Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Επικαιρότητα

“Οχυρώνεται” η κυβέρνηση: Περνάει τα προαπαιτούμενα για το Μνημόνιο από τα θερινά τμήματα – Εκλογές τέλη Οκτώβρη!

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το ασφαλή “καταφύγιο” των θερινών τμημάτων της Βουλής ώστε να υπερψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι, τα προαπαιτούμενα δηλαδή για το τρίτο αριστερό μνημόνο για το οποίο έχει δεσμευτεί! Άλλωστε σε λίγο καιρό θα φανεί η λαϊκή δυσαρέσκεια και οι επιπτώσεις από τη νέα κατώτατη σύνταξη των 392,7 ευρώ που χορηγούν τα Ταμεία και το Δημόσιο!
Συνεπώς, πάει πίσω τόσο η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης όσο και τα σενάρια για εκλογές εξπρές εντός του Σεπτεμβρίου και μετατίθενται πιθανότατα για μετά τον Οκτώβριο!
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός εξετάζει στο Μέγαρο Μαξίμου να κλείσει τη Βουλή για καλοκαίρι από σήμερα κιόλας, ξεκινώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο από την Τετάρτη τα θερινά τμήματα της Βουλής.
Με την κίνηση αυτή, εφόσον υλοποιηθεί, ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να βάλει στα θερινά τμήματα βουλευτές που προέρχονται από το «προεδρικό μπλοκ» και δεν θα εγκυμονούν κινδύνους για την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων, τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση να κάνει νόμο του κράτους στο πλαίσιο της συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο.
Τα προαπαιτούμενα μέτρα και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι θα ψηφιστούν κατ’ αυτόν τον τρόπο μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, έχοντας τους διαφωνούντες βουλευτές «εξοστρακισμένους» και ανήμπορους να δημιουργήσουν νέα προσκόμματα στη συμφωνία που διατηρεί τη χώρα στην Ευρωζώνη.
Σε αυτό το ενδεχόμενο, εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας προχωρήσει στο κλείσιμο της Βουλής και την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων των προαπαιτούμενων στα «ελεγχόμενα» θερινά τμήματα, πάνε πίσω τόσο η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης, όσο και τα σενάρια για εκλογές εξπρές εντός του Σεπτεμβρίου και μετατίθενται πιθανότατα για μετά τον Οκτώβριο, που είναι προγραμματισμένη η πρώτη αξιολόγηση καθώς και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
Άγνωστο παραμένει ωστόσο ποια θα είναι η αντίδραση της Αριστερής Πλατφόρμας, οι βουλευτές της οποίας δεν αποκλείεται μετά από μία τέτοια αιφνιδιαστική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να επισπεύσουν τη ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τη δημιουργία δικής τους κοινοβουλευτικής ομάδας ακόμα και στα θερινά τμήματα της Βουλής.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τ η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος φέρεται να το έχει υπογράψει.
Επομένως αυτό που απομένει είναι η δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος, η οποία θα γίνει στον χρόνο που θα επιλέξει η κυβέρνηση. Τα 3 θερινά τμήματα θα διαρκέσουν μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη και θα έχουν διάρκεια 15 ημέρες το καθένα.
Με τον τρόπο αυτό
-η κυβέρνηση μπορεί να περάσει κρίσιμα και δύσκολα προαπαιτούμενα νομοσχέδια στις αρχές Σεπτέμβρη, όπως αυτό της φορολόγησης των αγροτών.
-δεν χρειάζεται να κατατεθεί η πρόταση εμπιστοσύνης, η οποία θα συνέχιζε την πολιτική αναστάτωση.
-αποδυναμώνεται η δυνατότητα της Προέδρου της Βουλής να μπλοκάρει τις διαδικασίες καθιστώντας προβληματική την ψήφιση νομοσχεδίων.
-παραμένει στην ευχέρεια της κυβέρνησης η διενέργεια εκλογών τον Οκτώβριο
Υπενθυμίζουμε ότι με εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας Παύλος Χαϊκάλης η κατώτατη σύνταξη που θα χορηγούν τα Ταμεία και το Δημόσιο στους συνταξιοδοτούμενους «πέφτει» πλέον κάτω από 400 ευρώ.
Συγκεκριμένη η κατώτατη σύνταξη θα μπορεί πλέον να διαμορφώνεται στα 392,7 ευρώ – αντί των 486 ευρώ – κάτι που θα εφαρμοστεί από φέτος και συγκεκριμένα για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από 1/1/2015 και μετά με 15ετία ή λόγω αναπηρίας 80% ή εργατικού ατυχήματος.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου
την ίδια εγκύκλιο προβλέπεται πως όλοι όσοι συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015 θα λαμβάνουν αναλογία της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ για το χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά (για την ασφάλιση έως τις 31/12/2010 θα υπολογίζεται τμήμα σύνταξης  με βάση τις καταστατικές διατάξεις και τα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν σε κάθε ταμείο).
Οι αλλαγές από την εγκύκλιο Χαϊκάλη, οποία ενεργοποιεί το Ν. 3863/10  για τη βασική και την κατώτατη σύνταξη και το Ν. 4334/15 για την απονομή αναλογίας της βασικής στους συνταξιοδοτούμενους από 1/1/2015 .
Σε ό,τι αφορά το ύψος της βασικής σύνταξης, ορίζεται μεν για το 2015 στα 360 ευρώ, αλλά, του χρόνου θα επαναπροσδιοριστεί σύμφωνα με την εξέλιξη του ΑΕΠ(κατά 50%) και των τιμών (κατά το υπόλοιπο 50%) του 2015.
Επίσης όπως αναφέρεται στο κείμενο της εγκυκλίου, «το αναλογικό ποσό σύνταξης προσδιορίζεται στη βάση του συνόλου τους ασφαλιστικού βίου καθενός και υπολογίζεται με συντελεστή που είναι ανάλογος του χρόνου ασφάλισης. Για όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά την 1.1.2011 και μετά η μηνιαία σύνταξη υπολογίζεται (επί των συντάξιμων αποδοχών ή των ασφαλιστικών κατηγοριών) για κάθε πλήρες έτος ασφάλισης με βάση τα ποσοστά του πίνακα που ακολουθεί».
default
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button