Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Όσα δεν γνωρίζατε για τα επτά θαύματα του κόσμου

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει διάφοροι κατάλογοι με σκοπό την καταγραφή των θεαματικότερων φυσικών θαυμάτων και ανθρωπογενών κατασκευών, με τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου να είναι ο πρώτος γνωστός κατάλογος με τα πιο αξιόλογα δημιουργήματα της κλασικής αρχαιότητας. Πώς επιλέγονται, όμως, τα «θαύματα», γιατί είναι επτά και ποιος αποφασίζει για όλα αυτά;

Τα κλασικά επτά θαύματα είναι η Πυραμίδα του Χέοπα, οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας, το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός, ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, ο Κολοσσός της Ρόδου και ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, με το μόνο θαύμα του αρχαίου κόσμου που επιβιώνει σήμερα να είναι η Πυραμίδα του Χέοπα. Εκτός από εκείνες που αναφέρονται στα κλασικά θαύματα, υπάρχουν και λίστες με τίτλους όπως Θαύματα του Μεσαίωνα, Επτά Θαύματα του Μεσαίωνα κ.ο.κ., με πολλές από τις κατασκευές που αναφέρονται σε αυτούς τους καταλόγους να είναι πολύ προγενέστερες του Μεσαίωνα. Τι συμβαίνει, όμως, με τον αριθμό επτά και πώς επιλέγονται όλα αυτά τα θαύματα;

-O αριθμός 7 έχει επιλεγεί γιατί κατά πάσα πιθανότητα οι Έλληνες πίστευαν ότι ο αριθμός αυτός αντικατοπτρίζει την τελειότητα. Κάποιοι, όμως, ισχυρίζονται ότι υπήρχαν 5 γνωστοί πλανήτες τότε, με τον ήλιο και το φεγγάρι να οδηγούν στον αριθμό 7.

-Και τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου βρίσκονται γύρω από τη Μεσόγειο και τη Μεσοποταμία, λόγω των περιορισμένων αποστάσεων που μπορούσαν να κάνουν οι ταξιδιώτες.

-Ο ιστορικός Ηρόδοτος και ο μελετητής Καλλίμαχος από την Κυρήνη δημιούργησαν πρώιμους καταλόγους επτά θαυμάτων στο Μουσείο της Αλεξάνδρειας. Αν και τα γραπτά τους δεν υπάρχουν σήμερα, υπάρχουν ωστόσο αναφορές.

-Ακολουθώντας την παράδοση του κλασικού καταλόγου, σύγχρονοι άνθρωποι και οργανισμοί έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους καταλόγους με αρχαία και σύγχρονα θαύματα. Ανάμεσά τους θα βρείτε τα Επτά Θαύματα του Σύγχρονου Κόσμου από την Αμερικανική Κοινότητα Πολιτικών Μηχανικών (1994), τα Νέα Επτά Θαύματα του ‘USA Today’ (2006), τα Επτά Φυσικά Θαύματα του Κόσμου του CNN και πολλά άλλα.

-Στα φυσικά θαύματα του κόσμου θα βρείτε το Γκραντ Κάνυον, τον Μέγα Κοραλλιογενή Ύφαλο, το Λιμάνι του Ρίο ντε Τζανέιρο, το Όρος Έβερεστ, το Βόρειο Σέλας, το ηφαίστειο Παρικουτίν, τους καταρράκτες Βικτωρίας.

-Το 1999, το περιοδικό Astronomy πήγε τα πράγματα παραπέρα, έξω από τον πλανήτη και έφτιαξε μια λίστα με τα Επτά Θαύματα του Ηλιακού Συστήματος: ο Εγκέλαδος, η Μεγάλη Ερυθρή Κηλίδα, η ζώνη των Αστεροειδών, η επιφάνεια του Ήλιου, οι Ωκεανοί της Γης, οι Δακτύλιοι του Κρόνου, το Όρος Όλυμπος του Άρη.

-Οι περισσότερες χώρες έχουν, μάλιστα τα δικά τους ξεχωριστά εθνικά θαύματα. 

naftemporiki.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button