Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Εκατοντάδες χημικά, πολλά στα καταναλωτικά προϊόντα, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι αρκετές εκατοντάδες κοινές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων φυτοφαρμάκων, συστατικών καταναλωτικών προϊόντων, πρόσθετων τροφίμων και μολυσματικών ουσιών του πόσιμου νερού, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κάνοντας τα κύτταρα του ιστού του μαστού να παράγουν περισσότερη ποσότητα οιστρογόνων ή προγεστερόνης.

«Η σύνδεση μεταξύ οιστρογόνου και προγεστερόνης και καρκίνου του μαστού είναι καλά εδραιωμένη», λέει η συγγραφέας Ruthann Rudel, τοξικολόγος και διευθύντρια έρευνας στο Silent Spring Institute. «Έτσι, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σχετικά με τις χημικές ουσίες σε προϊόντα που αυξάνουν τα επίπεδα αυτών των ορμονών στο σώμα».

Για τον εντοπισμό αυτών των παραγόντων χημικών κινδύνων, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για πάνω από 2.000 χημικές ουσίες μέσω του προγράμματος ToxCast της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA). Ο στόχος του ToxCast είναι να βελτιώσει την ικανότητα των επιστημόνων να προβλέψουν εάν μια χημική ουσία είναι επιβλαβής ή όχι. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένες τεχνολογίες χημικού ελέγχου για να εκθέσει ζωντανά κύτταρα σε χημικές ουσίες και στη συνέχεια να εξετάσει τις διάφορες βιολογικές αλλαγές που προκαλώνται.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, εντόπισε 296 χημικές ουσίες που αυξάνουν την οιστραδιόλη (μια μορφή οιστρογόνου) ή την προγεστερόνη στα κύτταρα. Εβδομήντα ένα χημικά βρέθηκε να αυξάνουν τα επίπεδα και των δύο ορμονών. Οι χημικές ουσίες περιελάμβαναν συστατικά σε προϊόντα προσωπικής περιποίησης όπως βαφή μαλλιών, χημικά επιβραδυντικά φλόγας σε οικοδομικά υλικά και έπιπλα, καθώς και ορισμένα φυτοφάρμακα.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη πώς αυτές οι χημικές ουσίες κάνουν τα κύτταρα να παράγουν περισσότερες ορμόνες. Θα μπορούσε να είναι οι χημικές ουσίες που λειτουργούν ως ενεργοποιητές της αρωματάσης, για παράδειγμα, που θα οδηγούσαν σε υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι γυναίκες εκτίθενται σε πολλές χημικές ουσίες από πολλές πηγές σε καθημερινή βάση και ότι αυτές οι εκθέσεις αυξάνονται», είπαν οι ερευνητές.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος έχουν την ικανότητα να επιδρούν σε ορμόνες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν αρνητικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού», είπε η Δρ. Sue Fenton, από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας και Περιβάλλοντος.

zougla.gr« (Προηγούμενο)Διαβάστε Περισσότερα

 • Τα λιπαρά των γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο – Τι έδειξε έρευνα
 • Έρευνα συνδέει τη βιβλική καταστροφή στα Σόδομα με πρόσκρουση αστεροειδή
 • Φθινοπωρινή Ισημερία
 • Έτοιμο να σαλπάρει το «Θαύμα των Θαλασσών»
 • Η θάλασσα «ξυπνάει» το ηφαίστειο της Σαντορίνης – Οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα μιας έκρηξης
 • Αγιορείτικη συνταγή για το πιο εύκολο και νόστιμο φθινοπωρινό γλυκό
 • Κοροναϊός – Συγγενικοί ιοί προκαλούν «εκατοντάδες χιλιάδες» σιωπηλά κρούσματα
 • Το θαύμα της φύσης μέσα από εικόνες
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *