Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Αλγόριθμος για όλα τα γούστα

Αλγόριθμο ο οποίος είναι ικανός να διαλέγει μουσική ανάλογα με τη διάθεσή μας δημιούργησαν αμερικανοί επιστήμονες, προσωποποιώντας ακόμη περισσότερο την επιλογή μουσικής από τους υπολογιστές.

Αλγόριθμο ο οποίος είναι ικανός να διαλέγει μουσική ανάλογα με τη διάθεσή μας δημιούργησαν αμερικανοί επιστήμονες, προσωποποιώντας ακόμη περισσότερο την επιλογή μουσικής από τους υπολογιστές.

Ίσως δεν απέχουμε πολύ από την εποχή όπου το κινητό τηλέφωνο θα μαντεύει πώς αισθανόμαστε και θα επιλέγει για εμάς τα τραγούδια τα οποία θέλουμε να ακούσουμε. Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο ο οποίος μπορεί να αποφασίζει όχι μόνο το είδος της μουσικής που επιθυμούμε να ακούσουμε αλλά με ποια σειρά θα παίξουν τα κομμάτια. Ο αλγόριθμος, ο οποίος δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «MIS Quarterly», μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο για την επιλογή μουσικής αλλά και για την επιλογή των ειδήσεων τις οποίες επιθυμούμε να διαβάσουμε ή του φαγητού που λαχταρούμε.

Εκπαιδεύοντας τον αλγόριθμο

Όπως περιγράφουν στη δημοσίευσή τους, οι ερευνητές από τον Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν θέλησαν να προσωποποιήσουν την εμπειρία να ακούει κανείς μουσική. «Είτε μπαίνει κανείς στο αυτοκίνητο μετά από μία κουραστική ημέρα στη δουλειά είτε μπαίνει για μία κυριακάτικη εκδρομή, ο αλγόριθμος μπορεί να προτείνει αυτό το οποίο επιθυμούμε να ακούσουμε» σημείωσε σε σχετικές δηλώσεις της η καθηγήτρια Μέιταλ Σαρ Τσεσάνσκι από το ομώνυμο Πανεπιστήμιο η οποία συμμετείχε στην έρευνα. Για την ανάπτυξη αυτού του αλγόριθμου οι επιστήμονες αξιοποίησαν την τεχνολογία της μηχανικής μάθησης. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει σε έναν αλγόριθμο να εκπαιδεύεται από διάφορα δεδομένα τα οποία του παρέχονται, έτσι ώστε να είναι σε θέση να κάνει τις δικές του επιλογές με βάση αυτά τα δεδομένα. Έτσι, ο αλγόριθμος ο οποίος δημιούργησαν οι ερευνητές μπορεί να προβλέπει ποια μουσικά κομμάτια θέλουμε να ακούσουμε. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της συνεσούς αξιολόγησης του χρήστη των κομματιών τα οποία επιλέγει ο αλγόριθμος. Αρχικά, ο αλγόριθμος παίζει ένα κομμάτι τυχαία. Κατά τη διάρκεια του μουσικού κομματιού ο χρήστης καλείται να επιλέξει εάν το τραγούδι αυτό ανταποκρίνεται στις επιθυμίες του. Ανάλογα με την επιλογή το χρήστη, ο αλγόριθμος παράγει εκατοντάδες συνδυασμούς μουσικών κομματιών. Όσο ο χρήστης συνεχίζει να αξιολογεί τα κομμάτια τα οποία προτείνει ο αλγόριθμος τόσο αυτός προσαρμόζει τις μουσικές επιλογές στις επιθυμίες του χρήστη.

Αλγόριθμος ανάλογα με τα γούστα

Ο συγκριμένος αλγόριθμος διαθέτει δύο πρωτοτυπίες. Αφενός, δεν επιλέγει τα μουσικά κομμάτια με βάση τα κομμάτια τα οποία έχουν προηγηθεί, όπως συμβαίνει στις σύγχρονες πλατφόρμες μουσικής, αλλά η επιλογή βασίζεται στην αξιολόγηση των κομματιών από τον χρήστη. Αφετέρου, ο αλγόριθμος μπορεί να αναγνωρίσει την τονικότητα των μουσικών κομματιών έτσι ώστε να κάνει ομαλές μεταβάσεις από κομμάτι σε κομμάτι, χαρακτηριστικό το οποίο τον καθιστά τον ιδανικό προσωπικό ντίσκ τζόκει. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, ο αλγόριθμος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την επιλογή μουσικής, αλλά και για την επιλογή φαγητού ανάλογα με… την όρεξη.

tovima.gr

 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button