Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Με νόμο-Big Brother η Βρετανική κυβέρνηση θα παρακολουθεί όλα τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών

Η Βρετανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα ψήφισε ένα νόμο που, σύμφωνα με τα λόγια του Edward Snowden, επιτρέπει «την πιο ακραία παρακολούθηση στην ιστορία της δυτικής δημοκρατίας»

Γνωστό ως Investigatory Powers Act ή Χάρτης του Snooper, το νομοσχέδιο επιτρέπει την πρόσβαση των κυβερνητικών υπηρεσιών σε τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων που αφορούν σε όλους τους πολίτες, αλλά ποιος ακριβώς έχει τη δυνατότητα να κατασκοπεύει τους Βρετανούς με το νέο αυτό νόμο, και τι μπορούν να δουν;

Παραδόξως, η δικαστική αρχή η οποία έχει την αρμοδιότητα να εποπτεύει τις MI5, MI6 και GCHQ,  αποφάνθηκε τον περασμένο μήνα ότι οι οργανισμοί αυτοί διεξήγαγαν παράνομες παρακολουθήσεις τα τελευταία 17 χρόνια. Για να βεβαιωθούν λοιπόν ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί, οι αρχές αποφάσισαν απλώς να νομιμοποιήσουν τις περισσότερες από αυτές τις συγκεκαλυμμένες δραστηριότητες.

Για παράδειγμα, ο Χάρτης του Snooper επιτρέπει σε κυβερνητικούς φορείς να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα (BPDs), τα οποία περιλαμβάνουν λεπτομέρειες όπως  χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ιατρικά αρχεία, ταξίδια και επικοινωνίες. Το νομοσχέδιο απαιτεί επίσης από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να τηρούν ημερολόγιο του ιστορικού περιήγησης κάθε χρήστη για τους τελευταίους 12 μήνες, και να διαθέτουν τα παραπάνω δεδομένα σε κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η εκτεταμένη λίστα των οργανισμών που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, περιέχει διάφορες υπηρεσίες επιβολής του νόμου, όπως τις βρετανικές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς και την Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών, την GCHQ και το Υπουργείο Άμυνας.

Ωστόσο, ο κατάλογος δεν σταματά εκεί, και συνεχίζει στους Οργανισμούς Προτύπων Τροφίμων, την Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών, το Τμήμα Εργασίας και Συντάξεων καθώς και την Υπηρεσία Εσόδων και Τελωνείων, η οποία ασχολείται με τους φόρους.

 

Το νομοσχέδιο δίνει επίσης στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, πρωτοφανείς εξουσίες για να έχει πρόσβαση  στις συσκευές των πολιτών, ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι ύποπτοι για συμμετοχή σε εγκληματική ή τρομοκρατική δραστηριότητα.

Μάλιστα, οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς υποχρεούνται επίσης να αφαιρέσουν όλα τα μέσα κρυπτογράφησης, προκειμένου να καταστεί ευκολότερο για τους κυβερνητικούς φορείς να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν δεν τεθούν νέες αποτελεσματικές διασφαλίσεις δεδομένων σε ισχύ, ο νέος νόμος θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για τους χάκερς για να έχουν πρόσβαση  στα προσωπικά δεδομένα των Βρετανών με μεγαλύτερη ευκολία από ό, τι πριν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ακτιβιστές και υποστηρικτές της προστασίας δεδομένων έχουν κάνει ηχηρή την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο με τον επικεφαλής της Open Rights Group, Jim Killock να επισημαίνει ότι πρόκειται για  «τον πιο ακραίο νόμο παρακολούθησης που πέρασε ποτέ σε μια δημοκρατία».

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button