Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ένας υπολογιστής που μαθαίνει από τις εμπειρίες του

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με αλματώδη ρυθμό τόσο οι μεγάλες εταιρείες κατασκευής υπολογιστών αλλά και πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να κατασκευάσουν υπολογιστές που λειτουργούν μιμούμενοι τους μηχανισμούς και τις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές και μέθοδοι ώστε ένας υπολογιστής να σκέφτεται όπως ο άνθρωπος. Η τελευταία σχετική προσπάθεια ανήκει σε ερευνητική ομάδα του αμερικανικού Πανεπιστημίου Northwestern και του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ δημιούργησαν έναν υπολογιστή που μαθαίνει από τις εμπειρίες του όπως και ο άνθρωπος.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει τις συνάψεις οι οποίες συνδέουν τους νευρώνες χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες που είναι γνωστές ως νευροδιαβιβαστές. Η ενδυνάμωση της σύνδεσης ανάμεσα σε δύο νευρώνες έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία αναμνήσεων. Εμπνεόμενοι από αυτό τον μηχανισμό οι ερευνητές δημιούργησαν ένα «συναπτικό τρανζίστορ», μια οργανική ηλεκτροχημική συσκευή που παγιδεύει ιόντα τα οποία αναλαμβάνουν τον ρόλο των νευροδιαβιβαστών.

Η παγίδευση των ιόντων επιτρέπει στην συσκευή να θυμάται προηγούμενες ενέργειες που έχει κάνει και να σχηματίζει νέες συνδέσεις. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν με αισθητηριακά ερεθίσματα σε συνδυασμό με την χρήση φωτός και η συσκευή έμαθε μέσα από την διαδικασία της επανάληψης να αναγνωρίζει πώς πρέπει να δρα σε κάθε ερέθισμα.

«Αν και οι σύγχρονοι υπολογιστές είναι απίστευτα μηχανήματα ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξακολουθεί να υπερέχει κατά πολύ σε ορισμένες σύνθετες διεργασίες όπως η αναγνώριση μοτίβων, o έλεγχος των κινήσεων και η ταυτόχρονη χρήση πολλών αισθήσεων. Αυτό επιτυγχάνεται χάρις στην πλαστικότητα των συνάψεων που αποτελούν το βασικό δομικό υλικό της υπολογιστικής ισχύος του εγκεφάλου. Οι συνάψεις επιτρέπουν στον εγκέφαλο να λειτουργεί με υψηλούς ρυθμούς σε πολλές παράλληλες εργασίες, να ξεπερνά τα λάθη και να είναι ενεργειακά αποδοτικός» αναφέρει ο Τζόναθαν Ριβνέι, καθηγητής Βιοιατρικής Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που πιστεύει ότι υπολογιστές που θα λειτουργούν με την τεχνολογία που ανέπτυξαν θα μπορούν να συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς κανένα πρόβλημα ακόμη και αν κάποιο σύστημα ή εξάρτημα τους χαλάσει.

naftemporiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button