Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Άστρο… δακρύζει πριν τον εκρηκτικό του θάνατο

Το φως των άστρων τείνει να πάλλεται, αλλά συνήθως αυτοί οι παλμοί παρουσιάζουν ομοιομορφία σε όλη την επιφάνεια ενός άστρου. Κάποιες φορές σε δυαδικά συστήματα το ένα από τα δύο άστρα του συστήματος πάλλεται προς την μία πλευρά του, γεγονός που οφείλεται στις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις που υπάρχουν με το γειτονικό του άστρο.

Αυτή η αλληλεπίδραση του έχει ως αποτέλεσμα το άστρο να ταλαντώνεται και να «παραμορφώνεται», παίρνοντας ένα σχήμα που όπως λένε οι ερευνητές μοιάζει με… δάκρυ. Οι  επιστήμονες γνώριζαν την ύπαρξη αυτού του φαινομένου αλλά μόλις πρόσφατα κατάφεραν να το εντοπίσουν στο Σύμπαν και να αρχίζουν να το μελετούν.

Ένα άστρο που δακρύζει και μάλιστα το πιο κοντινό από όσα γνωρίζουμε εντοπίστηκε σε απόσταση 1,500 ετών φωτός από εμάς. Την ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Warwick στη Βρετανία και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» αναφέρουν ότι το δυαδικό σύστημα που έλαβε την κωδική ονομασία HD265435 έχει και άλλες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες όσο και σπάνιες πτυχές που το περιβάλλουν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το τέλος του δυαδικού συστήματος θα είναι εκρηκτικό. To σύστημα θα καταστραφεί σε μια έκρηξη σούπερνοβα Τύπου Ia. Αυτού του τύπου οι εκρήξεις πιστεύεται ότι έχουν παντού την ίδια μέγιστη απόλυτη λαμπρότητα και έτσι χρησιμεύουν ως δείκτες-υπολογιστές τεράστιων αποστάσεων στο Σύμπαν. Το σύστημα αυτό είναι μόλις το τρίτο από όλα τα δυαδικά που γνωρίζουμε το οποίο θα καταλήξει σε έκρηξη τύπου Ia. Τα δύο άστρα βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους και οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το σύστημα θα εκραγεί σε περίπου 70 εκατ. έτη.

naftemporiki.gr(Επόμενο) »Διαβάστε Περισσότερα

 • ΚΟΡΙΝΘΟΣ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΩΑΔΕΣ
 • Γουέντγουορθ Μίλερ: Διαγνώστηκε με αυτισμό λίγο πριν τα 50
 • Ένα ψυγείο-καταφύγιο για ασφαλή και αυτόνομη συντήρηση τροφίμων
 • Εκατοντάδες χημικά, πολλά στα καταναλωτικά προϊόντα, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
 • «Ασυνήθιστα μεγάλος μετεωρίτης» φώτισε τον ουρανό στο νότιο τμήμα της Νορβηγίας
 • Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μας βοηθά να γνωρίσουμε το διάστημα
 • Ηράκλειο: Την κουβάλησε κολυμπώντας λιπόθυμη στην σπηλιά! Οι κρίσιμες στιγμές μετά την ανατροπή της βάρκας
 • Μουσούντα, η χορτόπιτα των Μεσογείων
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *