Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές σε έκθεση στο Βουκουρέστι Λαογραφικού Ιδρύματος «Βασίλειος Παπαντωνίου»Ναυπλίου [εικόνες]

Φωτογραφική έκθεση ελληνικών τοπικών ενδυμασιών Θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 24 Ιουνίου στο Βουκουρέστι.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται παρουσίαση  αυθεντικών τοπικών πουκαμίσων, προβολή ντοκιμαντέρ για τη φορεσιά του Τρίκερι, καθώς και διαλέξεις για τις ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες.

Συγκεκριμένα, από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη και του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, παρουσιάζονται φωτογραφίες αστικών, γυναικείων και νυφικών ενδυμασιών του 18ου έως και 20ου αιώνα από την Αθήνα, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Ανατολική Θράκη, την Πελοπόννησο, την Αστυπάλαια, τη Χίο, την Κέρκυρα, τη Σαλαμίνα.
Με την ευγενική παραχώρηση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τρία αυθεντικά παραδοσιακά πουκάμισα: «Λινομάνικο» (πουκάμισο Καραγκούνας), πουκάμισο φορεσιάς της Αττικής και «Σκολοπεντράτο» (πουκάμισο από την Αστυπάλαια).

Νυφικό πουκάμισο από την Αστυπάλαια 19ος αιώνας

Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Έρευνα για τη φορεσιά του Τρίκερι», παραγωγής του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Βασίλειος Παπαντωνίου», προβάλλεται η γυναικεία τοπική ενδυμασία που φορέθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, στον ομώνυμο οικισμό της Μαγνησίας. Η συγκεκριμένη γυναικεία ενδυμασία είναι νησιωτικού τύπου και διατηρεί έντονα τα γνωρίσματα των παραδοσιακών φορεσιών των Βόρειων Σποράδων.

Γυναικείο πουκάμισο από την Κάρπαθο ή την Κάσο τέλη 18ου αιώνα, Μουσείο Μπενάκη

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις για τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές από την επιμελήτρια της Συλλογής Νεοελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη, Φιλόλογο, κα Ξένια Πολίτου και την Ιστορικό και κριτικό τέχνης, κα Adina Nanu.

Το Ελληνικό Ίδρυμα πολιτισμού συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Βουκουρέστι με αφορμή την Νύχτα των Πολιτιστικών Ινστιτούτων (24/6),

Το αφιέρωμα στην παραδοσιακή ελληνική ενδυμασία θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 24 Ιουνίου στην Αίθουσα των Αψίδων του Πολιτιστικού Κέντρου «ARCUB» (str. Lipscani nr. 84-90) και θα φιλοξενήσει παράλληλες εκδηλώσεις όπως διαλέξεις με θέμα τα ενδύματα και τα έθιμα των Βαλκανίων, ψηφιακές προβολές τοπικών ελληνικών ενδυμασιών καθώς και συναυλίες ελληνικής μουσικής.

Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα με έδρα το Ναύπλιο

Το κοινωφελές Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» ιδρύθηκε το 1974 και έχει έδρα το Ναύπλιο. Σκοπός του είναι η έρευνα, η διάσωση, η μελέτη και η προβολή του νεότερου ελληνικού πολιτισμού.

Το κτίριο που στεγάζεται το Μουσείο του Ιδρύματος βρίσκεται στην οδό Βασ. Αλεξάνδρου 1 και Σοφρώνη, στο Ναύπλιο. Το 1974 η πρώτη έκθεση είχε θέμα τις αγροτικές και αστικές φορεσιές της Πελοποννήσου.

Το 1981 διαμορφώθηκε ο χώρος του ισογείου, προκειμένου να στεγάσει μια έκθεση με θέμα τις φυσικές υφαντικές ύλες στην Ελλάδα: την παραγωγή, την επεξεργασία και την εφαρμογή τους στα τοπικά ενδύματα και στην οικιακή χρήση, με αναφορές σε τεχνικές, επαγγέλματα κλπ. Για την έκθεση αυτή το ΠΛΙ απέσπασε το European Museum of the Year main Award (EMYA). Το 1986 αναμορφώνεται ο 1ος όροφος με τη διαμόρφωση αιθουσών έκθεσης, πωλητηρίου και βοηθητικών χώρων. Το 1999, στις 11 Αυγούστου, ανοίγει η νέα έκθεση του Μουσείου με θέμα «Τα καλύτερα του ΠΛΙ».

Από το 2006, στο ήδη αναμορφωμένο εσωτερικά κτίριο, παρουσιάζεται η έκθεση με θέμα «Ελληνικόν Άστυ: Ναύπλιον 1822-1922». Η νέα μόνιμη έκθεση αφορά κυρίως το αστικό Ναύπλιο και τις γύρω περιοχές.

Στο ισόγειο παρουσιάζονται ετερόκλητα μουσειακά αντικείμενα σε μια τολμηρή ελεύθερη εγκατάσταση για να τονιστεί η πολυμορφία της συλλεκτικής φιλοσοφίας του ΠΛΙ. Η μουσειολογική πρόταση παρουσιάστηκε στο Ναύπλιο σποραδικά ήδη από το 1999 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2006 και βέβαια στις “Πτυχώσεις”, την έκθεση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας του 2004.

Στο ισόγειο λειτουργεί και το Πωλητήριο του Μουσείου.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button