Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

Επιτροπή Σοφών: Στα 527 ευρώ μικτά ο κατώτατος μισθός

Διαφοροποιημένο από το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας είναι το αγγλικό κείμενο του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών για τον κατώτατο μισθό, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Ενώ το αρχικό κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα έκανε λόγο για διαφωνία μεταξύ των μελών στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ως προς τον κατώτατο μισθό το αγγλικό κείμενο είναι σαφές ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού των νέων, ο οποίος μάλιστα προσδιορίζεται ως «υποκατώτατος μισθός.»

Ειδικότερα, το αγγλικό κείμενο, στο σημείο 6 της σελίδας 41, προβλέπει κατώτατο μισθό (υποκατώτατο μισθό) για τους νέους, ο οποίος θα αντιστοιχεί στο 90% του κατώτατου μισθού (σήμερα 586 ευρώ μικτά) για τον 1ο χρόνο εργασιακής εμπειρίας τους και στο 95% για τον 2ο χρόνο εργασιακής εμπειρίας τους.

Αυτό σημαίνει πως ένας νέος με ένα έτος εργασιακής εμπειρίας θα πάρει 527 ευρώ μικτά ενώ στο 2ο χρόνο θα πάρει 556 ευρώ.

Το αρχικό κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα, αφού επεσήμανε τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των μελών της επιτροπής για τον κατώτατο μισθό, στο σημείο 6 πρόβλεπε τα εξής:

«Υπάρχει διαφωνία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ως προς τη λειτουργία του κατώτατου μισθού των νέων. Ένα μέρος της Επιτροπής προτείνει την αντικατάσταση του κατώτατου μισθού των νέων από ένα μειωμένο κατώτατο μισθό βάσει εργασιακής εμπειρίας με ανώτατη διάρκεια τα δύο έτη. Το ως άνω σύστημα μειωμένου κατώτατου μισθού θα πρέπει να αξιολογηθεί μετά την πάροδο των δύο ετών. Ένα άλλο μέρος της Επιτροπής προτείνει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού των νέων με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια».

Η πρόταση αυτή, σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή από το υπουργείο Εργασίας και τους θεσμούς, τότε θα πληγούν οι νέοι άνω των  25 ετών. Και αυτό γιατί με βάση το σημερινό θεσμικό πλαίσιο, όποιος νέος άνω των 25 ετών εργαστεί για πρώτη φορά, οι αμοιβές του για πλήρη απασχόληση θα είναι κατ΄ελάχιστο 586 ευρώ ενώ με βάση την πρόταση, ο νέος αυτός θα λάβει μισθό 526 ευρώ, δηλαδή κατά 10% μικρότερο.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button