Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Οκτώ εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου κατάλληλα για κρεμαστές γλάστρες

Οι κρεμαστές γλάστρες είναι η απόλυτη τάση στη διακόσμηση με φυτά. Μεταμορφώνουν το σαλόνι μας σε ένα ζεστό χώρο, δίνοντας ταυτόχρονα μια εξωτική πινελιά σε κάθε γωνιά. Υπάρχουν πολλά φυτά με μικρά ή μεγάλα φύλλα, με άνθη ή χωρίς, που με το κρεμαστό φύλλωμά τους θα κάνουν το σπίτι μας να μοιάζει με ένα παραδεισένιο καταφύγιο.

Σας παρουσιάζουμε τα οκτώ αγαπημένα μας φυτά που είναι κατάλληλα για να στολίσουν τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού ή του γραφείου μας:

Ουρά του Γαϊδάρου (Burro’s Tail / Sedum morganianum):

Ένα παχύφυτο μοναδικής εμφάνισης με μακριά πυκνά κλαδιά, κατάλληλο για ευρύχωρα δωμάτια, καθώς αναπτύσσεται σε μεγάλο μήκος και προτιμά να μη βρίσκει εμπόδια, καθώς τα φύλλα του είναι πολύ ευαίσθητα και αποκόβονται εύκολα. Ως παχύφυτο χρειάζεται ελάχιστο πότισμα, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Προτιμάμε να τα τοποθετήσουμε σε μια θέση κοντά σε παράθυρο που χτυπάει ο ήλιος για κάποιες ώρες, καθώς αυτό το φυτό αγαπά το φως.

Ντισχίδια (Dischidia spp):

Το γένος ντισχίδια έχει πολλά διαφορετικά είδη, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατάλληλα για κρεμαστές γλάστρες. Πρόκειται για επίφυτα τροπικών περιοχών, που σημαίνει ότι αναπτύσσονται πάνω σε κορμούς και κλαδιά μεγαλύτερων δέντρων. Αντί για χώμα, φυτεύονται σε υπόστρωμα για ορχιδέες, κοκοφοίνικα ή απλά σε μίγμα από χώμα για κάκτους, μικρές πέτρες και ξυλαράκια. Ποτίζουμε μόνο όταν το υπόστρωμα έχει στεγνώσει και τα κρεμάμε σε φωτεινές θέσεις με φιλτραρισμένο φως.

Ακαλύφα (Acalypha hispida):

Τροπικό φυτό ταχείας ανάπτυξης με εντυπωσιακά κατακόκκινα κρεμαστά μπουκέτα λουλουδιών. Στο φυσικό του περιβάλλον αναπτύσσεται ως και 5 μέτρα, σε γλάστρα όμως φτάνει μέχρι τα δύο μέτρα σε ιδανικές συνθήκες. Χρειάζεται τακτικό κλάδεμα για να ανανεώνει τη βλάστησή του. Προτιμά τον ήλιο, αλλά αναπτύσσεται και σε σκιά, αρκεί να υπάρχει άπλετο φως. Ποτίζουμε συχνά, καθώς η ακαλύφα αγαπά την υγρασία και βάζουμε μικρή δόση λιπάσματος κάθε δέκα μέρες από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και μια φορά το μήνα το χειμώνα. Θερμοκρασίες κάτω από 15 βαθμούς κελσίου είναι απαγορευτικές.

Πόθος (Epipremnum aureum):

O δημοφιλής πόθος με τα καρδιόσχημα φύλλα είναι το πιο εύκολο φυτό της λίστας μας. Ζει καλά και σε σχετικά σκοτεινά δωμάτια. Δε χρειάζεται συχνό πότισμα και καλό είναι να αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει πριν το επόμενο πότισμα. Αναπτύσσει μακριά κλαδιά που μπορούν να κλαδευτούν άφοβα ή να στερεωθούν στον τοίχο για να δημιουργήσουν μπορντούρες. Ψεκάζουμε τον πόθο αν το σπίτι μας έχει πολύ χαμηλή υγρασία, καθώς είναι φυτό που αγαπά την υγρασία.

Σενέκιο (String of Pearls / Senecio rowleyanus):

Ένα πανέμορφο, δυσεύρετο κρεμαστό φυτό από τη Νότιο Αφρική με μικροσκοπικά ολοστρόγγυλα φύλλα που αποθηκεύουν νερό. Συμπεριφέρεται σαν παχύφυτο και το συχνό πότισμα είναι η πιο συχνή αιτία που δεν επιζεί στα χέρια των αρχάριων θαυμαστών του. Θέλει έντονο φιλτραρισμένο φως και αναπτύσσεται καλύτερα σε συνθήκες δωματίου, καθώς τόσο το κρύο του χειμώνα όσο και η έντονη ζέστη του καλοκαιριού μπορούν να του προκαλέσουν σοκ και να το ξεράνουν.

Κισσός (Hedera helix):

Αν και τον έχουμε συνηθίσει στους εξωτερικούς τοίχους σπιτιών και πολυκατοικιών, μπορεί να καλλιεργηθεί εξίσου καλά και σε εσωτερικούς χώρους. Στερεώστε τα κλαδιά του στον τοίχο ή κρεμάστε τον αρκετά ψηλά, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί σε μήκος. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε πότισμα, λίπανση και νερό. Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο και ψεκάζουμε συχνά τα φύλλα του για επιπλέον ενυδάτωση.

Ρίψαλις (Rhipsalis):

Ένα ακόμα εντυπωσιακό και μοναδικό φυτό που όσο και αν δεν του φαίνεται, ανήκει στην οικογένεια των κάκτων. Τα φύλλα του είναι επιμήκη, κρεμαστά, χωρίς αγκάθια και αντίθετα απ’ ό,τι θα περιμέναμε, δεν πρέπει να εκτίθεται στις ηλιακές ακτίνες γιατί παθαίνει έγκαυμα. Χρειάζεται όμως έντονο φως και σχετικά συχνό πότισμα, περίπου μια φορά την εβδομάδα.

Κηροπηγή (String of Hearts / Ceropegia woodii):

Ένα ντελικάτο κρεμαστό παχύφυτο που δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα είναι η κηροπηγή. Αντέχει στην ξηρασία, αν και το εβδομαδιαίο πότισμα είναι απαραίτητο το καλοκαίρι, όταν το χώμα του έχει στεγνώσει. Τα μικρά φύλλα του μοιάζουν με καρδιές και η απόχρωσή τους αλλάζει από σκούρο πράσινο σε ανοιχτό πράσινο της ελιάς, αν δε δέχεται αρκετό φωτισμό. Αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση στον ήλιο, του προσφέρουμε όμως μια θέση δίπλα σε ένα φωτεινό παράθυρο. Μεγαλώνει γρήγορα και αναπαράγεται εύκολα, τοποθετώντας ένα κλαδάκια σε νερό μέχρι να βγάλει ρίζες.

 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button