Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΝΗΣΤΕΥΤΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΙΟΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ!

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος
  • Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2016
Ο καθιερωμένος εορτασμός του Αγίου Ιωάννου του «Νηστευτού», Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, πραγματοποιήθηκε και φέτος, με ιδιαίτερη κατάνυξη, στο ομώνυμο εξωκκλήσι που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας.
Το ήρεμο πρωινό του Σεπτέμβρη προσέλκυσε πλήθος προσκυνητών που προσήλθαν για τη Θεία Λειτουργία, την Αρτοκλασία και την επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Γεωργίου Πρωτοπαππά, ο οποίος φρόντιζε το εξωκκλήσι επί σειρά ετών, αναπέμποντας προσευχή στο Θεό, από καρδιάς, σε ένα μέρος γεμάτο γαλήνη και πνευματικότητα και στο οποίο σμίγουν ειρηνικά η αρχαία με τη νεότερη Ελλάδα. 

Η Ιερή Εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Νηστευτού στο ομώνυμο εξωκκλήσι του αρχαιολογικού χώρου στο Ηραίον Περαχώρας
Διακρίνονται από δεξιά: Ο εφημέριος Τσαμπίκος Π. Πετρόπουλος και οι κ.κ. Παναγιώτης Βασιλείου, Παναγιώτης Θώδης και Χρήστος Καλογήρου
Στη συνέχεια, μετά το πέρας των ακολουθιών, προσφέρθηκε καφές που συνοδευόταν από χειροποίητα κουλουράκια και γλυκίσματα, αλλά και γευστική μακαρονάδα, ταραμοσαλάτα και σπανακόπιτα, με φόντο τη σαγηνευτική θέα της καταγάλανης θάλασσας που πάφλαζε νωχελικά κάτω από το γαλάζιο του ουρανού. Απαράμιλλη μεσογειακή ομορφιά αφού ο Φάρος στέλνει τα δικά του φωτεινά σήματα ναυσιπλοΐας και ο Κορινθιακός αγκαλιάζει τα Γεράνεια, με ένταση και τρυφερότητα, προκαλώντας πάντοτε το θαυμασμό και το ενδιαφέρον των ανθρώπων, στο διάβα των αιώνων. 

 

 
Τη διανομή των προσφερομένων εδεσμάτων είχαν αναλάβει οι κυρίες Ανδρομάχη Πρωτοπαππά και Μαρία Πρωτοπαππά, καθώς και η κα Σοφία Δημοπούλου, ενώ ο Πρόεδρος της Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας κ. Σωτήρης Πρωτοπαππάς, ο οποίος έχει υπηρετήσει, ως Αρχαιοφύλακας, στον συγκεκριμένο χώρο, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να νιώσουν οι προσκυνητές τη ζεστασιά της ανθρώπινης επικοινωνίας εκεί όπου ευλογείται το όνομα του Θεού.  

Παράλληλα, με πρωτοβουλία του εφημέριου Τσαμπίκου Π. Πετρόπουλου και του κ. Σωτήρη Πρωτοπαππά, πραγματοποιήθηκε έρανος και συγκεντρώθηκε μέρος του ποσού που απαιτείται για την επισκευή της στέγης του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή και από ψηλά αγναντεύει τον Άγιο Ιωάννη. 
Επίσης συγχωριανός μας, που διαμένει στο εξωτερικό, επικοινώνησε, τηλεφωνικά, μαζί μου και μου γνώρισε, ζητώντας να κρατηθεί η ανωνυμία του, ότι προσφέρει χρηματικό ποσό για τον ίδιο σκοπό. 

Το εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου, στην περιοχή του Ηραίου, του οποίου η στέγη, περιμετρικά, χρήζει άμεσης επισκευής


Βιογραφία Αγίου Ιωάννου του Νηστευτού:  
Ο  Άγιος Ιωάννης ο νηστευτής, από παιδί διακρίθηκε για τη σπάνια εγκράτεια του και για τον από φυσικού έρωτα προς τη νηστεία. Πράγμα που του έδωσε και την προσωνυμία του Νηστευτή.

Ο Άγιος Ιωάννης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και όταν έγινε έφηβος έκανε το επάγγελμα του χαράκτη. Η καρδιά του όμως, ήταν δοσμένη στα θεία και κάθε μέρα διάβαζε την Αγία Γραφή και άλλα θρησκευτικά βιβλία, πλουτίζοντας έτσι τις γνώσεις του. Τα πλεονεκτήματα του αυτά, εκτίμησε ο Πατριάρχης Ιωάννης ο Γ’ και τον χειροτόνησε διάκονο.
Αριστερά διακρίνεται ο κ. Τιμολέων Δημόπουλος

 

Από τη θέση αυτή ανέπτυξε ιδιαίτερα την ελεημοσύνη, βοηθώντας πλήθος φτωχών και άλλων απόρων. Αργότερα έγινε πρσβύτερος, και μετά το θάνατο του Πατριάρχη Ευτυχίου, με κοινή υπόδειξη αρχόντων και λαού, εκλέχτηκε διάδοχος του ο Ιωάννης ο Νηστευτής σαν Ιωάννης Δ’ (12/04/582 μ.Χ. επί βασιλέως Μαυρικίου).
Το πόσο έλαμψε και σαν Πατριάρχης ο Ιωάννης, έχουμε πολύ εύγλωττες μαρτυρίες: Ο επίσκοπος Σενιλλίας Ισίδωρος τον παριστάνει σαν Άγιο και Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Σωφρόνιος τον αποκάλεσε «σκήνωμα πάσης ἀρετῆς». Στον Ιωάννη επίσης, Σύνοδος των Πατριαρχών που συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη το 587 μ.Χ., του απένειμε τον τίτλο «Οἰκουμενικός». Σχετικά με τις εκκλησιαστικές ποινές ο Ιωάννης θέσπισε σοφό κανονικό, που βρίσκεται στο Πηδάλιο.
Κοιμήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 595 μ.Χ. και το λείψανο του τάφηκε στο ναό των Αγίων Αποστόλων. Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Αγάθωνος Φθιώτιδος. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Ιβήρων Αγίου Όρους και Βαρνάκοβας Ναυπακτίας.
 
Το εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Νηστευτού στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας

 

 

Αριστερά διακρίνεται η κα Φωτεινή Παππά και δεξιά ο κ. Χαράλαμπος Φόρτης

 

Από αριστερά: Οι κ.κ. Παναγιώτης Παππάς και Σπύρος Θώδης

 

Διακρίνονται οι κ.κ., Κώστας Γεωργίου, Παναγιώτης Βασιλείου, Λευτέρης Παντελέων, Χρήστος Καλογήρου-Αντιπρόεδρος της Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας-Παναγιώτης Θώδης και η κα Μαρία Πρωτοπαππά

 

 

 

 

 

 

Από αριστερά: Οι κυρίες Σοφία Δημοπούλου, Μαρία Πρωτοπαππά και Ανδρομάχη Πρωτοπαππά

 

 

Ο Ταμίας της Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας και Τεχνικός Διευθυντής του Περαία-Χώρα Radio News κ. Θανάσης Πρωτοπαππάς με τον Πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικιστών Λίμνης Ηραίου και Α΄Αντιπρόεδρο του Αθλητικού Ομίλου Περαχώρας κ. Παναγιώτη Σ. Θώδη

 

Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Ηραίου

 

 

 

Ο Φάρος στην άκρα Μελαγκάβι ή Φάρος Ηραίον
enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button