Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Πανικός σε Λύκειο: Κατέρρευσαν σε σπασμούς μαθητές από συνθετική κάνναβη

Δεν έχει πλέον τελειωμό και δεν αποτελεί απλά σχήμα λόγου, η καταγραφή ακραίων περιστατικών βίας, αλλά και χρήσης ναρκωτικών σε κυπριακά σχολεία. Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα κατεγράφη το κοντραμπάντο ναρκωτικών ανάμεσα σε 16χρονο με δύο 17χρονους κι έναν 20χρονο που κατέληξε σε εκβιασμούς και απειλές. Πλέον, ένα άλλο περιστατικό από την Λεμεσό έρχεται ετεροχρονισμένα να ταράξει ακόμα περισσότερο την εμβρόντητη κοινή γνώμη. Σύμφωνα, με την ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην πόλη, Σωτηρούλα Χριστοφίδου, δύο νέα παιδιά, μαθητές αμφότεροι της Α’ Λυκείου διεκομίσθησαν σε κάκιστη κατάσταση στο νοσοκομείο της πόλης μετά από χρήση συνθετικής κάνναβης εντός του σχολείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνθετική κάνναβη είναι πολλαπλασίως πιο επικίνδυνη από την απλή φυτική κάνναβη, καθώς πέραν των άμεσων αρνητικών συμπτωμάτων, τα οποία εν μέρει παραπέμπουν σε επιληπτική κρίση, διαπιστώνεται ότι η χρήση της σχετίζεται και με την εμφάνιση νευρωτικής ψύχωσης, ενώ κάποιοι εν ελλάδι επιστήμονες αναφέρουν ότι η επικινδυνότητά της αγγίζει τις 100 φορές περισσότερο εν σχέση με τη γνωστή ξηρή φυτική.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της δημοσιογράφου όλα συνέβησαν περίπου προ μηνός, όταν οι μαθητές κουρασμένοι από την εξέταση μετέβησαν κατόπιν στην αυλή του σχολείου προκειμένου να ξαποστάσουν όταν ξαφνικά άρχισαν να ακούν περίεργους θορύβους που έβγαιναν από τους μέχρι πριν λίγο ώρα 2 πρόσχαρους συμμαθητές τους. Αρχικά δεν έδωσαν σημασία, αλλά όταν μπροστά στα μάτια τους η μαθήτρια της Α’ Λυκείου κατέρρευσε σε σπασμούς και παραλήρημα, όλοι κατατρόμαξαν, ωστόσο η δοκιμασία τους κορυφώθηκε όταν ελάχιστα λεπτά μετά και ο φίλος της που καθόταν δίπλα της άρχισε να εμφανίζει τα ίδια συμπτώματα.

Ο φόβος μεταβλήθηκε σε πανικό, με αποτέλεσμα οι μαθητές να ουρλιάζουν για βοήθεια, οπότε προσέτρεξε ένας καθηγητής του σχολείου. Στην προσπάθεια να γίνει κατανοητό το τι ακριβώς συμβαίνει, χάθηκε πολύτιμος χρόνος μέχρι να κληθεί επί τόπου ασθενοφόρο προκειμένου να διακομίσει τους δύο μαθητές στο νοσοκομείο. Αργότερα, ο νεαρός μαθητής που έκανε χρήση, όταν συνήλθε ελαφρώς, δήλωσε πως τόσο αυτός όσο και η συμμαθήτριά του είναι τακτικοί χρήστες κάνναβης, αλλά μέχρι πρότινος όχι συνθετικής!

Η χρήση της συνθετικής κάνναβης προκαλεί υπέρταση, ταχυπαλμία, παραλήρημα, παροξυσμό και λοιπές ανεπιθύμητες παρενέργειες, ενίοτε που μπορούν να επιφέρουν υπό συγκεκριμένες συνθήκες ακόμα και τον θάνατο. Πρόκειται για την μείξη της καθ’ όλα αθώας salvia, μυρωδικού φυτού, το οποίο όμως γίνεται επικίνδυνο όταν αναμειγνύεται με ψυχοτρόπα φάρμακα, μαζί με το bonzai.

Παρά το γεγονός ότι οι μαθητές παρεδέχθησαν ότι προέβησαν σε χρήση συνθετικής κάνναβης, αρνήθηκαν να κατονομάσουν τον άνθρωπο που τους χορήγησε την συνθετική κάνναβη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κενά της νομοθεσίας στο παρελθόν έχουν πολλές φορές εκμεταλλευθεί οι λαθρέμποροι του θανάτου, καθώς η περίπτωση των συνθετικών ναρκωτικών αποτελεί τυγχάνει ξεχωριστής νομικής αντιμετώπισης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα και αθωωτικές αποφάσεις της κυπριακής δικαιοσύνης.

Ο Υπουργός Παιδείας με την σειρά του ανέφερε πως αν και δεν παρατηρείται αύξηση των ποσοστών χρήσης ναρκωτικών από μαθητές, εντούτοις από μόνο του το περιστατικό χρήσης ναρκωτικών εντός σχολικών χώρων είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.

 

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button