Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας
Ενδιαφέροντα

Η πικρή ιστορία πίσω από αυτήν τη βραβευμένη φωτογραφία

Αυτή είναι η δυσάρεστη αλήθεια πίσω από μία από τις φωτογραφίες που έλαβαν μέρος και διακρίθηκαν στο διαγωνισμό 2017 Wildlife Photographer of the Year

Το στιγμιότυπο ενός ιππόκαμπου που κρατιέται στην άκρη μιας μπατονέτας με την ουρά του, καταγράφηκε από τον Καλιφορνέζο φωτογράφο Justin Hofman τον Δεκέμβριο του 2016. Ήταν επικεφαλής μιας αποστολής στην Ινδονησία, όταν συνάντησε το μικροσκοπικό ψάρι σε ένα όχι και τόσο φυσικό περιβάλλον. Παρόλο που κέρδισε μια θέση στον κατάλογο των φιναλίστ του διαγωνισμού, δήλωσε στην Washington Post ότι θα επιθυμούσε να μην υπήρχε η φωτογραφία.

Ο Hofman βρισκόταν κοντά στο Sumbawa στη Μικρή Νήσο των Νήσων Sunda της Ινδονησία, όταν ένας συνάδελφος του, εντόπισε έναν ιππόκαμπο μήκους μόλις 3,8 εκατοστών.

Καθώς ο άνεμος άρχισε να δυναμώνει, ο ιππόκαμπος γαντζώθηκε σε ένα κομμάτι  θαλάσσιας βλάστησης , είπε ο φωτογράφος στην Washington Post σε τηλεφωνική συνέντευξη του. «Την ίδια ώρα όλο και περισσότερα σκουπίδια και κομμάτια υλικών άρχισαν να κινούνται», πρόσθεσε.

Ο Hofman μπορούσε να μυρίσει και να γευτεί τη ρύπανση των υδάτων. Εν τω μεταξύ, ο ιππόκαμπος  έφυγε από τη θάλασσια βλάστηση και προσκολλήθηκε σε ένα κομμάτι πλαστικής σακούλας πριν μετακινηθεί σε μια μπατονέτα.

Όπως αναφέρει ο φωτογράφος στην Washington Post, με το θέαμα αυτό αισθάνθηκε την ευθύνη «να σιγουρευτεί ότι θα φθάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα μάτια».

Ένας καλός τρόπος για να γίνει αυτό ήταν να σταλεί η φωτογραφία σε ένα διαγωνισμό υψηλού προφίλ. Έτσι την υπέβαλε στον διαγωνισμό Φωτογραφίας Άγριας Ζωής της Χρονιάς, ο οποίος πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Όταν έγινε φιναλίστ, δημοσίευσε τη φωτογραφία στο Instagram. Τα σχόλια πήραν φωτιά. «Κάποιοι από αυτούς που σχολιάζουν αισθάνονται απογοητευμένοι, μερικοί από αυτούς αισθάνονται εξοργισμένοι», δήλωσε ο Hofman. Αλλά αυτό είναι καλό. «Θέλω όλοι να έχουν μια αντίδραση σε αυτό», εξήγησε.

Μια έκθεση το 2015 διαπίστωσε ότι περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού αποβάλλονται στον ωκεανό κάθε χρόνο. Η Ινδονησία είναι ένας από τους χειρότερους παραβάτες και είναι υπεύθυνη για το 10% των πλαστικών απορριμμάτων των ωκεανών, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Είναι τραγικό, αλλά  η άγρια ​​φύση συχνά τα μπερδεύει για τρόφιμα και με την πλαστική ρύπανση να προβλέπεται μέχρι το 2050 να υπερβεί σε βάρος αυτό των ψαριών, ο «θάνατος από πλαστικό» είναι πιθανό να συμβαίνει συχνότερα. Δεν είναι μόνο οι θάλασσες γύρω από την Ινδονησία που έχουν πληγεί, καθώς τα πλαστικά σωματίδια έχουν βρεθεί σε θαλάσσια πλάσματα σε όλο τον κόσμο, από αυτά που κρύβονται στον βυθό μέχρι αυτά που  βρίσκονται στον Αρκτικό κύκλο.

«Αυτή η φωτογραφία χρησιμεύει ως αλληγορία για την τρέχουσα και τη μελλοντική κατάσταση των ωκεανών μας, τι είδους μέλλον δημιουργούμε και πώς μπορούν οι ενέργειές σας να μεταμορφώσουν τον πλανήτη μας». προσθέτει ο Hofman.

enloutrakio

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button