Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Από Neste Oil… σκέτο Neste: Ντίζελ από ανακυκλούμενα υλικά

H φινλανδική εταιρεία που δείχνει τον δρόμο στα ανανεώσιμα καύσιμα!!

Της Έφης Τριήρη
etriiri@naftemporiki.gr

Με μότο «αλλάζουμε το μέλλον» και με στόχο τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και την αναζήτηση καινοτομικών λύσεων ούτως ώστε ο άνθρακας να χρησιμοποιείται ξανά και ξανά, ο φινλανδικός όμιλος Neste έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στη χρήση ανανεώσιμων καυσίμων και ανακυκλούμενων υλικών για την παραγωγή καυσίμων. Τα ανανεώσιμα καύσιμα έχουν το χαρακτηριστικό των χαμηλότερων εκπομπών CO2 στον συνολικό κύκλο ζωής τους σε σχέση με τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα. Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στην πόλη του Πόρβο, μία ώρα απόσταση από το Ελσίνκι, κοντά στη θάλασσα και στο λιμάνι της πόλης, το μεγαλύτερο στην Φινλανδία σε τονάζ, τα διυλιστήρια και οι εγκαταστάσεις της Neste θεωρούνται από τις πιο προηγμένες στην Ευρώπη, σε μία άλλωστε χώρα που δίδει πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ξεκινώντας το 1948 με την προοπτική να εξασφαλίσει στη Φινλανδία επαρκή προμήθεια πετρελαίου, η Neste πειραματίστηκε στην ανάπτυξη 100% ανανεώσιμου ντίζελ και μετατράπηκε από διυλιστήριο πετρελαίου σε παγκόσμιο ηγέτη σε ανανεώσιμα προϊόντα, με αποτέλεσμα σήμερα τα ανανεώσιμα προϊόντα της να εκπροσωπούν το 51% των κερδών της. Αυτό ακριβώς αποτυπώνει και η αλλαγή του ονόματός της από Neste Oil σε Neste το 2015. Το ανανεώσιμο ντίζελ της Neste παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις όχι μόνο συγκριτικά με το βιοντίζελ, αλλά ακόμη και από το συμβατικό ντίζελ από ορυκτά καύσιμα από πλευράς κίνησης των κινητήρων αλλά και του αντίκτυπου που έχει στο περιβάλλον.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2017, τα ανανεώσιμα προϊόντα της Neste εκπροσωπούν το 51% των συνολικών κερδών της, ενώ από το 2007 έως το 2011 δημιουργεί μονάδες ανανεώσιμων καυσίμων στο Πόρβο της Φινλανδίας, στη Σιγκαπούρη και στο Ρότερνταμ. Το 2020 έχει θέσει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές ρύπων στις αεροπορικές μεταφορές. Επιπλέον, έχει θέσει ως στόχο να φθάσει έως το 2020 η παραγωγική ικανότητα των ανανεώσιμων προϊόντων της τα 4,5 εκατ. τόνους ετησίως, με τη νέα της μάλιστα μονάδα παραγωγής στη Σιγκαπούρη να είναι σε θέση να παράγει ανανεώσιμα καύσιμα για αεροσκάφη.

Τεράστια αποθέματα από πρώτες ύλες 

Η ευελιξία της οφείλεται στο γεγονός ότι διαθέτει τεράστια αποθέματα από πρώτες ύλες, όπως ζωοτροφές, τροφές για ψάρια, φυτικά έλαια, χρησιμοποιημένο λάδι μαγειρικής, καλαμποκέλαιο, φοινικέλαιο, κραμβέλαιο, λάδι από σπόρους σόγιας, λάδι από καμελίνα. Επίσης, στο εργαστήριό της είναι σε εξέλιξη έρευνες για την παραγωγή καυσίμων από άλλες πρώτες ύλες, όπως διαφόρων ειδών πλαστικά. Η Neste ρίχνει μεγάλο βάρος της στον τομέα της ανάπτυξης και της έρευνας, έχοντας επενδύσει μόνο το 2018 περίπου 48 εκατ. δολάρια.

Η Neste έχει δεσμευθεί να γίνει πάροχος ανακυκλούμενων χημικών και να μπορεί να στηρίξει την κυκλική οικονομία παρέχοντας καινοτομικές λύσεις από πλαστικά απόβλητα. Φιλόδοξος στόχος της εταιρείας να μπορεί να επεξεργάζεται 1 εκατ. τόνους ετησίως σε πλαστικά απόβλητα από το 2030 και εφεξής. Επίσης, η Neste έχει δεσμευθεί να βοηθήσει τους πελάτες της τόσο από τον χώρο μεταφορών και τον κλάδο χημικών, αλλά και άλλους χώρους, να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 20 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2030.

Μία μεγάλη αγορά που προμηθεύει η Neste είναι αυτή των καυσίμων για μεταφορές, καθώς το συνολικό παγκόσμιο μερίδιό της στη ζήτηση για ντίζελ ανήλθε πέρυσι στα 900 εκατ. τόνους. Ήδη, τα ανανεώσιμα καύσιμά της χρησιμοποιούνται με επιτυχία σε εμπορικές πτήσεις της Lufthansa και της KLM, καθώς περισσότερες από 1.000 συνεχείς πτήσεις απέδειξαν ότι τα ανανεώσιμα καύσιμα για αεροσκάφη είναι έτοιμα να χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση.

Στο τοπ 100 των πιο βιώσιμων επιχειρήσεων

Η Νeste καταλαμβάνει την τρίτη θέση στη λίστα της Corporate Knights 2019 με τις 100 πιο βιώσιμες επιχειρήσεις του πλανήτη, μία θέση που κερδίζει για δεύτερη φορά. Η εταιρεία συμπεριλαμβάνεται στη συγκεκριμένη λίστα τα τελευταία συναπτά 13 έτη, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ από καμία άλλη ενεργειακή εταιρεία του πλανήτη. Σύμφωνα με την Corporate Knights, η Neste είναι η υπ’ αριθμόν 1 εταιρεία ενέργειας του πλανήτη επειδή τα έσοδά της προέρχονται σε ένα μεγάλο βαθμό από καθαρή τεχνολογία.

naftemporiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button