Η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς και να δημιουργήσει προβλήματα στο Παλέρμο και στην Κατάνη της Σικελίας, στη βόρεια πόλη της Τεργέστης, στην Περούτζια της κεντρικής Ιταλίας και στο Μπάρι της Απουλίας. Στις περιοχές αυτές η επιφυλακή είναι ύψιστη, στο «κόκκινο».

Παράλληλα, σε πορτοκαλί επίπεδο επιφυλακής βρίσκονται η Ρώμη, η Φλωρεντία, η Μπολόνια και η Ανκόνα. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το θερμόμετρο μέσα στο σαββατοκύριακο αναμένεται να αγγίξει τους 47 βαθμούς στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης και τους 46 στην Σικελία και στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι.

REUTERS/LEHTIKUVA

Στη Φινλανδία

Πριν από λίγες ημέρες έπληξαν τη Φινλανδία οι χειρότερες δασικές πυρκαγιές  τα τελευταία 50 χρόνια μαίνονται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, καταστρέφοντας δασικές εκτάσεις που είχαν πληγεί από την ξηρασία, μετά τις θερμοκρασίες ρεκόρ του καλοκαιριού.

Στην Αρκτική

Καθώς η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Αρκτική, η Γροιλανδία έχασε προ ημερών μια τεράστια ποσότητα πάγου, από το λιώσιμο του οποίου θα μπορούσε να καλυφθεί με νερό, σε ύψος 5 εκατοστών, ολόκληρη η Πολιτεία της Φλόριντα.

VIA REUTERS/EU, COPERNICUS SENTINEL-2 IMAGER

Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη απώλεια πάγου για τη Γροιλανδία μέσα σε μία ημέρα από το 1950.

Συστάσεις στις ΗΠΑ

Συστάσεις για υψηλές θερμοκρασίες απηύθυναν οι αρχές σε περισσότερους από 60 εκατομμύρια Αμερικανούς στο βορειοδυτικό και το νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, με τον υδράργυρο να αναμένεται να πλησιάσει επίπεδα ρεκόρ σε σημεία του Άινταχο και της Ουάσιγκτον.

Ο υδράργυρος στο Σποκέιν, στην Ουάσιγκτον, θα μπορούσε να ανέλθει στους 38,9 βαθμούς Κελσίου σήμερα, μια θερμοκρασία ρεκόρ για την περιοχή από το 1929, ενώ στο Λούιστον του Άινταχο τα θερμόμετρα ενδέχεται να δείξουν 42 βαθμούς Κελσίου, όπως ανακοίνωσε ο μετεωρολόγος Μπομπ Όραβετς της αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Φονικός καύσωνας

Ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας καταρρίφθηκαν τον περασμένο μήνα στις βορειοδυτικές ακτές των ΗΠΑ, όταν ένα κύμα ζέστης, διάρκειας πολλών ημερών, προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και παρέλυσε μια περιοχή που είναι συνηθισμένη σε ηπιότερα καλοκαίρια, όπου πολλοί κάτοικοι δεν διαθέτουν καν κλιματισμό.

Οι πόλεις Πόρτλαντ και Σάλεμ στο Όρεγκον και Σιάτλ στην Ουάσιγκτον κατέγραψαν θερμοκρασίες ρεκόρ άνω των 43 βαθμών Κελσίου στα τέλη Ιουνίου.

Στην Καλιφόρνια

Στις αρχές της εβομάδας μια τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται στην Καλιφόρνια τις τελευταίες ημέρες και η οποία έχει ήδη κατακάψει 770.000 στρέμματα βλάστησης έχει γίνει τόσο μεγάλη που έχει δημιουργήσει δικό της κλίμα, ένα γεγονός που αναμένεται να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

REUTERS/DAVID SWANSON

Η πυρκαγιά αυτή ολοένα και μεγαλώνει από τα μέσα Ιουλίου, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, της ξηρασίας και των ισχυρών ανέμων. Η πυρκαγιά Ντίξι είναι τόσο μεγάλη που τις τελευταίες ημέρες δημιούργησε ένα νέφος που ονομάζεται πυροσωρείτης, το οποίο προκαλεί ισχυρούς ανέμους και κεραυνούς, οι οποίοι με τη σειρά τους ενισχύουν τις φλόγες.
Οι καπνοί ταξίδεψαν έως τη Νέα Υόρκη.

Στην Ινδία

Το αντίθετο της πυρκαγιάς είναι η πλημμύρα. Έχουν ωστόσο τον ίδιο παρονομαστή: Την κλιματική αλλαγή. Ένδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική Ινδία, που επλήγη από κατακλυσμιαίες βροχές, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να παρασυρθούν σπίτια και να προκληθούν κατολισθήσεις, με τον απολογισμό των θυμάτων του μουσώνα στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε περισσότερους από 230 νεκρούς.

REUTERS/ADNAN ABIDI

Ειδικοί εκτιμούν πως η σφοδρότητα και η συχνότητα των βροχών των μουσώνων, που πλήττουν κάθε χρόνο την Ινδία από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, έχουν ενισχυθεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

naftemporiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button