Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Οι 7 πιο εντυπωσιακοί δρόμοι στον κόσμο

 

Από γραφικές περιφραγμένες λωρίδες γης στην ύπαιθρο μέχρι τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, οι δρόμοι αποτελούν τα σημεία στα οποία λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Πέραν όμως αυτού, πολλοί δρόμοι αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών και καθορίζουν την ταυτότητα των πόλεων τις οποίες διασχίζουν. Μερικοί είναι όμως αρκετά πιο εντυπωσιακοί από τους υπόλοιπους.

Ο Independent δημιούργησε μια λίστα με 7 από τους πιο όμορφους δρόμους σε ολόκληρο τον κόσμο, από τους λόφους του Σαν Φρανσίσκο μέχρι την ρωμαϊκή πόλη του Μπαθ.

1. Baldwin street, Ντούνεντιν, Νέα Ζηλανδία

Οι 7 πιο εντυπωσιακοί δρόμοι στον κόσμο
© _apsaraf/ Instagram

Η «μάχη» για τον τίτλο του πιο απότομου δρόμου στον κόσμο ήταν αρκετά μεγάλη τα τελευταία χρόνια. Μέχρι το 2019, το Baldwin Street στη Νέα Ζηλανδία ήταν  κάτοχος του ρεκόρ, αλλά οι κάτοικοι του Χάρλεχ της Ουαλίας υπέβαλλαν αίτηση προκειμένου να συμπεριληφθεί ο δρόμος Ffordd Pen Llech στο βιβλίο των παγκόσμιων ρεκόρ, τονίζοντας ότι η κλίση 28,6 μοιρών ήταν στην πραγματικότητα πιο απότομη από αυτή του Baldwin Street.

Μετά από μια ακόμη έφεση το Baldwin Street ξανακέρδισε το ρεκόρ, αφού η Guinness μέτρησε εκ νέου από την κεντρική γραμμή του δρόμου και όχι από τα πλάγια, με την κλίση να «αγγίζει» τις 34.8 μοίρες.

Σε επίσημη δήλωση τους οι άνθρωποι της ευχαρίστησαν την ομάδα του Baldwin Street που τους ενημέρωσε για ένα κενό στους κανονισμούς της και τις τοπικές αρχές του Ffordd Pen Llech για το χιούμορ με το οποίο αντιμετώπισαν την όλη διαδικασία.

2. Lombard Street, Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ

Οι 7 πιο εντυπωσιακοί δρόμοι στον κόσμο
© Shutterstock

Με το παρατσούκλι «ο πιο στραβός δρόμος του κόσμου», το Lombard Street καταλήγει σε έναν από τους 44 λόφους του Σαν Φρανσίσκο, μοιάζοντας με το μεγαλύτερο και πιο επίπεδο γεωσκώληκα στον κόσμο. Οντας απόλυτα συμμετρική και έχοντας οκτώ στροφές, είναι μια εξαιρετικά ιλιγγιώδης διαδρομή για τους αυτοκινητιστές και ένα δημοφιλές σημείο για τους φωτογράφους.

Ενας μεγάλος χώρος στο κάτω μέρος του δρόμου κάνει ευκολότερη την κατάβαση των οχημάτων σε μια κλίση 27 μοιρών, ενώ έχει επίσης μετατρέψει το δρόμο σε ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, που δέχονταν περίπου δύο εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως και έως 17.000 ανά ημέρα πριν από την πανδημία.

3. Hollywood Boulevard, Λος Αντζελες, ΗΠΑ

Οι 7 πιο εντυπωσιακοί δρόμοι στον κόσμο
© Shutterstock

Οντας στην ουσία μια ερωτική επιστολή προς το Χόλιγουντ γραμμένη σε πλάκες και την άσφαλτο, αυτός ο δρόμος «αφηγείται» την ιστορία της Αμερικανικής showbiz.

Στα πεζοδρόμια της περίφημης Λεωφόρου των Αστέρων υπάρχουν περίπου 2.5000 αστέρια αφιερωμένα ονομαστικά σε διασημότητες αλλά και σε φανταστικούς χαρακτήρες που πρωταγωνίστησαν σε βιβλία, κόμικς και τον κινηματογράφο – από τον Φρανκ Σινάτρα και τη Μέριλιν Μονρόε και από τον Μίκυ Μάους έως τον Γκοτζίλα.

4. Σεφσάουεν, Μαρόκο

Σεφσάουεν
© Shutterstock

Τα μπλε δρομάκια του Σεφσάουεν έχουν προσελκύσει από τους πιο ατρόμητους εξερευνητές μέχρι τους πιο διάσημους influencers. Ετσι, θα μπορούσε κάποιος να επιλέξει να επισκεφτεί σχεδόν οποιονδήποτε δρόμο από αυτήν την πόλη, με αποτέλεσμα ο προορισμός να προσελκύει όλο και περισσότερους τουρίστες τα τελευταία χρόνια.


Διαβάστε επίσης

Οι 13 πιο επικίνδυνοι δρόμοι στον κόσμο


Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το γιατί αυτή η ορεινή πόλη του Μαρόκο είναι γεμάτη με έντονα μπλε χρώματα.  Γνωστή ως «Μπλε Μαργαριτάρι», η πόλη θεωρείται ότι ζωγραφίστηκε για πρώτη φορά από τους Εβραίους αποίκους της τη δεκαετία του 1930 είτε για να συμβολίσουν τον παράδεισο – είτε ως ένα μέσο για να απωθήσουν τα κουνούπια.

5. The Royal Crescent, Μπαθ, Ηνωμένο Βασίλειο

The Royal Crescent, Μπαθ
© Shutterstock

Το Royal Crescent – ένα εντυπωσιακό ημικύκλιο από αρχοντικά που διαθέτουν περισσότερες από εκατό νεοκλασικές κολόνες και περικλείουν έναν γιγάντιο χλοοτάπητα στον οποίο δεν επιτρέπονται σίγουρα τα παιχνίδια – είναι το δημοφιλέστερο αξιοθέατο του Μπαθ και το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα γεωργιανής αρχιτεκτονικής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εχοντας κατασκευαστεί στις δεκαετίες του 1760 και του 1770, το Crescent είναι λίγο παλαιότερο από τις ΗΠΑ και – σε γενικές γραμμές – έχει μείνει αναλλοίωτο με την πάροδο του χρόνου.

6. Beale Street, Μέμφις, ΗΠΑ

Beale Street
© Shutterstock

Η «απάντηση» της Αμερικής στο Abbey Road, το Beale Street βάζει τους επισκέπτες στο κλίμα των μπλουζ και επί της ουσίας της ζωής των Αφροαμερικανών των ΗΠΑ.  Επισήμως γνωστή και ως «The Home of the Blues», η λεωφόρος έχει «φιλοξενήσει» θρύλους της μουσικής σκηνής όπως ο Λούις Αρμστρονγκ, ο Μάντι Γουότερς και ο Ρίλεϊ Μπ. Κινγκ.

13 «car-free» προορισμοί στον κόσμο

Το αφιέρωμα του ταξιδιωτικού περιοδικού Condé Nast Traveler

Καθώς περπατάει κάποιος σήμερα στην Beale Street, συναντά εντυπωσιακά γκράφιτι, ατελείωτες επιγραφές νέον και θρυλικά μουσικά φεστιβάλ που έχουν επιβιώσει στον χρόνο.

7. Jinli, Τσενγκτού, Κίνα

Οι 7 πιο εντυπωσιακοί δρόμοι στον κόσμο
© Shutterstock

Το Jinli είναι ένας πεζόδρομος στο κέντρο της πόλης Τσενγκτού, ο οποίος έχει διατηρηθεί και ανακατασκευαστεί προκειμένου να προσομοιάζει την κατάσταση στην οποία θα βρίσκονταν κάτω από τη δυναστεία Μινγκ, κυριολεκτικά χιλιετίες πριν.

Σήμερα το Τσενγκντού είναι περισσότερο γνωστό για ένα κοντινό καταφύγιο πάντα, αλλά για την πόλη το Jinli είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο με τα λαμπερά κόκκινα λαμπιόνια και τα πλακόστρωτα δρομάκια να περιτριγυρίζονται από υπέροχα καφέ και εστιατόρια.

με πληροφορίες από Independent

travelestate.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button