Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Αντίθετοι οι δικηγορικοί σύλλογοι στα συναινετικά διαζύγια – εξπρές

Συνταγματικές ενστάσεις διατυπώνουν οι δικηγορικοί σύλλογοι, ενόψει των προωθούμενων ρυθμίσεων για τα συναινετικά διαζύγια-εξπρές, που σχεδιάζεται να εκδίδονται από συμβολαιογράφους (αντί των δικαστηρίων), κατόπιν σχετικής συμφωνίας των συζύγων, που θα ενσωματώνεται σε συμβολαιογραφική πράξη.

Η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, υπό τον πρόεδρό της Β. Αλεξανδρή, διατυπώνει νομικές αντιρρήσεις, μολονότι προβλέπεται υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων και στην ενώπιον συμβολαιογράφου διαδικασία και δεν αφαιρείται δικηγορική ύλη.

Η Ολομέλεια υποστηρίζει ότι η νέα ρύθμιση εγείρει σοβαρά νομικά ζητήματα, δεν έχει επαρκές στήριγμα στο Σύνταγμα και διατάξεις της ΕΕ, αφήνει αναπάντητα δικαιοπολιτικά θέματα, ενώ δεν επιτυγχάνει τον στόχο της επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης, αφού δεν έχουν επιλυθεί πλείστα πρακτικά ζητήματα.

Παράλληλα διατυπώνει ερωτήματα για τη συνταγματικότητα της ρύθμισης, για τη δυνατότητα αναγνώρισης ενός τέτοιου συναινετικού διαζυγίου σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ (ο Κανονισμός αναφέρεται σε δικαστική απόφαση), για την προσβολή τυχόν ελαττωματικών πράξεων, την εκτελεστότητα των συμφωνιών των συζύγων για την επιμέλεια, επικοινωνία, διατροφή των παιδιών, κλπ.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button