Η Καθημερινή σας ενημέρωση!

Mobile school: Ένα σχολείο σε «τέσσερις ρόδες»

Όταν δεν πάνε τα παιδιά στο σχολείο, τότε θα πρέπει να πάει το σχολείο στα παιδιά.  Ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα για την απασχόληση των παιδιών στο δρόμο τρέχει εδώ και αρκετό καιρό η ΜΚΟ Άρσις στην Αθήνα.

Το mobile school ή αλλιώς κινητό σχολείο είναι μια εναλλακτική πρόταση εκπαίδευσης που φέρνει τη διαδικασία της μάθησης κοντά σε παιδιά και νέους που για διάφορους λόγους δεν πάνε σχολείο.

Όπως εξηγει στο CNN Greece η κ. Τόνια , κοινωνική λειτουργός που δουλεύει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το mobile school προσπαθεί να προσεγγίσει παιδιά που το φυσικό τους περιβάλλον είναι ο δρόμος, είτε δουλεύουν στο δρόμο, προφανώς παράνομα, είτε βρίσκονται σε μετακίνηση και περνούν μια περίοδο της ζωής τους σε συνθήκες δρόμου.

Επίσης προσεγγίζει και άλλες κοινωνικές ομάδες όπως Ρομά, πρόσφυγες και μετανάστες. Το πρόγραμμα ξεκίνησε αρχικά στη Θεσσαλονίκη από την Άρσις και το 2014 μια ομάδα στην Αθήνα εκπαιδεύτηκε και ξεκίνησε να το χρησιμοποιεί στην Αθήνα. Το κινητό σχολείο ως ιδέα ξεκίνησε στη Λατινική Αμερική και σήμερα είναι μια ΜΚΟ με έδρα το Βέλγιο που παρέχει τον κινητό εξοπλισμό σε οργανώσεις που δουλεύουν με παιδιά και νέους.
Σήμερα το Mobile school έχει παρουσία σε 24 χώρας.

Μεγάλη προσφορά με χαμηλό κόστος

Γλώσσα, μαθηματικά, ενημέρωση για θέματα υγείας, θρησκείας και πολιτισμού, δημιουργική απασχόληση, αλλά και παιχνίδι είναι το μέσο για να φέρουν οι επαγγελματίες και εθελοντές της Άρσις τα παιδιά κοντά τους.
Το mobile school είναι ένα εργαλείο που ακριβώς επειδή είναι κινητό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς πληθυσμούς, λέει ο κ. Αντώνης Αντωνίου, ψυχολόγος και υπεύθυνος του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της Άρσις στην Αθήνα. “Τα τελευταία δύο χρόνια εστιάζουμε στην προσέγγιση προσφυγόπουλων στο δρόμο ή σε χώρους που κρατούνται ή φιλοξενούνται”

Το mobile school μέχρι τώρα χρηματοδοτήθηκε από μια ιδιωτική πρωτοβουλία πολιτών στην Ευρώπη που θέλησε να το στηρίξει. Όπως λέει ο κ. Αντωνίου “το Mobile school είναι πολύ οικονομικό στη λειτουργία του καθώς ο εξοπλισμός και το υλικό δεν πωλούνται αλλά χαρίζονται από την οργάνωση mobile school και το μόνο κόστος είναι η μετακίνησή του και οι αμοιβές των ανθρώπων που το δουλεύουν.

Το 2017 το mobile school στην περιοχή της αττικής προσέγγισε σχεδόν 1500 παιδιά εκ των οποίων τα μισά σχεδόν ήταν προσφυγόπουλα. Η συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν παιδιά μέχρι 12 ετών.
Τα σημεία παρέμβασης στην Αθήνα ήταν σε αστικές περιοχές, (Κολωνός, Πλ,Βικτωρίας), Κέντρα προσωρινής διαμονής προσφύγων, (Λαύριο, Σχιστό) και το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας.
Το Mobile school λειτουργεί και από άλλες ΜΚΟ στην Ελλάδα και μέχρι στιγμής εκτός από την Αθήνα βρίσκεται σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Δράμα.

cnn.gr

 


Διαβάστε Περισσότερα

 • Τα πρώτα ιπτάμενα τσιπάκια
 • Τα λιπαρά των γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο – Τι έδειξε έρευνα
 • Έρευνα συνδέει τη βιβλική καταστροφή στα Σόδομα με πρόσκρουση αστεροειδή
 • Φθινοπωρινή Ισημερία
 • Έτοιμο να σαλπάρει το «Θαύμα των Θαλασσών»
 • Η θάλασσα «ξυπνάει» το ηφαίστειο της Σαντορίνης – Οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα μιας έκρηξης
 • Αγιορείτικη συνταγή για το πιο εύκολο και νόστιμο φθινοπωρινό γλυκό
 • Κοροναϊός – Συγγενικοί ιοί προκαλούν «εκατοντάδες χιλιάδες» σιωπηλά κρούσματα
 • Αφήστε μια απάντηση

  Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται ως *