Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Πασχαλινό τσουρέκι των γευστικών και οσφρητικών μας αναμνήσεων

Το τσουρέκι, το γλυκό αυτό ψωμί, είναι το πιο διαχρονικό και συμβολικό τρόφιμο των παραδόσεων του Πάσχα.

Πλέκεται συνήθως με 3 κορδόνια που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα και κατά το ψήσιμό του εκπέμπει αρώματα, τόσο ισχυρά και μεθυστικά, άρρηκτα συνδεδεμένα με τις οσφρητικές αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.

Υλικά

400 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ. ( να είναι με υψηλή πρωτεΐνη άνω των 13%)
180ml γάλα πλήρες
100 γραμμάρια ζάχαρη
1 αυγό + 1 κρόκο
16 γραμμάρια ξερή μαγιά
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού (γεμάτο) μαχλέπι
2-3 δάκρυα μαστίχας
50 γραμμάρια βούτυρο
Ξύσμα από ½ πορτοκάλι (προαιρετικά)

Για την επάλειψη

1 αυγό και μισό κουταλάκι του γλυκού γάλα
Λίγη αμυγδαλόψιχα

Εκτέλεση

Αρχικά σε ένα γουδί βάζουμε τα δάκρυα της μαστίχας και 1 κουταλιά από τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσουμε και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε (προσοχή να μην ξεπεράσουμε τους 40ο C ) το γάλα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, τη μαστίχα και το μαχλέπι.
Προσέχουμε να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Αποσύρουμε σε μια λεκάνη και ρίχνουμε τη μαγιά, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αυγό και τον κρόκο. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι , το αλάτι και το ξύσμα και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη.

Ρίχνουμε στη λεκάνη με τα υγρά, το μίγμα του αλευριού σιγά – σιγά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μίγμα, ώσπου η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλά από τα χέρια μας. Θέλει καλό ζύμωμα για να αναπτυχθεί η γλουτένη και να έχει ίνες το τσουρέκι.

Μπορούμε να κάνουμε την ίδια διαδικασία με το μίξερ και το εξάρτημα του γάντζου μέχρι να ξεκολλά η ζύμη από τα τοιχώματα του κάδου. Μόλις είναι έτοιμο, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, σκεπασμένο καλά, για 2 περίπου ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Μόλις πετύχουμε τον διπλασιασμό, χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και φτιάχνουμε πιέζοντας απαλά, 3 μπαστούνια. Πλέκουμε σε κοτσίδα, όπως το παρακάτω σχέδιο ή όπως αλλιώς επιθυμούμε.

Αφήνουμε πάλι σε ζεστό σημείο και καλά σκεπασμένο, μέχρι να διπλασιαστεί το τσουρέκι μας, αλείφουμε απαλά με τον κρόκο χτυπημένο με το αυγό και πασπαλίζουμε με την αμυγδαλόψιχα. Ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C.

Μερικά μυστικά

  1. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο και θέλουμε να τεστάρουμε τα υγρά που θα διαλύσουμε τη μαγιά, βυθίζουμε 2 δάκτυλα και μετράμε μέχρι το 10. Αν αντέχουμε χωρίς δυσφορία, η θερμοκρασία είναι η κατάλληλη για να μην κάψουμε τη μαγιά.
  2. Μπορούμε να δημιουργήσουμε στόφα (ζεστό μέρος) ανάβοντας το φούρνο μας στους 50 βαθμούς κελσίου για 1 λεπτό. Μόλις τον σβήσουμε, τσεκάρουμε με το χέρι μας τη σχάρα να μην καίει και τοποθετούμε τη ζύμη άφοβα σκεπασμένη με σελοφάν για να φουσκώσει.
  3. Το τσουρέκι δεν θέλει δυνατή θερμοκρασία και θέλει προσοχή να μην αρπάξει.
  4. Τον πιο σημαντικό ρόλο παίζει το αλεύρι, που πρέπει να είναι δυνατό, δηλαδή να έχει υψηλή πρωτεΐνη 13-14% και το καλό ζύμωμα γιατί πρέπει να αναπτυχθεί η γλουτένη.
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button