Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Συγκλονιστικό: Η στιγμή που το τρέμουλο ασθενούς με Πάρκινσον σταματάει επιτόπου με επέμβαση στον εγκέφαλο – Δείτε το ιστορικό βίντεο

Ένα εκπληκτικό βίντεο δείχνει την ακριβή στιγμή που ένας ασθενής με Πάρκινσον σταματάει να τρέμει, κατά τη διάρκεια πρωτοποριακής επέμβασης των χειρουργών στον εγκέφαλό του.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη για τη θεραπεία του Πάρκινσον έχει ήδη χαρακτηριστεί ως “ιστορική στιγμή” και “ιατρικό θαύμα”. Το βίντεο δείχνει τον Φιλιππινέζο Jose Alvarez να υποβάλλεται σε μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο σε ένα νοσοκομείο της πόλης Μπανγκαλούρ της Ινδίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης ήταν ξύπνιος.

Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε στο SWOC Brain, δείχνει ότι αρχικά τα χέρια και τα πόδια του ασθενούς παρουσιάζουν έντονο τρέμουλο λόγω του Πάρκινσον, μιας προοδευτικής διαταραχής του νευρικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από μυϊκή δυσκαμψία, τρέμουλο και αλλαγές στην ομιλία και στο βάδισμα.

Στη συνέχεια, συμβαίνει το αδιανόητο: ο Alvarez σταματά να τρέμει μόλις οι χειρουργοί ολοκληρώνουν την επέμβαση!

(μετά το 40″ του βίντεο)

“Η ομιλία μου είναι καλύτερη”, λέει έκπληκτος ο ασθενής, ο οποίος μπορούσε να σηκώσει τα χέρια του χωρίς σπασμούς.

Οι χειρουργοί πραγματοποίησαν μια δεξιόστροφη στερεοτακτική παλιδοτομία με την καθοδήγηση μαγνητικής τομογραφίας (right-sided stereotactic MRI-guided pallidotomy), μια πρωτοποριακή επέμβαση, που περιλαμβάνει την καύση ενός “κυκλώματος” στον εγκέφαλο του ασθενούς.

Η επέμβαση αυτή άλλαξε τη ζωή του Alvarez, αφού το Πάρκινσον είχε εξελιχθεί τόσο πολύ που είχε υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τη δουλειά του ως κιθαρίστας. Τώρα, “είναι ικανός να σταθεί και να περπατήσει, να εκτελέσει τις συνήθεις του δραστηριότητες όπως κολύμβηση, ντύσιμο, φαγητό και να πίνει νερό από ποτήρι”, όπως αναφέρει ο ίδιος. Όχι μόνο αυτό, αλλά το τρέμουλο σε χέρια και πόδια έχει σταματήσει εντελώς και μπορεί να μιλήσει χωρίς δυσκολία.

Πηγές: https://nypost.com, https://www.ladbible.com

iatropedia.gr

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button