Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Έρχεται το «Φεγγάρι των Λουλουδιών» παρέα με μια έκλειψη

Η δεύτερη από τις συνολικά τρεις υπερπανσέληνους θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Μαΐου ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και μια ολική σεληνιακή έκλειψη η οποία όμως δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα. Η πανσέληνος θα φθάσει στην κορύφωση της λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης αλλά μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης 25 Μαΐου (περίπου στις 04:30 ώρα Ελλάδας της 26ης Μαΐου) η Σελήνη θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση της από τη Γη (357.311 χιλιόμετρα). Η συγκεκριμένη πανσέληνος είναι παραδοσιακά γνωστή και ως «Φεγγάρι των Λουλουδιών» στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή μεγάλης άνθησης των φυτών εν μέσω άνοιξης.

Μια υπερπανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο. Η δεύτερη αυτή υπερπανσέληνος του 2021 θα είναι πιο εντυπωσιακή από την πρώτη του Απριλίου, επειδή η Σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη κατά περίπου 157 χιλιόμετρα. Η επόμενη τρίτη και τελευταία υπερ-πανσέληνος του 2021 θα συμβεί στις 24 Ιουνίου.

Επίσης την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί και μια ολική έκλειψη της Σελήνης η πρώτη μετά από δύο έτη. Είναι το φαινόμενο όπου η συζυγία Γης-Ήλιου-Σελήνης φέρνει τον πλανήτη μας στην μέση ανάμεσα στα άλλα δύο σώματα.  Η ολική έκλειψη της 26ης Μαΐου θα είναι ορατή μόνο από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τμήματα της Ανατολικής Ασίας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας, Κεντρικής, Νότιας και Βορειοδυτικής Αμερικής, σύμφωνα με τη NASA.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button