Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Επίδομα Θέρμανσης: Αυστηρότερα κριτήρια φέτος, τι αλλάζει

Ποια τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης;

Σενάρια για την μείωση της δαπάνης του επιδόματος θέρμανσης σε ποσοστό 50% προκειμένου να ικανοποιηθεί η σχετική πρόβλεψη του Μνημονίου, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σε δύο εβδομάδες αναμένεται η έναρξη διάθεσης του προϊόντος.

Οσο για την τιμή έναρξης, ανάλογα με τις αποφάσεις του υπουργείου, θα διαμορφωθεί από χαμηλά έως ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, λόγω της συγκυρίας των χαμηλών τιμών του αργού. Η συνολική δαπάνη του επιδόματος θέρμανσης ανήλθε πέρυσι σε 210. εκατ. ευρώ και οι δικαιούχοι σε περίπου 230.000 λαμβάνοντας επίδομα 35 λεπτά ανά λίτρο με ανώτατα συνολικά όρια ανά γεωγραφική περιοχή της χώρας. Προκειμένου να ανταποκριθεί στο στόχο του Μνημονίου η κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει είτε να περιορίσει στο μισό το επίδομα, σενάριο που θα επιχειρήσει να αποφύγει προκειμένου να μην επωμιστούν τις συνέπειες καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα, είτε να περιορίσει τον αριθμό των δικαιούχων αναπροσαρμόζοντας τα κριτήρια, σενάριο που εμφανίζεται ως επικρατέστερο.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δουλεύουν σύμφωνα με πληροφορίες ήδη πάνω στο δεύτερο αυτό σενάριο, αξιοποιώντας τη βάση δεδομένων από του περσινούς δικαιούχους, που παρέχει αναλυτικά στοιχεία. Οι πρώτες αναπροσαρμογές θα γίνουν στα ανώτατα όρια των κατοικιών που προβλέπονται για τους δικαιούχους βάσει του περσινού προγράμματος, όπως και των ορίων για τα κυβικά των ΙΧ αυτοκινήτων και σκαφών.

Στην περίπτωση που οι αναπροσαρμογές αυτές δεν κριθούν επαρκείς, θα επανεξεταστούν και τα όρια στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Δικαιούχοι επιδόματος με βάση τον προηγούμενο κανονισμό είναι:

Κάθε άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.
Κάθε ζευγάρι εγγάμων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
Κάθε μονογονεϊκή οικογένεια με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Για κάθε προστατευόμενο τέκνο του ενδιαφερόμενου, το εισοδηματικό όριο των 40.000 ή
43.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά στην τιμή έναρξης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, θα διαμορφωθεί στα 0,83 ευρώ το λίτρο για τους μη δικαιούχους έναντι 1,059 πέρυσι. Για τους δικαιούχους του επιδόματος, στην περίπτωση που αυτό παραμείνει στα 35 λεπτά το λίτρο, θα διαμορφωθεί στα 0,52 ευρώ το λίτρο, ενώ στην περίπτωση που μειωθεί στο μισό στα 0,63 ευρώ το λίτρο περίπου. Η αγορά έχει εξετάσει τέλος και το σενάριο της επιστροφής του ΕΦΚ στα 63 ευρώ το χιλιόλιτρο από τα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο σήμερα που αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, αν και εκτιμάται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αποδοχής του από τους πιστωτές. Σε αυτή την περίπτωση η τιμή έναρξης θα διαμορφωθεί στα 0,62 ευρώ το λίτρο για το σύνολο των καταναλωτών.


Διαβάστε Περισσότερα

 • Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ: Το ίδιο αποτελεσματικές οι μάσκες και για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού
 • Παρνασσός όπως Ανταρκτική: Στους -28 βαθμούς η θερμοκρασία στην δολίνη Βαθύσταλου
 • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Δευτέρας
 • Άγγιξε τους -18 βαθμούς Κελσίου η ελάχιστη θερμοκρασία – «Πρωταθλήτριες» ψύχους Κοζάνη και Φλώρινα
 • Οι φωτογραφίες της ημέρας
 • Καιρός – Αρναούτογλου: Η νέα ανάρτηση για το Σάββατο και για το που θα χιονίσει
 • emvolio.gov.gr: Όλη η διαδικασία για ραντεβού βήμα-βήμα
 • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Δευτέρας
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *

  WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com