Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Κορινθιακός: Μια μοναδική περιοχή για τα δελφίνια

Θεωρείται παγκοσμίως ξεχωριστός τόπος καθώς εκεί ζευγαρώνουν ζωνοδέλφινα με κοινά δελφίνια

Το ξέρατε ότι στον Κορινθιακό ζει το μικρότερο είδος ζωνοδέλφινου στον κόσμο;

Το ζωνοδέλφινο δεν είναι μόνο το μικρότερο στην «οικογένειά» του. Είναι επίσης αυτό που συναντάμε πιο συχνά στα ελληνικά νερά. Με γκρι χρώμα, πήρε το όνομά του από τη μαύρη γραμμή (ζώνη) που ξεκινάει από το μάτι και κατευθύνεται προς την κοιλιά του. Με μέσο μήκος 1,65 μέτρα είναι μικρότερο από τα υπόλοιπα δελφίνια.  Ζει σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας, σε μεγάλο βάθος αλλά κοντά στις ακτές. Ένας απομονωμένος πληθυσμός ζει στον κλειστό Κορινθιακό κόλπο.

Κορινθιακός: μια μοναδική περίπτωση
Στον Κορινθιακό παρατηρούνται δύο παγκοσμίως μοναδικά φαινόμενα σε σχέση με τα είδη δελφινιών που διαβιούν σε αυτόν:

  1. Ο Κορινθιακός είναι πιθανότατα η μοναδική περιοχή στον κόσμο, όπου ένας πληθυσμός ζωνοδέλφινων ζει σε κλειστό κόλπο, απομονωμένος από άλλες πελαγικές περιοχές. Τα νερά του Κορινθιακού κόλπου φτάνουν μέχρι τα 930 μέτρα βάθος, με αποτέλεσμα τα ζωνοδέλφινα να είναι άφθονα χάρη στα μεγάλα και απότομα βάθη που δημιουργούν ένα κλειστό πελαγικό οικοσύστημα.
  2. Στον Κορινθιακό συναντά κανείς τα ζωνοδέλφινα, αποκλειστικά σε μεικτές ομάδες με τα σταχτοδέλφινα και τα κοινά δελφίνια.
  3. Τρία από τα είδη δελφινιών του Κορινθιακού (ζωνοδέλφινα, κοινά δελφίνια και σταχτοδέλφινα) σχηματίζουν μόνιμα μικτά κοπάδια. Η συμβίωση των παραπάνω ειδών δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά στον κόσμο έως σήμερα ως μόνιμο φαινόμενο. Η συμβίωση αυτή θα μπορούσε να παραλληλιστεί με τη συγκρότηση μικτής κοινωνίας ανθρώπων, γοριλών και χιμπατζήδων, που παρουσιάζουν ανάλογες γενετικές διαφορές με αυτές που υπάρχουν μεταξύ των δελφινιών του Κοριθιακού, όπως σχολιάσαμε και στο αμερικανικό National Geographic, που αναφέρθηκε στο φαινόμενο.
  4. Πανεπιστήμιο Texas A & M φοιτητές συλλογή δεδομένων ριγέ δελφίνι στον Κορινθιακό κόλπο κατά τη διάρκεια του μαθήματος ο καθηγητής Jay ROOKER του “Φυσικών Πόρων στη Μεσόγειο» (φωτογραφία από G. Bearzi).
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button