Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Μεγάλο βραβείο για το ρολόι που θα μελετήσει το Σύμπαν

Στη φωτογραφία εικονίζεται ένα ρολόι οπτικού πλέγματος που χρησιμοποιεί τεχνολογία η οποία υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην Φυσική.

Πριν από δέκα χρόνια ο Ρώσοισραηλινός μεγιστάνας Γιούρι Μίλνερ ίδρυσε τα επιστημονικά βραβεία Breakthrough θέλοντας να δημιουργήσει ένα αντίπαλο δέος στα βραβεία Νόμπελ παρέχοντας χρηματικό βραβείο στους νικητές ύψους τριών εκατ. δολαρίων ποσό τριπλάσιο από αυτό που συνοδεύει ένα βραβείο Νόμπελ.

Το φετινό βραβείο Φυσικής Breakthrough απονεμήθηκε σε δύο Ιάπωνες επιστήμονες οι οποίοι αν και εργάστηκαν ανεξάρτητα συνέβαλαν στη δημιουργία του μεγαλύτερης ακρίβειας ρολογιού που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα «ρολόι οπτικού πλέγματος» όπως είναι η ονομασία αυτής της τεχνολογίας η οποία έρχεται να αντικαταστήσει τα ατομικά ρολόγια.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του το ρολόι αυτό είναι χίλιες φορές ακριβέστερο από τα καλύτερα ατομικά ρολόγια. Το νέο ρολόι βασίζεται σε ένα «εκκρεμές» των ατόμων του στροντίου, με τη βοήθεια ενός λέιζερ. Μπορεί να λειτουργεί για 30 δισ. έτη έχοντας χάσει σε αυτό το τεράστιο χρονικό διάστημα (σχεδόν τριπλάσιο από την ηλικία του Σύμπαντος) μόλις ένα δευτερόλεπτο. Το ρολόι αυτό μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν με ακρίβεια τις θεωρίες της σχετικότητας, της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής και άλλες θεωρίες και φαινόμενα του Σύμπαντος.

Το βραβείο και τα τρία εκατ. δολάρια θα μοιραστούν ο Χιντετόσι Γιατόρι φυσικός του Πανεπιστημίου του Τόκιο και του περίφημου ερευνητικού κέντρου Riken στην Ιαπωνία και ο Τζουν Γε φυσικός του Πανεπιστημίου του Κολοράντο (Boulder) και του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ (NIST).

naftemporiki.gr(Επόμενο) »Διαβάστε Περισσότερα

 • Τα λιπαρά των γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο – Τι έδειξε έρευνα
 • Έρευνα συνδέει τη βιβλική καταστροφή στα Σόδομα με πρόσκρουση αστεροειδή
 • Φθινοπωρινή Ισημερία
 • Έτοιμο να σαλπάρει το «Θαύμα των Θαλασσών»
 • Η θάλασσα «ξυπνάει» το ηφαίστειο της Σαντορίνης – Οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα μιας έκρηξης
 • Αγιορείτικη συνταγή για το πιο εύκολο και νόστιμο φθινοπωρινό γλυκό
 • Κοροναϊός – Συγγενικοί ιοί προκαλούν «εκατοντάδες χιλιάδες» σιωπηλά κρούσματα
 • Το θαύμα της φύσης μέσα από εικόνες
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *