Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Νέα ευρήματα στο «Σπήλαιο Θαύμα» γράφουν την ιστορία του ανθρώπου

Η κρατούσα θεωρία που βασίζεται σε όλα τα ευρήματα που έχουν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα στην διάθεση τους υποδεικνύουν την αφρικανική ήπειρο ως την περιοχή του πλανήτη που έκανε την εμφάνιση του ο άνθρωπος. Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη που γεννήθηκε το πρώτο ον μετά τον διαχωρισμό ανθρώπων και πιθήκων, το όν που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως τον πρώτο άνθρωπο. Όμως τα αρχαιότερα ευρήματα ανθρώπινης παρουσίας συγκεντρώνονται όλα σε περιοχές της Νοτίου Αφρικής και εκεί φαίνεται ότι αναπτύχθηκαν οι πρώτες ανθρώπινες ομάδες και κοινωνίες.

Ένα από τα επίκεντρα της ανθρωπολογικής έρευνας είναι ένα σπήλαιο στην έρημο Καλαχάρι. Υπήρξε διαχρονικά σημείο κατοίκησης ανθρώπων και για αυτό αποτελεί μόνιμο κέντρο έρευνας. Το σπήλαιο ονομάζεται Wonderwerk Cave που στην τοπική γλώσσα (τα αφρικάανς) σημαίνει «Σπήλαιο Θαύμα» και οι ερευνητές ανακαλύπτουν εκεί συνεχώς νέα ευρήματα για την παρουσία των ανθρώπων εκεί.

Η τελευταία έρευνα έγινε από ειδικούς του Πανεπιστημίου Hebrew της Ιερουσαλήμ οι οποίοι εντόπισαν μια σειρά από νέα ευρήματα στο σπήλαιο. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Quaternary Science Reviews» οι ερευνητές αναφέρουν ότι ανάμεσα στα ευρήματα βρίσκονται κάποια πέτρινα εργαλεία που είχαν φτιάξει και χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της σπηλιάς και η χρονολόγηση τους έδειξε ότι έχουν ηλικία 1.8 εκατ. ετών. Όπως φαίνεται δηλαδή ζούσαν στην σπηλιά κάποια από τα πρώτα είδη ανθρώπων, ο Homo habilis ή ίσως ο Homo erectus, και μάλιστα οι κάτοικοι της σπηλιάς είχαν αναπτύξει ικανότητες δημιουργίας εργαλείων.

Το δεύτερο και ίσως πιο σημαντικό εύρημα είναι ίχνη χρήσης της φωτιάς. Τα ίχνη αυτά δείχνουν την χρήση φωτιάς πριν από περίπου ένα εκατ. έτη. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν την φωτιά ίσως και πριν από 1,5-2 εκατ. έτη αλλά οι ανθρωπολόγοι θεωρούν ότι η χρήση αυτή γινόταν σε ανοικτούς χώρους στην φύση και πιθανότατα οι άνθρωποι την αποκτούσαν από πυρκαγιές που εκδηλώνονταν στις περιοχές που ζούσαν.

Η χρήση τους σε κλειστό χώρο προϋποθέτει γνώση για την δημιουργία της και η χρονολόγηση του ενός εκατ. ετών είναι πιθανότατα η αρχαιότερη που γνωρίζουμε. Είναι σαφές ότι το σπήλαιο κρύβει μέσα του πολλά μυστικά για την ανθρώπινη ύπαρξη και επόμενες έρευνες αναμένεται να αποκαλύψουν κάποια από αυτά.

naftemporiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button