Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Πώς θα προσεγγίσετε τα αρνητικά συναισθήματα δίχως άρνηση;

Ο θυμός, η απογοήτευση, ο φόβος και άλλα «αρνητικά» συναισθήματα είναι όλα μέρος της ανθρώπινης συναισθηματικής εμπειρίας. Επειδή προκαλούν ανησυχία ή άγχος τείνουμε να τα αποφεύγουμε, να τα αγνοούμε ή και με άλλους τρόπους να τα απορρίπτουμε. Ωστόσο αυτή η προσέγγιση δεν είναι ωφέλιμη, αφού στην πραγματικότητα δεν τα ξεπερνάμε και απλά τα καταπιέζουμε. Μία καλύτερη και υγιής στρατηγική μπορεί να σας βοηθήσει να τα διαχειριστείτε, ξεπερνώντας το στάδιο της άρνησης πιο εύκολα και γρήγορα.

Κεφάλαιο «συναισθηματική διαχείριση»

Η ιδέα της «διαχείρισης» αρνητικών συναισθημάτων είναι πολύπλοκη. Η υγιής συναισθηματική διαχείριση δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα, μιας και αυτή η πρακτική είναι στην πραγματικότητα μια μορφή αντιμετώπισης που μπορεί να δυσχεράνει την κατάσταση, αυξάνοντας σημαντικά τα επίπεδα άγχους. Όταν δεν διαχειρίζεστε τον θυμό σας, μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα στην καθημερινότητά σας, με επιστημονική μελέτη μάλιστα να έχει διαπιστώσει ότι ο ανεπίλυτος θυμός είναι επιβλαβής τόσο για την σωματική όσο και για την συναισθηματική υγεία. Η διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων περιλαμβάνει περισσότερο την αποδοχή των συναισθημάτων αυτών, την διερεύνηση των πιθανών αιτιών, επιτρέποντας τελικά στον εαυτό μας να αναγνωρίσουμε τα «μηνύματα» που μας στέλνουν ώστε να τα αφήσουμε πίσω.

Στρατηγικές διαχείρισης

Στον τομέα της θετικής ψυχολογίας, σημειώνεται ένα «δεύτερο κύμα» έρευνας που εστιάζει όχι μόνο σε όλα όσα προάγουν το αίσθημα της ευτυχίας, την προσωπική ευημερία και την ανθεκτικότητα αλλά στην πιο «σκοτεινή» πλευρά της ευτυχίας, όπως είναι οι επιδράσεις όχι μόνο των αρνητικών συναισθημάτων αλλά και φαινομένων όπως η τοξική αισιοδοξία. Για να αποφύγουμε τέτοιες διόδους, θα ήταν καλύτερο να υιοθετήσουμε ορισμένες πιο υγιεινές και ωφέλιμες πρακτικές διαχείρισης, που μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αυτογνωσία: Είναι σημαντικό να «αγκαλιάσετε» τα συναισθήματά σας, καθώς μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την αυτογνωσία σας, τις προσωπικές σας γνώσεις δηλαδή για τους τρόπους αντίδρασης τόσο του σώματος όσο και του νου. Αυτό σας επιτρέπει να καταλάβετε πότε είστε αναστατωμένοι και γιατί και είστε σε θέση να ερμηνεύσετε καλύτερα τα «σήματα» που δέχεστε από το σώμα σας.
 • Έκφραση: Για να διαχειριστείτε τα αρνητικά συναισθήματα θα ήταν καλό να εκφραστείτε, απελευθερώνοντας τις αισθητηριακές και ενσωματωμένες εμπειρίες. Αν και ακούγεται ιδιαίτερα σύνθετο, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς περιλαμβάνει απλώς την ενθάρρυνση της ευαισθησίας και της εσωτερικής «περιέργειας» για να ενισχύσετε την αποδοχή όλων όσων βιώνετε.
 • Αποδοχή: Μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελές να εστιάσετε ενεργά στην αύξηση της ενσυνειδητότητας και της ανθεκτικότητάς σας σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η απογοήτευση.

 (Επόμενο) »Διαβάστε Περισσότερα

 • «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» και 5G μπαίνουν στη ζωή των Ελλήνων
 • Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: «Η Ελλάδα ουραγός στην αποϊδρυματοποίηση»
 • ΤΟ 1821 ΕΚΦΡΑΣΜΕΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ 2021
 • «Έξυπνη» εφαρμογή μεταφράζει τα νιαουρίσματα των γατών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
 • Πως χρησιμοποιούν οι Έλληνες το ίντερνετ – Οι τρόποι σύνδεσης, η συχνότητα και οι ανησυχίες
 • Κορωνοϊός : Γιατί κάποιοι νοσούν βαριά ενώ άλλοι όχι;
 • Λεοντίδες : Το βράδυ της Δευτέρας η βροχή αστεριών
 • Εγκέφαλος : Έρευνα έδειξε ότι μπορεί να «αποθηκεύσει» τον χρόνο
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

  WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com