Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ο νόστιμος καρπός – υπερτρόφιμο που κάνει καλό στο δέρμα σου!

Ο «βασιλιάς» των ξηρών καρπών, το κάστανο, δεν ξεχωρίζει μόνο για την ασυναγώνιστη γεύση του, αλλά αποτελεί και φυσικό βάλσαμο, μιας και τα φύλλα της καστανιάς δρουν ευεργετικά στο δέρμα μας

Θα μπορούσε να είναι αυτός ο «απαγορευμένος» καρπός των πρωτόπλαστων, καθώς περικλείεται από ένα αγκαθωτό καβούκι που δύσκολα πιάνεται με γυμνά χέρια, καθιστώντας το μυστηριώδες.

Πλούσιο σε βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το κάστανο αποτελεί ένα ακόμα υπερτρόφιμο που για τους περισσότερους από εμάς έχει συνδυαστεί με τη …φουφού και τον καστανά ή με χειμωνιάτικα βράδια δίπλα στο τζάκι.

Το ξέρατε όμως ότι το εκχύλισμα από τα φύλλα της καστανιάς είναι εξίσου ευεργετικό για τον οργανισμό και δη για την υγεία του δέρματός μας;

Επιστήμονες πρόσφατα έκαναν μια σπουδαία ανακάλυψη σχετικά με τα φύλλα της καστανιάς και αφορά όσους υποφέρουν από σταφυλόκοκκο:

«Καταφέραμε να απομονώσουμε ένα μόριο, νέο για την επιστήμη, το οποίο εμφανίζεται μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες στα φύλλα καστανιάς και αποδείξαμε πώς αφοπλίζει τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο δρώντας ενάντια στην ικανότητα των βακτηρίων να παράγουν τοξίνες» εξηγεί η Δρ. Cassandra Quave, ερευνήτρια Κέντρο Μελέτης της Ανθρώπινης Υγείας και του Κέντρου για την Αντίσταση Αντιβιοτικών του Πανεπιστημίου Emory  και του Τμήματος Δερματολογίας του ίδιου πανεπιστημίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το εργαστήριο ερευνά τις ιδιότητες των φύλλων της καστανιάς, αφού στο παρελθόν η Δρ. Cassandra Quave και οι συνάδελφοι της είχαν διαπιστώσει ότι ένα εκχύλισμα από τα φύλλα του ευρωπαϊκού κάστανου αφοπλίζει ακόμη και τα στελέχη του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου που είναι ανθεκτικός στο αντιβιοτικό μεθικιλλίνη (MRSA) χωρίς μάλιστα να διαταράσσονται τα υγιή κύτταρα του δέρματος.

Στη νέα μελέτη, απομόνωσαν από το φυτικό εκχύλισμα ένα νέο ενεργό τριτερπενοειδές. Έπειτα, με δοκιμές σε δέρμα ποντικών που είχαν μολυνθεί με τον MRSA επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα του μορίου στην αναχαίτηση της μολυσματικότητας του σταφυλόκοκκου, επιτρέποντας στο δέρμα να επουλωθεί ταχύτερα. Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά καθώς μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της ενδονοσοκομειακής μετάδοσης του σταφυλόκοκκου.
Αυτό που τονίζουν, τέλος, οι ερευνητές σχετικά με τη μελέτη είναι πως μέλημά τους είναι κυρίως η κατανόηση των μορίων του εκχυλίσματος με στόχο τη βέλτιστη θεραπεία των ασθενών: «Αντί να ανησυχούμε υπερβολικά για τη θεραπεία του παθογόνου μικροοργανισμού, εστιάζουμε σε τρόπους για την καλύτερη θεραπεία του ασθενούς. Στόχος μας δεν είναι να εξουδετερώνουμε τα μικρόβια αλλά και να βρίσκουμε τρόπους να τα αποδυναμώνουμε, έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα ή τα αντιβιοτικά να είναι πιο αποτελεσματικά» τονίζει η Δρ Quave.

Επιπροσθέτως, δεν ήταν λίγοι και οι ευρωπαϊκοί πολιτισμοί που χρησιμοποιούσαν τα κάστανα και τα παράγωγά τους ως γιατροσόφια για ποικίλες σωματικές διαταραχές.

Για παράδειγμα, στην Αλβανία τα χρησιμοποιούν ως φυσικό καταπραϋντικό για τους πονοκεφάλους και τις αιμορροϊδες, ενώ για την ανακούφιση των αιμορροϊδών αντίστοιχα χρησιμοποιούν στη γειτονική Τουρκία τα άνθη της καστανιάς.

Στην Ιταλία, οι γυναίκες τα χρησιμοποιούσαν ένα αφέψημα για να δώσουν στα μαλλιά τους το χαρακτηριστικό καστανό χρώμα και λάμψη αλλά και για να λευκάνουν το δέρμα τους.

Τέλος, οι αφροδισιακές τους ιδιότητες, ειδικότερα όταν τρώγονται ψητά με αλάτι και πιπέρι, περιγράφονται και από τον Pietro Andrea Mattioli, γιατρό του 160υ αιώνα στη Σιένα, στο έργο Dioscorides’s De materia medica.

Πηγή: ygeiamou

Photo By Pixabay

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button