Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Συμβαίνει στο Λουτράκι

΄΄ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ΄΄ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ-video

Γράφει η Ντίνα Ράπτη Πρόεδρος του Δ.Σ

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση  (γιορτή-λήξης) του  Νηπιαγωγείου Περαχώρας.

 

Φέτος επέλεξε να παρουσιάσει ένα έργο παλαιό, αλλά συγχρόνως και επίκαιρο: την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Διασκευασμένο  και προσαρμοσμένο για  παιδιά νηπιακής ηλικίας, στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος που είχε αναλάβει, με τίτλο «Μικρά παιδιά ψάχνουν πατρίδα». Το έργο  αναφέρεται στους πρόσφυγες και στον πόλεμο.

 

Πολλά συγχαρητήρια στους  λιλιπούτειους ηθοποιούς που μας κατέπληξαν με το ταλέντο τους.

Οι γονείς των παιδιών μοιράστηκαν συναισθήματα χαράς και συγκίνησης βλέποντας τον ενθουσιασμό ζωγραφισμένο στα πρόσωπα των παιδιών τους.

 

Συγχαρητήρια στις εκπαιδευτικούς Παντελέων Μίκα και Κωτσοπούλου Μαρία, οι οποίες είχαν και την γενική επιμέλεια της εκδήλωσης.

 

Επίσης ως σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Περαχώρας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κ. Ελένη και τον κ. Παναγιώτη Ζαχάρη για την πολύτιμη βοήθειά τους στα σκηνικά, καθώς και τους χορηγούς –επαγγελματιές του χωριού μας, που κάθε φορά στηρίζουν τις εκδηλώσεις μας.

 

Και του Χρόνου !

Ευχόμαστε ένα καλό και ανέμελο ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !

 

 

ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το 431 π.Χ. ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στην Αθήνα και τη Σπάρτη. Για δέκα χρόνια ο πόλεμος ήταν αμφίρροπος. Οι Σπαρτιάτες λεηλατούσαν την Αττική αναγκάζοντας τους Αθηναίους να μένουν πίσω από τα τείχη τους. Επιπλέον το 430 π.Χ. η Αθήνα χτυπήθηκε από λιμό σκοτώνοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένου και του Περικλή. Ωστόσο οι Αθηναίοι είχαν την υπεροχή στη θάλασσα και είχαν καταφέρει να πετύχουν σημαντική νίκη στη Σφακτηρία και να καταλάβουν την Πύλο. Και στις δύο πόλεις επικρατούσαν οι φιλοπόλεμες μερίδες με τον Κλέωνα στην Αθήνα και τον Βρασίδα στη Σπάρτη. Και οι δύο πολιτικοί σκοτώθηκαν στην Αμφίπολη το 422 π.Χ., δίνοντας έτσι την ευκαιρία να υπογραφεί η ειρήνη του Νικία λίγο καιρό μετά την παράσταση του Αριστοφάνη.

 

ΥΠΟΘΕΣΗ

 

Ο Τρυγαίος, ένας Αθηναίος που έχει βαρεθεί τον πόλεμο, έχει μεγαλώσει ένα σκαθάρι για να το καβαλήσει και να ανέβει στο Δία για να τον ρωτήσει γιατί αφήνει τους Έλληνες να πολεμάνε. Φτάνοντας εκεί όμως βλέπει ότι οι θεοί έχουν φύγει γιατί θύμωσαν με τους Έλληνες και έχει μείνει μόνο ο Ερμής για τις τελευταίες ετοιμασίες. Του εξηγεί ότι εκεί μένει πλέον ο Πόλεμος ο οποίος έχει φυλακίσει την Ειρήνη. Εμφανίζεται τότε ο Πόλεμος που έχει ένα τεράστιο γουδί για να λιώσει μέσα τις ελληνικές πόλεις. Όμως όταν στέλνει το γιο του τον Τάραχο να ζητήσει γουδοχέρι από τους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες αυτός επιστρέφει λέγοντας ότι έχουν χάσει το γουδοχέρι τους, εννοώντας τον Κλέωνα και το Βρασίδα που είχαν σκοτωθεί. Καθώς ο Πόλεμος φεύγει, ο Τρυγαίος καλεί το χορό που αποτελείται από Έλληνες από διάφορες πόλεις για να ελευθερώσουν την Ειρήνη. Χάρη στη βοήθεια τους, κυρίως των γεωργών που έχουν τραβήξει τα πιο πολλά στον πόλεμο, καταφέρνουν να ελευθερώσουν την Ειρήνη και την Οπώρα και τη Θεωρία που ήταν μαζί της. Ο Τρυγαίος επιστρέφει στην Αθήνα μαζί με την Οπώρα για να την παντρευτεί και τη Θεωρία για να τη δώσει στη Βουλή. Πριν το γάμο τον επισκέπτονται διάφοροι έμποροι που πουλούσαν όπλα και ο Τρυγαίος τους δίνει συμβουλές για το πως να τα χρησιμοποιήσουν τώρα που δεν είναι πια χρήσιμα.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button