Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ξακουστός αρχαίος λαβύρινθος βρέθηκε στην Αίγυπτο ύστερα από χιλιάδες χρόνια

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αίγυπτο αφού εντοπίστηκε ξακουστός λαβύρινθος, ο οποίος ήταν χαμένος στην άμμο της ερήμου για χιλιάδες χρόνια.

Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν ερείπια που ίσως έχουν σχηματίσει «τη βάση του συγκροτήματος κτιρίων με αίθουσες και αυλές», δηλαδή ό,τι περιγράφεται ως ένας λαβύρινθος από τον Ηρόδοτο.

© AFP 2020 / KHALED DESOUKI
Επιστήμονες ανακάλυψαν μια «κρυμμένη θεότητα» σε αρχαία αιγυπτιακή σαρκοφάγο

Η ανακάλυψη έγινε κοντά στη λεγόμενη Μαύρη Πυραμίδα, περίπου 90 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, με τα εν λόγω «θεμέλια» να βρέθηκαν για πρώτη φορά από τον αιγυπτιολόγο, Φλίντερς Πέτρι, τον 19ο αιώνα, σύμφωνα με την «Daily Express».

Αρχικά, θεωρήθηκε ότι η δομή κατεδαφίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πτολεμαίου Β’. Εντούτοις, το 2008, μια αρχαιολογική ανασκαφή οδήγησε τον Μπεν Φαν Κέρκβικ, επικεφαλής της έρευνας, να ισχυριστεί ότι «ο σπουδαίος χαμένος λαβύρινθος της Αιγύπτου βρέθηκε» και ότι «είναι σπάνια η πλήρης επίλυση αρχαιολογικών μυστηρίων».

Ο Φαν Κέρκβικ ανέφερε σχετικά το εξής:

«Αυτή ήταν μια γιγαντιαία και μυθική δομή, που λένε ορισμένοι ότι έχει ξεπεράσει τα επιτεύγματα των πυραμίδων, με τεράστια σειρά χιλιάδων υπόγειων αιθουσών, ναών και θαλάμων, που επισκιάζουν πολλές φορές γνωστές αιγυπτιακές ιερές τοποθεσίες αρκετές φορές. Μεγάλοι ιστορικοί της αρχαιότητας επισκέφθηκαν τη δομή αλλά, τελικά, χάθηκε στην άμμο της ερήμου και παρέμεινε άγνωστη για περισσότερα από 2.000 χρόνια».

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η ανακάλυψη φέρεται να «υποβαθμίζεται» και ότι «η απίστευτη δυναμική της τοποθεσίας καταστρέφεται αργά και αμετάκλητα τόσο από την αδράνεια των Αρχών όσο και από τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής που ανεβαίνει».

sputniknews.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button