Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Στρατιώτης έσωσε κρατούμενη των Ναζί από το Άουσβιτς, την παντρεύτηκε και έζησαν μαζί 73 χρόνια

Δυστυχώς ο John και η Edith δεν πρόλαβαν να γιορτάσουν την 71η επέτειο του γάμου τους καθώς η Edith έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες, δίνοντας τέλος σε μια από τις πιο δυνατές ιστορίες αγάπης που μπορεί να δημιουργήσει η ίδια η ζωή

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η μονάδα του John απελευθέρωσε Εβραίες φυλακισμένες γυναίκες, μεταξύ των οποίων και τη μετέπειτα  σύζυγο του Edith – γνωστή ως Eci- από μια μονάδα εργασίας που είχαν δημιουργήσει οι Ναζί ανατολικά του στρατοπέδου του Άουσβιτς.

Η Edith Steiner, ήταν τότε 20 ετών όταν μαζί με τη μητέρα της στάλθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ήταν στο στρατόπεδο για έξι εβδομάδες και ήταν τα μόνα μέλη της οικογένειάς τους που είχαν επιβιώσει. Τα υπόλοιπα οδηγήθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η Steiner ήταν εκεί κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου όπου ο «Άγγελος του Θανάτου» Josef Mengele διεξήγαγε τα απαίσια πειράματα του και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Bergen-Belsen για να εκτελεσθεί με συνοπτικές διαδικασίες .

Ωστόσο, ο John Mackay, τώρα 96 ετών, βρισκόταν σε μια ομάδα commando η οποία κατάφερε να απελευθερώσει σημαντικό αριθμό Εβραίων κρατουμένων από τους Ναζί.

Σε μια αίθουσα χορού στο χωριό, όπου η Edith γιόρταζε την απελευθέρωση της, αντιλήφθηκε το μάτι του John να την κοιτάζει. Σε μια κλασική κίνηση, ο τότε 23χρονος στρατιώτης έστειλε έναν φίλο για να ζητήσει από την Edith αν ήθελε να χορέψει μαζί του. Εκείνη αρνήθηκε την προσφορά του, εκτός αν της το ζητούσε ο ίδιος.

Το ζευγάρι, που απεικονίζεται εδώ σε ηλικίες 20 και 23, το 1944, όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά από ένα χορό.

 

Τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι μια απίστευτη ιστορία …

Η Edith και η μητέρα της ακολούθησαν τον John πίσω στην πατρίδα του τη Σκωτία, μετά το γάμο τους στις 17 Ιουλίου 1946. Μαζί άνοιξαν ένα ξενοδοχείο πριν από τη συνταξιοδότησή τους και έφτιαξαν μια οικογένεια δύο παιδιών, επτά εγγονιών και πέντε δισέγγονων.

Ο John και ο Eci παντρεύτηκαν στη Σκωτία τον Ιούλιο του 1946

Σύμφωνα με την κόρη του ζευγαριού, Sharon Mackay, η Eci και η μητέρα της που είχαν μεταφερθεί από την Ουγγαρία ήταν τα μόνα μέλη της οικογένειάς τους που επέζησαν της φρικτής διαδικασίας επιλογής στο Άουσβιτς. Ενώ βρίσκονταν στο στρατόπεδο, η Eci συνήθιζε να μαζεύει αναμνηστικά τα οποία κράτησε από τότε, συμπεριλαμβανομένων μιας χτένας και ενός βιβλίου ποιημάτων.

Καθώς ο πόλεμος έφτανε στο τέλος και οι Σοβιετικοί προχώρούσαν γρήγορα από την ανατολή, οι Ναζί ανάγκαζαν τους κρατούμενους των στρατοπέδων να βοηθούν στην αντιμετώπιση της απελπιστικής έλλειψης εργατών στα εργοστάσια και τα ορυχεία.

Ο ίδιος ο John είχε έναν περιπετειώδη πόλεμο και έγινε ένας από τους πρώτους στρατιώτες που κατατάχθηκαν στη μονάδα commando για να ενταχθούν στο τότε νεοσύστατο SAS.

Συνελήφθη στο Tobruk της Βόρειας Αφρικής στις αρχές του πολέμου. Όμως κατάφερε να δραπετεύσει από ένα ιταλικό στρατόπεδο μαζί με έναν άλλο κρατούμενο, ντυμένοι ως Ιταλοί στρατιώτες. Οι δύο τους έπρεπε να μετακινούνται και να κρύβονται για 18 μήνες για να αποφύγουν τη σύλληψη.

Το ζευγάρι ζούσε εδώ και χρόνια σε ένα γηροκομείο, και οι υπάλληλοι πάντα έλεγαν ότι η αγάπη τους ήταν ξεκάθαρη και δυνατή.

Η Pamela Shaw, διευθύντρια του γηροκομείου Bupa`s Balcarres, δήλωσε στις 14 Φεβρουαρίου, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ότι ήταν υπέροχο να βλέπουν τον John και την Eci να εξακολουθούν να είναι τρελά ερωτευμένοι.

“Ο John είναι ένας πραγματικός κύριος. Ελέγχει πάντα για να σιγουρευτεί ότι η Eci είναι ευτυχισμένη και ότι το ζευγάρι αποκαλεί καθημερινά ο ένας τον άλλον ως “αγάπη μου”. Η αφοσίωσή τους είναι σαφής σε όποιον περνά έστω και λίγο χρόνο στο γηροκομείο”.

«Ο John ήρθε να μείνει μαζί μας ένα χρόνο μετά την Eci, οπότε είναι θαυμάσιο να είναι και πάλι κοντά ο ένας στον άλλον. Κύριος στόχος μας τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν μαζί  μια ευτυχισμένη ζωή ».

Δυστυχώς, όμως, η αγάπη δεν μπορεί να είναι ποτέ αιώνια.

Η Vera Scimgeour, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Care Balcarres, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα: «Δυστυχώς η Eci πέθανε την περασμένη εβδομάδα από φυσικά αίτια. Όλη η οικογένειά της ήταν μαζί της, ο John ήταν μαζί της. Ήταν λυπηρό γι `αυτούς. Ήταν αφοσιωμένος σε αυτήν και αυτή ήταν αφοσιωμένη σε αυτόν. Ήταν τόσο λυπηρό».

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button