Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Καλλιέργεια μπανανιάς σε γλάστρα: όσα χρειάζεται να ξέρετε

Την έχουμε συνδέσει με εξωτικά μέρη, πράσινες δροσερές γωνιές και τροπικούς κήπους. Η μπανανιά είναι ένα φυτό που, εκτός από τα νόστιμα φρούτα του, μας προσφέρει και την εντυπωσιακή του εμφάνιση. Τα τεράστια ευλύγιστα φύλλα της μεγαλώνουν γρήγορα διαδεχόμενα το ένα το άλλο και η ίδια η μπανανιά μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 15 μέτρα ύψος.

Η μπανάνα κατάγεται από τη νοτιοανατολική Ασία και το Νότιο Ειρηνικό, από όπου Άραβες κατακτητές τη μετέφεραν στον υπόλοιπο κόσμο πριν από 10000 χρόνια. Αν και μοιάζει με δέντρο, ταξινομείται στις πόες, λόγω της απουσίας ξυλώδους κορμού. Ευδοκιμεί σε θερμές και υγρές περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια και στην Ελλάδα μπορεί να καλλιεργηθεί στα νότια της χώρας. Αν είστε λάτρης του μοναδικού αυτού φυτού όμως, μπορείτε κάλλιστα να μεγαλώσετε τη δίκη σας μπανανιά σε γλάστρα, είτε στο μπαλκόνι είτε στο σαλόνι σας, αποκτώντας ένα πραγματικό τροπικό στολίδι που θα πρασινίσει ευχάριστα το χώρο σας.

Τι ποικιλία να διαλέξετε:

Η μπανανιά διαιρείται σε περίπου 1000 διαφορετικές ποικιλίες, κάποιες από τις οποίες είναι νάνες και φτάνουν μέχρι τα 2-4 μέτρα, πράγμα που τις κάνει ιδανικές για καλλιέργεια σε γλάστρα. Μπορείτε να πειραματιστείτε και με ψηλότερες ποικιλίες, αν φυσικά έχετε αρκετό ελεύθερο χώρο διαθέσιμο. Είτε την αγοράσετε έτοιμη είτε τη μεγαλώσετε από ρίζωμα, φυτέψτε την αρχικά σε μια γλάστρα διαμέτρου 20-30 εκ., σε ελαφρώς όξινο προς ουδέτερου pH χώμα, πλούσιο σε οργανική ύλη, που στραγγίζει καλά. Ιδανικά, αναμίξτε το χώμα σας με περλίτη ή βερμικουλίτη για να βελτιώσετε την αποστράγγιση.

Πόσο πότισμα απαιτεί η μπανανιά:

Καθώς πρόκειται για τροπικό φυτό, η μπανανιά χρειάζεται τακτικά ποτίσματα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται, το μέγεθος της γλάστρας και την ηλικία της, μπορεί να χρειάζεται πότισμα κάθε μέρα το καλοκαίρι και μια φορά τη βδομάδα το χειμώνα. Ελέγχετε το χώμα σε βάθος λίγων εκατοστών, για να είστε σίγουροι ότι η μπανανιά σας διψάει. Το χώμα δεν πρέπει να στεγνώνει για μεγάλο διάστημα, όμως και το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στο ριζικό σύστημα. Ποτίζετε μέχρι το νερό να βγει από τις τρύπες της γλάστρας, εξασφαλίζοντας ένα βαθύ πότισμα. Αν η ατμόσφαιρα είναι σχετικά ξηρή, ένα καθημερινό ψέκασμα των φύλλων της όταν πέσει ο ήλιος είναι ιδιαίτερα ευεργετικό.

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία:

Η καλύτερη θερμοκρασία για γρήγορη ανάπτυξη της μπανανιάς είναι 25-30˚C. Είναι ανθεκτική και σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες, αρκεί να υπάρχει επαρκής υγρασία και ενδεχομένως κάποια σκίαση τις θερμότερες ώρες της ημέρα. Η μπανανιά σταματά να αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες κάτω των 10˚C, γι’ αυτό αν την έχετε στο μπαλκόνι, το χειμώνα προτιμήστε να τη μεταφέρετε μέσα στο σπίτι, σε ένα ζεστό και φωτεινό δωμάτιο, ιδανικά νότιου προσανατολισμού..

Πόσο ήλιο χρειάζεται η μπανανιά;

Αν και οι περισσότερες ποικιλίες απαιτούν πολλές ώρες άμεσης ηλιοφάνειας τη μέρα, υπάρχουν και κάποιες πιο ευαίσθητες στις ακτίνες του ήλιου. Παρατηρείστε τα φύλλα της μπανανιάς σας και μεταφέρετέ την στη σκιά αν δείτε εγκαύματα στις άκρες των φύλλων. Το ίδιο ισχύει και για τα νεαρά φυτά, που είναι πιο ευαίσθητα στο έντονο φως.

Πόσο συχνά λιπαίνουμε την μπανανιά:

Η μπανανιά χρειάζεται συχνή λίπανση για να γίνει ψηλή κι εύρωστη. Όσο είναι νεαρή, βάζετε λίπασμα με υψηλό ποσοστό αζώτου μια φορά το μήνα την άνοιξη. Το καλοκαίρι προσθέτετε λίπασμα με σύσταση 20-20-20 κάθε 15 μέρες, ενώ το χειμώνα περιορίστε τη λίπανση σε μια φορά το μήνα. Αν η μπανανιά σας είναι έτοιμη να ανθίσει, χρησιμοποιήστε λίπασμα πλούσιο σε κάλιο. Τα πολύ ανοιχτόχρωμα και κίτρινα φύλλα είναι συνήθως ένδειξη ότι το φυτό χρειάζεται θρεπτικά συστατικά.

Χρήσιμες πληροφορίες:

• Προστατέψτε την μπανανιά σας από δυνατούς ανέμους. Τα φύλλα της είναι αρκετά εύθραυστα και προσαρμοσμένα να σχίζονται σε περίπτωση αέρα, όμως είναι προτιμότερο να βρίσκεται σε απάνεμο σημείο, ώστε να αναδείξει την ομορφιά της και να μη στρεσάρεται από περιττούς τραυματισμούς.

• Αν δείτε πως τα φύλλα της μπανανιάς κλείνουν προς τα κάτω αντί να είναι επίπεδα και ανοιχτά προς τον ουρανό, σημαίνει πως το φυτό προσπαθεί να περιορίσει την απώλεια υγρασίας λόγω διαπνοής. Αυτό οφείλεται στην υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με τον έντονο ήλιο. Μεταφέρετε την μπανανιά σε ένα πιο σκιερό σημείο και τα φύλλα θα ανοίξουν και πάλι σε λίγες ώρες.

• Θεωρητικά, μια μπανανιά που μεγαλώνει σε γλάστρα μπορεί να βγάλει καρπούς. Αυτό όμως είναι κάπως απίθανο, καθώς χρειάζεται πολλούς μήνες με ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας, φωτός και θρέψης μέχρι να βγάλει άνθος, το οποίο απαιτεί άλλους 8 μήνες περίπου μέχρι να σχηματίσει μπανάνες. Μην απογοητευτείτε αν δε δείτε άνθη. Εξάλλου, άπαξ και καρπίσει η μπανανιά, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής της και μετά πεθαίνει.

• Αν δείτε νέα φυτά να φυτρώνουν από το χώμα, αφήστε τα να μεγαλώσουν όσο γίνεται περισσότερο και έπειτα κόψτε τα με ένα κοφτερό κοπίδι, κόβοντας μαζί και τις ρίζες τους, αφήστε 1-2 μέρες να στεγνώσει η τομή και φυτέψτε τα σε νέα γλάστρα. Τα ριζώματα, όπως λέγονται τα νέα φυτά που προκύπτουν από τις ρίζες, είναι ο βασικός τρόπος αναπαραγωγής της μπανανιάς.

• Πριν αποφασίσετε να μεγαλώσετε μια μπανανιά στο σπίτι ή το μπαλκόνι σας, να έχετε κατά νου πως απαιτεί μεγάλη επιφάνεια για να αναπτυχθεί. Εκτός από το ότι είναι πολύ ψηλό φυτό, καταλαμβάνει αρκετό χώρο και οριζόντια. Η διάμετρος της μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα, επομένως σιγουρευτείτε πως έχετε μια ευρύχωρη γωνιά αποκλειστικά για το υπέροχο αυτό φυτό, ειδικά μέσα στο σπίτι εάν θέλετε να επιβιώσει τους κρύους μήνες του χειμώνα.

topontiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button